IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните правителства трябва да действат като заематели от последна инстанция

Това трябва да продължи, докато частният сектор не стане готов да взема заеми, след което паричната политика може да поеме

12:02 | 22.09.19 г. 2
<p>
	Западните правителства могат да избегнат &quot;японизацията&quot;, действайки като заематели от последна инстанция. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Западните правителства могат да избегнат "японизацията", действайки като заематели от последна инстанция. Снимка: gettyimages

Страхът от „японизация“ отново накара паричните власти от двете страни на Атлантическия океан да обмислят допълнително монетарно облекчаване, но по изцяло погрешни причини. Продължителните периоди на бавен растеж и ниска инфлация, наблюдавани в Япония след 1990 г. и на запад след 2008 г., са причинени от изчезването на заемателите, а не от липсата на кредитори. Паричната политика, която контролира наличието на финансиране, не работи добре, когато няма апетит за дълг, пише за Financial Times Ричард Куу, главен икономист в изследователския институт на японската банка Nomura.

Японското търсене на заеми изчезна след спукването на местния балон през 1990 г. По време на процеса цените на бизнес имотите спаднаха с почти 90 на сто в цялата страна, като се понижиха до нивата от 1973 г., унищожавайки финансовото здраве на всички, които взеха заеми за закупуване на имоти, както и на тези, които използваха недвижимостите като обезпечение за заем.

Тъй като пасивите отпреди 1990 г. все още бяха в счетоводните баланси, но срещу тях нямаше активи, милиони кредитополучатели започнаха да изплащат дълговете си, за да намалят задлъжнялостта си, дори и при нулевите или отрицателни лихвени проценти. Това беше процес, който отне близо две десетилетия.

Възвръщането на финансовото здраве е задължително за отделните домакинства и предприятия. Но когато всички го правят едновременно, не само кредитополучателите изчезват, но и икономиката се свива. Това се случва, защото на национално ниво, ако някой спестява пари, включително погасявайки дълга си, някой друг трябва да взема заеми и да харчи средства, за да поддържа икономиката.

Обикновено в икономиката лихвените проценти се адаптират, често с помощта на централната банка, за да се гарантира, че всички спестени средства са взети назаем и похарчени. Например, когато икономиката е силна, с твърде много кредитополучатели спрямо спестители, лихвите се повишават, за да обезкуражат някои заематели. Когато няма достатъчно кредитополучатели, се случва обратното.

Когато голяма част от частния сектор се заниамава с намаляване на задлъжнялостта си, а не със заемане на  пари, незаетите спестявания, заседнали във финансовия сектор, се превръщат в отлив на доходи, който тласка икономиката към дефлационна спирала, наречена рецесия на счетоводния баланс.

По време на Голямата депресия, която беше последния път, когато на този вид рецесия не беше обърнато внимание, САЩ загубиха 46 на сто от номиналния си брутен национален продукт от 1929 до 1933 година.

След 1990 г. Япония претърпя балансов срив, който бе три пъти по-голям като процент от брутния вътрешен продукт, отколкото този изпитан от САЩ по време на Голямата депресия. Но вместо да се свие с 46 на сто, БВП на Япония както в номинално, така и в реално изражение никога не падна под пика по време на балона, а нивото на безработицата никога не се повиши над 5,5 на сто.

Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
mangalistan
преди 4 години
Политиката на отрицателни лихви ще доведе до крах на банковата система.За мен баланса трябва да бъде следния : Ако разполагате с 100000лв и закупите апартамент /в София гарсониера/ колко е дохода от наем на година толкова трябва да бъде и дохода от лихва за тези пари.В противен случай или има балон на цените на имотите или пък лихвите стават твърде високи.Сега има и следния парадокс ,купуват се жилища и стоят празни а градовете ни не могат да се разширяват непрекъснато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Две страници и нещо не разбрах какво означава "да се гарантира, че правителството може да продължи да функционира като заемател от последна инстанция" - това значи правителството да взима още дълг и да прави инфраструктура ли? Това ли се препоръчва в статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още