IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Путин се готви да остане на власт и след 80-годишна възраст?

Възможно е руският диктатор да държи опциите си отворени, тъй като планира безопасен изход

17:43 | 11.03.20 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин се чувства добре като президент. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Путин се чувства добре като президент. Снимка: Bloomberg

"Би било много смущаващо да се върнем към ситуацията от средата на 80-те години на миналия век с лидерите на държавата един по един оставащи на власт до края на дните си", заяви през януари руският президент. Той беше прав тогава, но тази седмица Владимир Путин въпреки всичко разчисти пътя за управление на Русия и след 83-ия си рожден ден. Никой никъде не беше изненадан, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Във вторник Думата (формалният парламент при Путин) одобри конституционна промяна, която ще позволи на 67-годишния лидер да се кандидатира за още два шестгодишни мандата (той има още 4 години от сегашния си). Решението трябва да бъде потвърдено от конституционния съд, но горко на съдията, който го намери за незаконно. След това руските избиратели ще имат думата на референдум, но Кремъл контролира почти всички руски медии. Всичко това почти гарантира, че Путин, който е министър-председател или президент в продължение на две десетилетия, няма да се наложи да се оттегля през 2024 г., както беше обещал. 

Силният човек в някои кръгове има репутация на гениален политически тактик. Вярно е, че Русия надхвърля боя си в международен план, от Венецуела до Сирия и все повече в Африка. Тези скъпи интервенции обаче често се обуславят от необходимостта да се намерят външни врагове, колкото заради някаква мащабна геополитическа визия, толкова и за да се привлече вътрешна политическа подкрепа.

Русия остава икономическo блато, прекалено зависимо от износа на енергия. Продължителността на живота е сравнима с тази в САЩ през 70-те години. Средният унгарец или поляк е по-богат и милиони руснаци го знаят. Високият рейтинг на одобрение за Путин прикрива факта, че само около една трета от руснаците казват, че вярват на лидера си.

Това до голяма степен се дължи на корупцията, която процъфтява на всяко ниво в руската държава при Путин. Страната се нарежда на 137-мо от 180 места в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International за 2019 г. Това е отстъпление от 82-то място, което евразийската държава заемаше при встъпването му в длъжност.

Путин призна по време на дебата в Думата, че "в дългосрочен план" е добре да се попречи на лидерите да се задържат. Възможно е той да държи опциите си отворени, тъй като планира безопасен изход. Казахският президент Нурсултан Назарбаев показа как това може да се направи миналата година, след като се оттегли от президентството, но запази някои правомощия да се защитава. Но както повечето автократи, Путин не може да си позволи да напусне поста, за да не загуби способността си за защита от враговете, които си е създал, и силата да обогатява многобройните си придворни от бизнеса и политиката.

