IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се наистина неприятна трансатлантическа търговска война

САЩ и ЕС са неразумни, било то относно дигиталните данъци, храните, автомобилите или газа

19:20 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

САЩ не искат останалият свят да облага монополните печалби на техните технологични компании. Германците искат да продължат напред с користна сделка за газопровод с Русия. ЕС защитава автомобилната си индустрия от чуждестранна конкуренция, но се разбунва, когато американският президент Доналд Тръмп заплашва със същото вноса на европейски коли. Това са някои от основните признаци за бързо наближаващ трансатлантически търговски конфликт, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

Неотдавна събитията тръгнаха към по-лошо, след като САЩ се оттеглиха от многостранните преговори за постигане на споразумение относно глобална рамка за дигитален данък. ОИСР координира усилията си за търсене на глобален консенсус за това как да се облагат избуялите печалби на глобалните дигитални компании. Споразумението щеше да предотврати търговски конфликт. Но излизането на САЩ го прави по-вероятен.

През декември Министерството на търговията на САЩ завърши разследване на френския дигитален данък, съгласно раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. То заключи, че данъкът представлява дискриминация спрямо американските технологични компании. В отговор Вашингтон заплаши с мита върху френските сирене и шампанско. През юни търговското министерство също така започна отделно разследване на цифровите данъци, които се разглеждат от Обединеното кралство, Италия, Бразилия и други. Заключението почти сигурно ще бъде същото като това от доклада за французите.

Междувременно се развива паралелен трансатлантически спор заради Северен поток 2, все още незавършения газопровод през Балтийско море за доставка на руски газ в Западна Европа. Двупартийна група американски сенатори предложи законодателство, за разширяване на санкциите към по-широка мрежа от компании, със странното име Закон за защита изясняването на енергийната сигурност на Европа. (Опитвам се да си представя какво би станало, ако ЕС приеме закон за изясняване на съответната политика на САЩ).

На всичкото отгоре Тръмп заплашва да намали броя на американските войски, разположени в Германия, в знак на протест заради отказа на Берлин да увеличи разходите за отбрана до предварително договорените цели на НАТО. Има я и постоянната заплаха от мита върху внасяните в САЩ автомобили. Всичко това ще ескалира през следващите няколко месеца.

Европейците обикновено свързват влошаването на двустранните отношения между САЩ и ЕС с личността на Тръмп. Но каквито и мита и санкции Тръмп да наложи на Европа, повечето от тях вероятно ще оцелеят дори той да не бъде преизбран. А ако той остане в Белия дом, е разумно да се очаква отношенията да се влошат още повече. Така че, независимо какво ще се случи, щетите за трансатлантическия съюз ще продължат.

Ако пандемията беше наистина симетричен глобален шок, влошаването на търговските отношения можеше да поеме по друг път. Страните щяха да имат по-голям стимул за хармонизиране на своите политики. Но САЩ може да излязат от срива по-бързо от ЕС - точно както стана след световната финансова криза. Въпреки по-големия брой заразени и смъртни случаи, свързани с коронавирус, Америка има по-стабилна икономика и е по-малко зависима от глобалните вериги за доставки от Европа.

Мисля, че страните от ЕС с право настояват за въвеждането на цифровия данък. Дигиталната икономика е един от малкото сектори, които се представиха добре по време на пандемията. Няма причина този печеливш сектор да не плаща справедливия си дял.

Избягването на данъци от големите компании се превърна и в голям политически въпрос във Франция, Германия и Великобритания. Френският президент Еманюел Макрон ще застраши шансовете си за преизбиране през 2022 г., ако се поддаде на натиска на американските технологични гиганти. Лондон също планира дигитален данък - още една пречка за търговско споразумение между Великобритания и САЩ. Робърт Лайтайзър, търговският представител на САЩ, заяви наскоро, че Америка няма да се съгласи на сделка с Обединеното кралство без достъп до неговия пазар за американските стоки. Но позицията на САЩ по отношение на цифровия данък е неразумна.

По-благоразположен съм по отношение на автомобилите. ЕС дискриминира вносителите чрез 10-процентно мито и чрез налагане на стандарти, които защитават местната индустрия. Мисля, че САЩ също имат право да критикуват зависимостта на Европа от руския газ и влиянието на Северен поток 2 върху източноевропейските страни.

Моят съвет към ЕС е да избере правилната битка - тази за дигиталния данък - и да направи компромиси с другите. Но това би било триумф на надеждата над опита. Германия не показва признаци на компромис относно Северен поток 2, Франция няма да се съгласи с премахването на митата върху колите, а САЩ се оттеглиха от преговорите за постигане на справедлив глобален режим на данъчно облагане на цифровите услуги.

Всички се държат неразумно. Това е конфликт, който ще се разгръща. Хенри Кисинджър някога остроумно отбеляза във връзка с войната между Ирак и Иран: "Жалко е, че не могат да загубят и двете страни". Чувствам същото сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още