IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се синхронизирана глобална рецесия?

В САЩ лятото на страха може да се превърне в зима на политическото недоволство

10:40 | 22.08.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Накъде? Снимка: Ройтерс</em></p>

Накъде? Снимка: Ройтерс

Промените в парадигмата са склонни да се случват бавно и след това всички наведнъж. Това е урокът, който си взех от последните пазарни сътресения. Както писах миналата седмица, изненадата е само, че сътресението не дойде по-рано, посочва Рана Форухар в материал за Financial Times.

Експертите може би свързват най-лошия спад на индекса Dow Jones за годината с последните инверсии на кривата на доходността в САЩ (исторически предшественик на рецесиите), но основните симптоми за болест в световната икономика са налице отдавна. Въпросът беше кога пазарите ще оставят настрана самодоволството, породено от десетилетието на ниски лихвени проценти и парична експанзия на централните банки, и ще приемат тази нова реалност.

Имайте предвид, че от януари 2018 г. във всяка голяма икономика, с изключение на Индия, се наблюдава влошаване на индексите на мениджърите по доставките. Тези индекси са един от най-добрите водещи индикатори за икономическите условия в производствения сектор, който определя цялостната икономическа дейност. Забавянето в еврозоната е драматично, особено на места като Италия и Германия, където икономиката сега официално се свива.

Както стратегът Луис-Винсънт Гейв от Gavekal посочи в бележка за инвеститорите, „отпечатъците на много виновници могат да бъдат открити“ в проблемите на производствения сектор - от автомобилостроенето, изправено пред структурни предизвикателства, през фиаското на Boeing 737 Max и неговото въздействие върху глобалните вериги за доставки, до липсата на нови големи продукти в технологичния сектор, ниските корпоративни инвестиции, слабия енергиен сектор и икономическото забавяне в Китай. Достатъчно е да настъпи един голям фалит по държавен дълг или каскада от корпоративни банкрути, за да видим пазара в свободно падане

Политиката, разбира се, не помогна. Но отново трябва да се каже, че нито едно от последните събития не беше много изненадващо. Вземете Аржентина, която претърпя 48-процентен пазарен спад в рамките на един ден през миналата седмица, след като на първичните президентски избори перонистката опозиция поведе. Въпросът е защо инвеститорите са толкова шокирани да открият, че страна, която фалира серийно, ще се люшне наляво.

Това повдига други въпроси. Какво може да се случи в Обединеното кралство, ако Джеръми Корбин поеме властта на избори преди или след Brexit без сделка? Какво бъдеще вещае бурната политика в Италия? Какво може да бъде въздействието на победа на Елизабет Уорън или Бърни Сандерс в предварителните президентски избори в САЩ? Както скорошна бележка на 13D Global Strategy and Research посочва, подобни събития „биха се вписали идеално в цикъла на трансформация от натрупването на  богатство към неговото разпределение“, което вярвам, че ще бъде най-голямата икономическа промяна в живота ни.

Защо тази нова реалност отнема толкова време, за да настъпи? Защото прекарахме десетилетия в старата реалност, тази след Бретън Уудс, неолибералната. Безпрепятствената икономическа глобализация и годините на лесна парична политика подкрепиха цените на активите и дадоха превес на капитала пред труда, привидно за неопределено време. Нашите сетива бяха притъпени от трилионите долари, освободени от централните банки, от алгоритмични програми за търговия, които купуват на дъната и по този начин намаляват чувството за дългосрочен политически риск, и от рекордното пасивно инвестиране.

Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Чета коментарите и забелязвам, че никой не вярва на внушенията, които прави статията. "Вервайте" бе!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
След като титаните на мисълта знаят, че ще има криза, значи нещата ще се случат по начин който не очакваме!Кризите никога не се повтарят и винаги са изненадващи за повечето хора!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Американската империя днес прилича на ссср в края на 70-те и 80-години. Днес САЩ е напълно превзет напълно от инфлацията, корупцията и социализма... В днешен САЩ унищожаването на икономиката и ограбването на средната класа и бедните е превърнато в държавна политика т.е. 2% инфлация на година е целта на т.н "парична политика", а това нещо е синоним на легализиран грабеж. Даже според основателите на САЩ Джордж Вашингтон, Бенджамин Франклин т.н. "парична политика" е трябва да бъде забранена от закона и тя е забранена конституционно. Да колкото и да е абсурдно човекът на банкнотата от 100$ е известен съм своята абсолютна непоносимост към инфлацията и "паричната политика". Корупцията в САЩ може да се види даже от Космоса, банкери и оръжейни бизнесмени и технократи са превзели властта напълно и са я напълнили с верни на тях слуги. Социализмът в САЩ днес вече не е срамен и най-различни *** и марксисти като болшевика бърни сандърс(който е прекарал медения си месец в москва по времето на комунизма), яловата и злобна неграмотница елизабет уорън, тежкия комунист възпитаник са сол алински джо байдън са кандидати за президент 2020. Тези са подобни на перестройчиците в ссср и ефекта от тях ще е същия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 4 години
верно е, от днес ще слушам само теб и другите тръмписти/джонсевисти :D ... .... и ако не си рус, да се изрусиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 16
cum on ABBA face
преди 4 години
чиба е реланиум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Статията съдържа откровени лъжи. Харчовете не притъпяват никакви проблеми и не решават никакви проблеми, а точно обратното. Обяснението за това е много просто 2% инфлация на година нанася 10 пъти по-малко вреда на икономиката от 20% инфлация на година т.е. харчовете нанасят същата вреда за дълъг период от време, която би била нанесена ако те са направени за кратък период. Тази вреда е елементарно да се забележи - спекулативни балони навсякъде във всеки сектор на икономиката с най-различна големина и с различна волатилност, която често е абсолютно непредвидима - точно като бутилка с нитроглицерин, не е ясно кое разклащане ще доведе до взрив на нещата. За да не забележиш огромната вреда от т.н. "inflation targeting" или минимална инфлация в подрепа на растежа трябва или да си злонамерен или да си много глуп***в. Най-голямото от тези всичките безумия е борбата срещу нормалните рецесии, които се случват на всеки 4-6 години и продължават средно 2 години с допълнително харчове и евтино кредитиране... Това е все едно алкохолик да се лекува с вдигане на дозата от пиячка... Естествено, че е въпрос само на време цирозата да убие алкохолика и безконтролна хиперинфлация да унищожи по-голямата част от икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
В световната икономика има големи диспропорции:....един патрон е 80 ст., а валерианът два лева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 11
markov
преди 4 години
Щях да се учудя ако Путин не е виновен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 31
Valentin13
преди 4 години
поредната блъвотевина, която няма да познае отново. животът стане много лесен напоследък. преди беше трудно да изкажеш позицията си, защото социалистите и те имаха разумни аргументи. напоследък обаче цялата плеяда социалисти/либерали/комунисти/путинисти/блумбергисти, так дальше, бълват такива невероятни глупости и празни предсказания, че просто човек трябва да провери източника на информация и да реши - фейк нюз, лъжовна новина.благодаря на всички социалисти/затоплисти/путинисти/либерали, вече не ми се налага да чета дълги и скучни материали от тях, джъст - игноор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още