IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо американските акции са толкова скъпи въпреки кризата?

Интервенциите на Фед и липсата на инвестиционни алтернативи са сред факторите, които подкрепят фондовия пазар

08:15 | 14.05.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Биковете си възвърнаха надмощието на щатските борси.<em> Снимка: Getty</em></p>

Биковете си възвърнаха надмощието на щатските борси. Снимка: Getty

На човек може да му се прости, ако се чуди дали икономистите и инвеститорите в САЩ живеят на една и съща планета. Катастрофалните икономически данни следват една след друга, но въпреки това пазарите на акции се покачват. Миналата седмица, когато беше отчетена загуба на 20,5 млн. работни места само през април, S&P 500 затвори с дневно повишение от 1,7%, пише за Financial Times Мегън Грийн, старши член на Harvard Kennedy School.

Лудост, нали? Може би не. Инвеститорите в акции правят залози за бъдещите печалби и много анализатори твърдят, че растящите индекси сочат, че в цените се калкулира бързо, V-образно икономическо възстановяване. Но това обяснение е твърде опростено. Има основателни причини да мислим, че стабилните фондови пазари не са просто отражение на на инвеститорския оптимизъм относно възстановяването.

Стръмният спад от 34% на S&P 500 от пика на 19 февруари до дъното на 23 март, бе логичен заради опасенията от коронавируса и икономическото му въздействие. Това, което изглежда странно, е подемът, вследствие на който индексът сега е само с 9 на сто под нивото, на което започна годината.

Но обратът прикрива важни детайли. Голяма част от възстановяването е съсредоточено в акциите на петте технологични гиганта: Facebook (ръст от 4% за годината), Apple (7%), Microsoft (18%), Amazon (30%) и Google (5%). Тази група компании съставлява около една пета от пазарната капитализация на S&P 500.

Здравният сектор също се представи добре, отстъпвайки в момента само с 1% от стойността си на 1 януари. Той представлява приблизително 15 на сто от индекса. Като се има предвид дигитализацията на живота ни по време на карантината, нашето разчитане на доставките до вкъщи и надпреварата сред фармацевтичните компании за ваксина или лечение, има смисъл инвеститорите да залагат на тези две групи. Печалбите им може би говорят повече за това как инвеститорите вижда бъдещия свят днес, отколкото за очакваната форма на икономическото възстановяване.

Позиционирането също има значение. Разтревожените от вируса инвеститори откриха къси позиции върху фючърсите на S&P 500 - залози, че индексът ще се понижи - което допринесе за спада в края на февруари и март. За да „скъси” дадени акции, инвеститорът трябва да ги заеме с цел продажба, след което да ги купи и върне по-късно. Ако цените на акциите се повишат междувременно, инвеститорът трябва да покрие тази позиция чрез покупка на по-висока цена, което тласка индекса нагоре. Когато пазарите се оттласнаха от дъното, това позициониране се превърна в попътен вятър. Но отново трябва да кажем, че това не отразява бичи настроения относно икономическото възстановяване или корпоративните печалби.

Две поговорки също подкрепят цените на акциите. Първата е: „Не се борете с Фед.“ Федералният резерв на САЩ разшири своя баланс, за да влее безпрецедентно количество ликвидност на пазарите и обяви на 23 март, че ще купува корпоративен дълг - включително и облигации от неинвестиционен клас. Това намали разходите за корпоративно финансиране и разреши ликвидната криза, възникнала на дълговите пазари. Затруднени компании като Ford, Boeing и Carnival успяха да се рефинансират, като акциите и на трите се повишиха. Този ход насърчи трейдърите на фондовия пазар. Оживлението при акциите започна на следващия ден.

Другата поговорка е стара сентенция на Маргарет Тачър: Няма алтернатива. Пазарите на акции в САЩ може да са силни именно поради слабите икономически перспективи. В условията на криза инвеститорите търсят убежище в доларови активи. Тъй като Фед понижи лихвените проценти и даде да се разбере, че те ще останат ниски, инфлационните очаквания намаляха, а доходността на американските държавни облигации се сви. Доходността по 10-годишните ДЦК спадна от 2,47 на сто преди година до под 0,7 на сто. Дивидентната доходност на индекса S&P 500 е 2,1 на сто. От активите, деноминирани в долари, акциите може би предлагат най-добрата доходност.

Това не означава, че инвеститорите са калкулирали коректно всички рискове. Сега повече от всякога е трудно да се предвиди накъде ще поемат икономиката и пазарите. Обхватът на икономическите прогнози за растежа през второто тримесечие е по-широк, отколкото съм виждала някога. Дисперсията на оценките за компаниите от S&P 500 през следващата фискална година е най-голямата от десетилетие насам, като рекорден брой фирми преустановиха публикуването на прогнози.

Но пазарните цени не отразяват единствено оптимизма на инвеститорите. В крайна сметка мечи настроените икономисти и анализатори, които участват на фондовите пазари, може да са прави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Най-важното нещо е че, очакването за бъдещи доходи е голямо, отвъд 1-2 години криза. Такава е сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 години
Не говорим да няма кредитиране, а да няма лихви. Може и да не изглежда като сегашното, може и да не се казва кредитиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
А дали голямото акули са адекватни? Например чичо Уорън, дето последните години каквото е направил все се е издънил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Тебе кой те излъга, че са я пуснали 1989 бе ***??? Тия новите дето дойдоха те от Луната ли паднаха, те не са живяли в оная система?!!! Всеки с по 2 досиета в ДС. То и ти си май прясно боядисан кравар, така, както ти чета глупостите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Убиване на конкуренцията, ограбване на активите( на безценица), износ на капитали, фалиране на държавите и поставянето им в невъзможност за защита на родното производство( чрез мита, данъци и допълнителни регулации), поради причината, че СБ и МВФ им налагат аборигенски условия за отпускане на кредити, експлоатация на местното население( това, което не е емигрирало). Въобще пълна либерализация.Мога да продължавам още много тъ пако.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Свят без лихви смятам че е възможен вариант но не и желан. Твърде е сложно да се прогнозира какво точно ще стане, едва ли някой може да го направи но определено силно ще се забави растежа, много бизнеси ще трябва да се пренагодят, много ще фалират, сигурно инфлацията ще изчезне в такъв свят. Един фермер който желае да си купи трактор за да оре повече ниви може да изтегли кредит веднага и от тази година да започне да произвежда в пъти повече и да печели съответно повече, но в свят без лихни той ще трябва с години да събира пари и да забави развитието си докато събере пари, какво друго може да направи? Кампания в кикстартер може би? Звучи ми като приказките за златния стандарт, много хубаво като го напишем с две изречения, а ужасно като стигнем до подробностите, статистиката, формулите и историята му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Frosty
преди 3 години
Скъпи са защото парите, петролът и оръжията са в USA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Класически ***.Значи да инвестирам в нещо означава, че съм лихвар? И как ще тръгне един нов бизнес, ско няма инвеститори??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
Просто идва края на лихварството под всичките му форми. Който иска доходност ще трябва да роди нещо сам, а не да живее на гърба на останалите. За сега печатането все още помага, но скоро и то ще се изчерпа като опция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Или това са някакви слабомозъчни напъни да се покаже, че комунистите пуснаха властта през 1989, щото хората са искали дъвки и дънки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още