IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инфлацията в САЩ е преходна?

Институционалните и политическите стимули на Фед, както и пазарната прогноза, сочат в тази посока

11:10 | 01.11.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С данните за висока инфлация в САЩ става все по-трудно да защитя членството си в лагера, който смята, че тя е преходна. И все пак отстоявам мнението си, че тя е точно такава: след няколко години инфлация над средната, цените ще се върнат към стабилно състояние от около 2% годишен растеж, какъвто обикновено е случаят от началото на 90-те години, пише за Bloomberg Тайлър Кауен, професор по икономика от университета Джордж Мейсън във Вирджиния.

Аргументите за преходна инфлация не са свързани с това дали следващите данни ще покажат повишение, или понижение. Те по-скоро се свеждат до следните две твърдения:

- Федералният резерв може да контролира темпа на инфлация на цените.

- Федералният резерв не иска инфлацията да е много висока.

Първото твърдение изглежда очевидно вярно. Централните банки се стремяха към инфлация от 2% или малко под нея в продължение на много години. Те редовно я постигаха - въпреки че след Голямата рецесия някои учени настояваха, че западните икономики са хванати в ликвиден капан (състояние на близки до нулата лихви, което връзва ръцете на монетарните власти - бел. прев.)

Но централните банки разполагат с много регулаторни инструменти, включително управлението на очакванията, и обикновено е грешка да се залага срещу тях. И следствието от ликвидния капан е, че Фед не може да увеличи темпа на инфлация в дефлационни времена, а не че Фед не може да го намали във времена на инфлация.

Ако има причина да се спори с „клуба Преходна инфлация”, тя касае второто твърдение. Това, че Фед иска да намали инфлацията, е вярно по принцип, но политическата цена за това може да е твърде висока. В края на краищата намаляването на инфлацията изисква Фед да предприеме затягане на паричната политика, което крие риск от рецесия. Такава политика понижава съвкупното търсене и в свят на устойчиви заплати и цени това може да доведе до по-ниски БВП и заетост, както всъщност се случи в началото на 80-те години.

Ключовият въпрос тогава е дали Фед е по-загрижен за борбата с инфлацията или за намаляване на шанса за рецесия. Разбира се, има несигурност относно отговора на този въпрос, както и би трябвало, но все пак оставам в лагера на преходната инфлация.

Един от начините да се разглежда Фед е като независима институция с мандат да поддържа стабилни цени (половината от двойния мандат, който включва и растежа). Председателят Джером Пауъл направи тази цел по-гъвкава, като въведе „таргетиране на средната инфлация“ и тази политика дава на Фед известна свобода на действие при вземането на решение кога темпът на инфлация трябва да спадне. Но тя не дава лиценз на Фед да позволи 5% годишна инфлация за следващите пет или 10 години. Ако Фед изневери на мандата си, той ще загуби голяма част от доверието, на което се радва. Така че от регулаторна и институционална гледна точка е в интерес на Фед да контролира инфлацията.

Алтернативен начин да се разгледа Фед е като политически субект, мотивиран от инстинкт за самосъхранение или желание да помогне на управляващата Демократическа партия. Като оставим настрана дали това е вярно, избирателите правилно възприемат по-високата инфлация като понижаване на техния жизнен стандарт.

Незначителното нарастване на безработицата може да засегне само 5% от електората (особено нискоквалифицираните хора, които са по-малко склонни да гласуват). В контраст, инфлацията засяга всички избиратели и повечето от тях я мразят. Така че дори циничната сметка показва, че Фед ще намали инфлацията.

Може би най-важното е, че я има и пазарната гледна точка - а пазарът очаква Фед да понижи инфлацията. Доходността на 10-годишните амеркански ДЦК е 1,64%. Тази доходност нараства, но едва ли може да предскаже хиперинфлация или дори 5% инфлация за следващите 10 години. Най-негативното доказателство досега е от пазара на индексирани с инфлацията ДЦК (TIPS), в които са вградени инфлационни очаквания от около 3% през следващите пет години.

Може би се чудите дали „пазарът“ разбира инфлацията и Фед. Ами, инвеститорите са обсебени от Фед и го следят най-внимателно. Когато срещна скептици по отношение на преходната инфлация, ги питам: „Какво повече знаете за Фед от пазара?“ Все още не съм получил убедителен отговор.

Привържениците на трайната инфлация разчитат на поредица от малко вероятни събития: Сенатът да не е в състояние или да не желае да потвърди нови кандидати за борда на Фед (в момента има две отворени места, плюс позициите на председателя и заместник-председателя) - политическа криза може да връхлети Белия дом, например президентът Джо Байдън да се разболее, и да не бъдат предложени нови кандидати. Така може да се получи вакуум в ръководството на Фед, който ще е по-малко способен да предприеме решителни действия.

В такъв свят всички залози са възможни. Но засега - като се имат предвид институционалните и политическите стимули на Фед, както и пазарната прогноза - аз се придържам към лагера на преходната инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Няма изненади. Тоя филм сме го гледали многократно. Инфлацията размества пластовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
studioaa
преди 2 години
Няма връзка между инфлация и заетост, т.е ниска заетост не ограничава инфлацията по никакъв начин. Не съществува такова нещо като преходна инфлация, вие измисляте нови абсурдни понятия за да "приспите" електората за предстоящия срив на всичките фиатни тапети, който е буквално на една крачка.И БНБ не искаше висока инфлация през 90-те и затова осъмнахме с хиперинфлация, желанието на ЦБ няма нищо общо с реалността.Тази година виждам рекорден ръст в цените във всяка една сфера това на мен ми прилича на световна хиперинфлация и то няма да бъде преходно. Явно ни очаква най-големият инфлационен колапс в историята, в която цените на всичко и най-вече тока и газа, лекарствата, хляба, месото и автомобилите ще се сринат нагоре, а цените имотите и технологичните компании ще се сринат само че надолу... Сигурен съм, че зеления сертификат ще спука имотния балон у нас като изпразни офиси, заведения и магазини. Оня ден минах по Иван Асен и такова мъртвило не бях виждал никога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Как пък да няма ,преходна може да означава и 20 години и 30 години ,прехода не указва срок ...Мисловна дейност нещо ???Не е важното че ще е преминала,а важното е какво въздействие оказва върху хората ,икономиката и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Все едно да питат защо брадата на дядо мраз е бяла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Repoman
преди 2 години
Какво значение има колко време ще е преходната инфлация? Тя може да продължи 2 години, или 5 години, или защо не 20 години? Важното е че след време ще е преминала. То и при нас в България започнахме един преход преди 30г. и още не сме го свършили, така че и 30г. не е много за нещо преходно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
"И все пак отстоявам мнението си, че тя е точно такава: след няколко години инфлация над средната"....Чакай бре ...няколко години висока инфлация в никакъв случай не може да се нарече преходна ,тия години ги нямате за нищо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
ert
преди 2 години
Никой не се съмнява, че инфлацията е преходна. По-скоро проблемът е колко ще е времето за прехода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Всичко е преходно! - каза Бай Иван, на който му свърши бирата и мина на ракия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Защо инфлацията в САЩ е преходна? > Всичко на този свят е преходно, журналисти, че и цели държави барабар с колониалната администрация, шутове и джурнаглистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още