IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете за "началото на края", войната с коронавируса ще е дълга

Здравната индустрия се подготвя за проблеми, които да продължат далеч след 2022 г. заради способността на вируса да мутира

16:52 | 25.01.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Сан Франциско обикновено се преобразява през януари. Тогава обичайно се провежда годишната конференция за здравеопазване на JPMorgan. Тази година обаче по улиците на града не се разхожда нито една костюмирана личност от високите етажи на властта и корпорациите, защото събитието се провежда изцяло онлайн.

Политиците по света убеждават хората, че ваксините за коронавируса ще поставят „началото на края“ на пандемията. И хората се надяват това да се случи. Справка – данните за резервациите за летни почивки в Европа, пише FT в свой анализ.

Във виртуалния свят на здравната конференция обаче здравната индустрия се готви за продължителна война с вируса. „Сега вярваме повече, отколкото преди, да кажем, от 4 до 6 месеца, че ще има проблеми, които ще продължат далеч след 2022 г.“, коментира Том Полън, главен изпълнителен директор на Becton Dickinson, базиран в щата Ню Джърси, САЩ, производител на тестове и спринцовки.

Още две години продължителност на коронакризата – това е оптимистичната прогноза, според Стивън Танг, главен изпълнителен директор на OraSure Technologies, диагностична компания. „Необходимостта от тестове за Covid ще остане и след 2022 г. за по-развитите икономики“, посочва той. За по-бедните и развиващи се държави тази необходимост ще продължи до 2027-2030 г., прогнозира той.

Със сигурност ваксините носят известно облекчение и компаниите производители в известна степен промениха публичния си имидж от алчни експлоататори на спасители на човечеството. Извънредните постижения на BioNTech, Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Университета в Оксфорд обаче няма толкова бързо да ни върнат нормалността.

„Промяна ще има, но предстои да оценим дали тя ще е малка, или ще е по-голяма“, коментира Анджела Хуон от Pfizer. Тя подчертава способността на вируса да мутира, заради което „можем да се озовем в ситуация, в която да ни трябва нова ваксина“.

Настоящите партиди ваксини, въпреки забележителната бързина на производството и ефикасността им, са уязвими и може скоро да станат безполезни, защото учените очакват мутации, които да не могат да бъдат обхванати от творенията им. Фармацевтичните компании са убедени, че могат да отговорят и на това предизвикателство, но това ще изисква време за адаптация на ваксините, нови регулаторни одобрения – в идеалния случай без други пълни клинични проучвания, и настройки на производствените мощности.

При положителния сценарий това ще се случва гладко, както при ежегодните противогрипни ваксини. В най-лошия случай ще сме винаги крачка след еволюиращия вирус.

Дори и ваксините да могат да се справят с мутации на коронавируса, огромен дял от хората все още не могат да бъдат обхванати от ваксинационните програми, заради което не може да се разчита на изграждане на стаден имунитет.

Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, коментира на конференцията на JPMorgan, че компанията ще започне скоро да тества ваксината си на деца. Той обаче предупреждава, че това ще отнеме много повече време, защото учените са внимателни с дозите. Данни от проучванията за ефикасността и ефектите от ваксината върху деца няма да бъдат публикувани преди следващата година, допълва той.