Путин имаше късмет през 20-годишното си царуване, не на последно място и заради дългия период на високи цени на петрола и газа. Но тази ера бе оспорена от възхода на американския шистов добив, поради което той сега се надява да използва спадащото глобално търсене на петрол, за да осуети щатската индустрия. Малко вероятно е Путин да успее, дори ако има рецесия в САЩ, тъй като американските производители, които оцелеят, ще станат по-ефективни. В страна без върховенство на закона дори привидно сигурните лидери никога не могат да спят спокойно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
говори си, не ми пречиш :)... възстановил е #дедовиями! ...съсипа ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Така я възстанови, че сега средната заплата 40% по-ниска от България.*** Възстановителя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
театрото с референдума е за такива като тебе , руснаците в по-голямата си част са зад Путин , човекът който възстанови Русия след развала на Горбачов и ограбването при Елцин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 4 години
отговора е до живот ... даже незнам що се лъжат с промяна на някви закони, че даже и театро ще правят с референдума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 11
ПИЧ
преди 4 години
Отговорът на заглавието на статията е - щот няма кой да го смени, ако дойде някакъв Елцин с водката, ами някой дупeдaвeц ако дойде, цялата тази империя как ще се управлява. Огромни залежи от природни богатства и прочие. Демокрация и свободия не може. Ще дойде един Гешев и вземе да вкарва министрите в ареста, без причина. Ще вземе някой да подписва зелена сделка - да фалира половината Руска индустрия, така не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 12
mirofx
преди 4 години
За да си представиш,трябва да имаш чугунената тиква ала императора и подобните мужикофилковци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 14
khao
преди 4 години
даже не мога да си представя как французите гласуват под натиск :):)имаш ли си идея в тая държава гражданското общество до какви нива е ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 26
Императорът
преди 4 години
Иначе статията е пълна с глyпости. Не може да бъде наричан "диктатор" един лидер, който има 65-70% реална подкрепа - за каквато западните политици не могат дори да мечтаят.Не знам какви медии контролира Кремъл - но в Русия има много по-голяма свобода на словото, отколкото в "демократичния" свят - където може да те преследват и смажат, заради мнението ти - под предлог, че си обидил извратенците, цветните, мигрите, талибанците или дявол знае кой - или ако си известен да ти сринат живота, защото някаква анонимна фльорца е излъгала, че си я хванал за кърмовият отсек преди 30 години на някакъв ученически купон. Много руски сайтове са пълни с плювни срещу Путин, ама не съм чул някой да е арестуван и изтезаван в подземията на Кремъл за това.Икономическото "блато" на Русия се нарича КАПИТАЛИЗЪМ !!! Русия е много по-капиталистическа държава - с икономическа свобода, от западноевропейските държави например, където властите ограбват и тероризират бизнесът с безумни репресии и изисквания... да напомням ли как например Германия срина автомобилната си индустрия, която бе златната кокошка в икономиката... за да направи кефа на някакви климатически терористи, водени от едно дeбилче? Впрочем кризата със санкциите преди 5 години показа силата на руската икономика, която в един съвсем кратък период не просто се пренастрои, но и дръпна напред именно благодарение на тия санкции и сега е много по-силна и дивирсифицирана. Корупция и т.н. са си нормални болести на свободния пазар - нима в САЩ не е било същото, когато Щатите бяха истинския двигател на световната икономика? И да - колкото и да не се иска на някои - Вовата ще остане на власт още дълго, защото народът е зад него !!! Той е по-млад от повечето управляващи в "демократичния" свят (за нещастие и от Тръмп и за щастие от опонентите му), а вече е най-силния държавник на света заради огромния си опит... защото дори авторчето признава с половин уста, че влиянието му в цял свят е колосално !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Ами той мисли, а ти само безсъзнателно повтаряш опорките. Демокрацията в Европа УМРЯ с "изборът" на макарон, когато милиони французи гласуваха под натиск, който управляващата политическа хунта дори не скри - да ти припомням ли как бившият им президент - гнъсният оланд директно заповяда на държавните служители да гласуват срещу Марин льо Пен? В Германия е подобно. В САЩ също опитаха да спрат Тръмп по всякакви начини и да го свалят по всякакви начини, добре че американският народ се противопостави. И всичко написано по-долу е вярно - няколко фамилии бяха обсебили властта, ама рижият дявол ги закопа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 29
mavericos4
преди 4 години
Путлерчук до гроб! Мизерия, кал, септични ями и нискокачествен спирт, това е ежедневието на средностатистическият руснак извън Москва и Петербург ! :D КГБейското джудже явно осъзнава, че ще бъде съден в Хага за военни престъпления в редица държави, за това се завира във властта до заветната си смърт. Ама не се знае, може някой да му я ускори :D Тя тая овча народан любов се купува с пари, ама като свършат парите, идва и любовта. Чудя се само как родните чукундури като АББА и онзи другия пацул, дето любят *** повече от майка си, какво правят в демократична Европа и България, а не идат да помагат на *** да стабилизира *** ? Впрочем бързо обръщайте левчетата в рубли, че влиза еврото :D а Путьовата *** има нужда от копейките ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още