IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да спре да легитимира Путин

Украинците се бият и за свободния свят, нека го правят като наш съюзник, пише Гари Каспаров

11:19 | 23.05.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Войната на Владимир Путин срещу Украйна отново залиня на фона на смелата украинска съпротива и международната подкрепа под формата на оръжия, финансова помощ и санкции срещу Русия, самия Путин и неговата олигархична мафия, пише за Wall Street Journal Гари Каспаров, бивш световен шампион по шахмат и председател на Renew Democracy Initiative. 

Колкото и да съм доволен, пише той, няма как да не съжалявам за това, което можеше да бъде - и колко живота щяха да бъдат спасени - ако бяха предприети подобни действия за възпиране на Путин преди години.

Вместо това имаме конфликт с глобални ефекти, засягащи всичко - от зависимостта на Европа от руския петрол и газ до хранителните доставки на няколко африкански държави. Това е високата цена, която трябва да платим за спирането на Путин сега, за да избегнем още по-висока цена по-късно.

Все още има признаци, че някои западни лидери не са разбрали, че изолирането на Путин и отвръщането със сила е единственият начин да се постигне траен напредък. Френският президент Еманюел Макрон говори наскоро за необходимостта от преговори с Путин, за да му се дадат спасяващи репутацията пътища за отстъпление. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пък се обади на руския си колега, за да настоява за прекратяване на огъня, което потенциално ще доведе до вид „замразен конфликт“, който Путин обича, защото той просто ще игнорира ограниченията, докато се консолидира и превъоръжава.

Отдавна съм казал, пише Каспарски, че Путин е руски проблем и трябва да бъде премахнат от руснаците. Но Западът трябва да спре да му помага. Всяко телефонно обаждане, което легитимира неговата власт, всеки кубичен метър газ и всеки барел петрол, внесен от Русия, е спасителен пояс за диктатура, която се разклаща за първи път.

Ако целта е да се спасят украински животи, както твърдят западните лидери, тогава единственият начин да се направи това е да се въоръжи възможно най-бързо Украйна с всяко оръжие, което президентът Володимир Зеленски иска. Прекратяване на огъня, което оставя руски сили на украинска земя, само би позволило на Путин да продължи геноцида и масовите депортации под прикритие, както прави от първото си нахлуване през 2014 г.

Има и такива, които дори сега открито заемат страната на Путин. Премиерът на Унгария Виктор Орбан блокира забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол, доставки, които наливат десетки милиарди долари всеки месец във военната машина на Путин. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплашва да осуети присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, въпреки че вероятно просто иска да спечели нещо за себе си, както обикновено. В САЩ сенаторът Ранд Пол задържа нов пакет от спешна финансова помощ за Украйна - пари, между другото, които ще бъдат изразходвани предимно чрез американски доставчици.

На 9 май президентът Байдън подписа първия закон "заем-наем" след Втората световна война за ускоряване на помощта и въоръженията за Украйна. Таймингът беше идеален с оглед Деня на победата в Русия, годишното честване на победата над нацистите, което беше превърнато в извратен патриотизъм, който определя всеки човек или държава, които се противопоставят на Путин, като „фашисти“. Истинският фашизъм е в огледалото, както осъзнават стотици хиляди руснаци, напускащи страната.

Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Путин няма нужда от западът да го легитимира, него го е легитимирал руският народ. А за такива национални предатели като каспаров, трябва да има смъpтно наказание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
идеята беше да не ме хване цензуриращия бот! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 1 година
Не са немногоумни въпросите на ЕнЖенерина "изобретател" :)) Направо са си *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
ооо света функционална неграмооотност!... ти дажже си цитирал на кой е нужно това, но все да пак питаш! ... на свободния свят му е нужно, но ти си роб и за това задаваш от немногоумните въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
" Западът трябва да спре да легитимира Путин. Украинците се бият и за свободния свят, нека го правят като наш съюзник, пише Гари Каспаров." Хубаво казва Гари Кимович. Не казва само, на кого му трябва това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още