Все пак има нещо положително за инвеститорите. Анализаторите на JPMorgan дискутират какво ще бъде влиянието на ваксините върху приходите на фармацевтичните компании. Според тях това е устойчив бизнес, който ще устои на насрещните ветрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
моля , пак заповядай ... !! и на теб ползотворен и приятен ден ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ха , екстра , мина ...са четене на текст с разбиране ще пробваш ли ... ?!преведи ми го ако обичаш ... признавам аз не мога да чета немски ... моля ... !!------------------------разтълкувал съм ти абсолютно същото и без да съм чел горното ... малко съм разтегнал пояснителни локуми . ТОВА РЕШЕНИЕ ВАЖИ ЗА КОНКРЕТНИЯ ИЩЕЦ И ЗА КОНКРЕТНАТА ДАТА В ТОЗИ ЧАСТЕН СЛУЧАЙ ... какво мислите някаква конспиративна и начетена фейсгрупа няма никакво значение за историята и правото ... :)))но продължавайте да дерзаете момчета , ще излезнат от вас конституционални юристи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
:)))google --> 6 OWi - 523 Js 202518/20излиза в началото на оригинал и четеш ... пише си го ...после от линкът дето си ми пуснал ... :)))Das Urteil des Amtsgerichtes Weimar ist noch nicht rechtskraftig und damit auch nicht allgemeingultig.иKonkrete Auswirkungen hat das Urteil des Amtsgerichts nur auf den Klager und die Stadt Weimar.ако мине ще ти драсна и коментар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хех сецна го , ще пробвам пак да се възпроизведа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
:)))google --> 6 OWi - 523 Js 202518/20излиза в началото на оригинал и четеш ... пише си го ... после от линкът дето си ми пуснал ... :)))Das Urteil des Amtsgerichtes Weimar ist noch nicht rechtskr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Не знам ти какво и как си си превел.Ето есенцията на съдебното решение:Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционнаОкръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrigDas Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschrаnkungen erlassen. Die Botschaft: Soziale Kontakte kоnnten nicht einfach verboten werden.https://***.berliner-zeitung.de/news/mdr-bericht-amtsgericht-haelt-allgemeines-kontaktverbot-fuer-verfassungswidrig-li.134388Берлинер Цайтунг е медия с 75 годишна история и сигурно имат юристи в екипа си, които мога да прочетат правилно едно съдебно решение и да не се налага zelka да ни го тъклува. Благодаря!Всякаква презумпция, че това съдебно решение важи за конкретен случай и конкретен момент във времето е ...................И доводи от сорта на: кой колко е платил, кой е поръчал, кой каква кола кара, не променят смисъла на съдебното решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
разбира се че могат юридически да обосноват всяко решение , и да въведът и военно положение ако е необходимо , обаче в случая не иде реч за такова нещо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
хубава информация , благодарности за труда , който си вложил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
мълчиш ... значи нямаш ... очевидно е . ами аз намерих въпросното решение в оригинал , преведох си го с гугъла , признавам не знам немски освен "яя ... яя .. зее гуд" , ама съм виждал решения ... :))) първо , чел си некъде нещо , надъхал си се и идваш да се излееш и да споделиш , дето се вика ... лошо нема .второ , що цитираш непълни пасажи и части от такива , не казвам неверни , а казвам части , щото като се пропуснат тук-там няколко изречения и думи и смисълът става коренно различен ... :))) ... сигурно не си виновен , а така са ти поднесени изреченията и ти хоп и ги пльокваш ...трето , самото решение е впечатлително . 4-5 страници текст , с препратки , по моя сметка към поне 20 наредби и закона , грубо ги броих , може и да са повече . тва е зверски труд на скъпоплатени юристи . просто е очевадно , заинтересованото лице или е мастит адвокат с голяма практика , или много сериозна адвокатска кантора ...четвърто , федерален съд не се занимава ей така с оспорване на глоби . в немско тия неща не са по джоба на средностатистическия немец , еле па по джоба на огромна част от българският народ . средния немец си плаща глобата и не църка . като гледам обосновката на решението , мога да си представя горе-долу оспорването на заинтересованото лице в страници и препратки , и като броя парите с/у това + явяванията пред съда , мога да видя поне 5 цифрена сума за хонорар ... :))) ... та тия дето са ги глобили че вдигали джабала в задния двор на една къща по време на първата карантина не се возят на коли под ?70-80к ... мдааа ...пето , ама стига общи приказки ... признавам , помотах се из решението , но в общи линии стигам до следното тълкуване . наредбата за спазване на социална/физическа дистанция Е БИЛА НИЩОЖНА КЪМ ДАТА 28 МАРТ 2020 И НЕСЪВМЕСТИМА с основният закон , защото в страната вече възпроизводственото число на вирусът е било под единица , в частност в тюрингия е било и по-ниско , и за да имат основание да я прилагат наредбата е трябвало да бъде закон гласуван от парламента , а не обикновенна наредба .знаи ти вадиш обобщено становище , а то не е такова , а е конкретно за тази дата и за този случай ... :)))да ти го обясним по-про.сто , баровците МРАЗЯТ И С КОЖАТА СИ да дават пари освен когато е за собствен кеф . в случая са донесли вода от девет планини през девет долини и седем морета за да не го направят . имат кинтите да го проектират и изпълнят . ти ги нямаш , както и повечето средностатистически хора ... :))) ... а ти , понеже не си лековерен наивник , далече съм от тази мисъл , си се вързал на една обикновенна манипулативна статия от незнамсикъдеизфейса и започваш да драматизираш и фантазираш , и всичко е защото не проверявяш в оригинал нещата ... не падай на нивото на те.ме.рута neon ... моля те ... няколко пъти те засичам вече , че четеш , надъхваш се , и айде на пързалката ... ми не става туканка , съжалявам ... !!ГОТИН,НИЩОНЯМАДА ИЗЛЕЗЕОТТАЗИ ПАРТЕНКА ... :)))вервай ми ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
Biso
преди 3 години
Явно, няколко съдилища в Германия, са забравили за този Обществен догоров, които според теб е с по-голяма тежест от Конституцията и са постановили въпросното решение. Благодаря ти, че ни обърна внимание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още