IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо излишъкът на Германия е толкова голям?

Еврото, ниските заплати и слабите вътрешни инвестиции са основните причини

15:17 | 06.09.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Когато Доналд Тръмп се оплака, че има твърде много беемвета по американските пътища, външният министър на Германия Зигмар Габриел не се въздържа да отговори: Ако САЩ искат Германия да изнася по-малко стоки, те може просто да "правят по-добри автомобили." Това е спорно. Но обяснението за това как Германия постигна най-големия излишък по текущата сметка в света е много по-сложно от това, че „Произведено в Германия” се продава добре в чужбина, пише редакторът на немския Handelsblatt Кристофър Сърмак.

Европейската комисия, Международният валутен фонд и ОИСР са само част от институциите, които критикуват Германия напоследък заради постоянния ѝ излишък по текущата сметка. През 2016 г. той достигна рекордните 270 милиарда евро, надминавайки дори търговския излишък на Китай. Дори повечето германски политици са съгласни, че нещо трябва да се промени - те просто не са съгласни каква трябва да бъде тази промяна.

Германия не винаги е имала излишъци. В следвоенните години Западна Германия, при положение, че голяма част от физическата ѝ инфраструктура бе разрушена, се съсредоточи върху инвестирането в собственото си икономическо възстановяване. В продължение на десетилетия тя внасяше приблизително толкова, колкото изнасяше. Но през 80-те години в икономиката на Западна Германия за пръв път настъпи дисбаланс, тъй като износът продължи да расте, но вътрешните инвестиции започнаха да намаляват.

След това обединението на Германия през 1990 г. тласна страната обратно към търговски дефицит. Изведнъж тя трябваше да възстанови Източна Германия, изоставена след четири десетилетия комунизъм. Инвестициите в местната икономика се повишиха и останаха високи през 90-те години. Резултатът: Чак до 2000 г. Германия поддържаше дефицит с останалата част от света. Но три други развития скоро започнаха отново да предизвикват излишък.

Първото беше въвеждането на еврото през 1999 г. Германците не винаги го признават, но еврото беше манна небесна за техните износители. Чрез фиксиране на валутните курсове в Европа то премахна основния лост за привеждане към баланс на икономика, излязла от контрол. Преди 1999 г. всяко конкурентно предимство на германските фирми би довело до по-голямо търсене на немската марка, тъй като чужденците обменят собствена си валута, за да плащат за немския внос, докато марката поскъпне толкова, че германските стоки отново станат по-малко конкурентоспособни.

С еврото обаче германските излишъци се компенсират от дефицита на други страни от еврозоната и валутният курс остава по-нисък, отколкото би бил в противен случай. Политиката на лесни пари на Европейската централна банка още повече натиска стойността на еврото. Това може да помогне за съживяването на южноевропейските икономики, но не е нещо, от което Германия се нуждае. Ханс-Вернер Зин, консервативен икономист, смята, че еврото е подценено с около една трета спрямо това, което би струвала валутата на Германия без него.

Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
"И защо трябва да има минимална заплата ?"===За да се подкрепи икономиката в предверието на рецесия. Смятам, че е напълно очевидно, за всеки който е способен да ползва интернет и е отворил икономически сайт, че размера, с който се повишават именно най-ниските възнаграждения се връща на 100% обратно като потребление, което обикновено не може да се каже, за високата част на средните и най-високите нива от скалата на трудовите доходи.Други въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Работника също не може да гарантира,че 8 часа ще работи и няма да ходи да пуши или да си говори с дружката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Въведоха минимална заплата което е поредната комунистическа простотия. Въпрос на време е може би 5-10 години да колабира всичко заедно с милионите гастербайтери и всякаква *** от Азия. И защо трябва да има минимална заплата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Вкарайте им малко български политици и ще си решат проблема :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
"Еврото, ниските заплати и слабите вътрешни инвестиции са основните причини..."След като се знае рецептата - сваляйте заплатите , спирайте вътрешните инвестиции , и никакво отказване от единната валута . :))))))))))))))) Май това е причината , че на никой не му стиска да приложи лесната немска рецепта . Като липсва желание за оставане в ЕЗ и ЕС , защо се насилвате .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още