IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Навални, Германия няма да стане по-строга с Русия

Политиката на Германия спрямо Русия има своите корени в стратегията за т. нар. Ostpolitik, която обаче за повечето германски партньори отдавна е остаряла

14:07 | 31.08.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;EPA/CLEMENS BILAN</p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Семейството на Алексей Навални може и да разчита на Германия да спаси живота на руския опозиционен лидер. Но ако те очакват правосъдие, са на погрешното място, посочва изданието POLITICO в свой материал.

Докато Навални лежи в медикаментозна кома в болницата Charité в Берлин, Меркел говори в петък пред журналисти само на няколко преки оттам, коментирайки своята стратегия спрямо Русия.

„Не смятам, че трябва да променяме политиката си спрямо Русия“, зави германският лидер.  „Гледаме на това като на постоянна линия“ на политиката, заяви тя.

Критици на канцлера посочват, че именно в непрекъснатостта е проблемът. На фона на постоянна руска агресия през последните години – от анексирането на Крим до нападението срещу чеченски гражданин посред бял ден в центъра на Берлин – Меркел наблягаше на важността от ангажирането на руския президент Владимир Путин в диалог. В петък тя отново повтори тезата си.

„Трябва да продължим да разговаряме с Русия“, заяви тя.

Но ако Германия само разговаряше с Русия, то нейните американски и европейски партньори може би нямаше да са толкова раздразнени. Според тях призивите на Германия за „диалог“ са отчасти ефемизъм за търговски връзки, най-вече по отношение на газопровода „Северен поток 2“. САЩ, както и редица европейски държави, са против проекта, който според тях възнаграждава лошото руско поведение.

Попитана дали случаят на Навални може да създаде условие за спиране на „Северен поток 2“, който е близо до завършване, но все още се бави заради американски санкции, Меркел се възпротиви.

Обстоятелствата около предполагаемото отравяне на Навални ще бъдат обстойно разследвани и представени, заяви канцлерът. Но в същото време случаят с руския опозиционер „трябва да бъде отделен“ от разговорите за „Северен поток 2“, категорична бе тя. Меркел също така подчерта, че нейната позиция по „бизнес проекта“ не се е променила.

„Северен поток 2“ трябва да бъде завършен“, категорична бе тя.

Позицията на Берлин по проекта, както и по отношение на Русия като цяло, озадачава мнозина от неговите партньори, най-вече балтийските държави, които остават по-уязвими на агресия от страна на Москва.

„Невъзможно е да се създаде едно пространство за бизнес и икономически въпроси и отделно пространство за политически въпроси, когато става въпрос за Русия“, посочва латвийският министър на външните работи Едгар Ринкевич пред POLITICO. „Може да се опитате да го направите, но другата страна не гледа на света по същия начин“, смята той.

Налице са някои достатъчни доказателства, че германската стратегия за ангажиране на Русия на фона на нейното поведение просто я окуражава да продължи в същия дух. Това също така тревожи и други държави в региона, на-вече тези в Централна и Източна Европа, чиято история ги кара да са предпазливи спрямо руско-германското сътрудничество.

Настоящата политика на Германия спрямо Русия има своите корени в стратегията за т. нар. Ostpolitik от времето на Студената война. Въведена за първи път от канцлера Вили Бранд през 70-те, Ostpolitik цели да активизира връзките със Съветския съюз чрез търговия и културен обмен – стратегия, която според мнозина германци е помогнала за края на Студената война и е поставила основите за обединението на Германия.

Този опит е до такава степен вкоренен в германската колективна психика, че политиката за приемственост на правителството спрямо Русия е широко подкрепяна в редица партии от политическия спектър. Но за мнозина чужденци Германия е заседнала в миналото.

„Германската идея винаги е била повече от нуждата от енергия, а чрез създаването на тази взаимозависимост с Русия ще се помогне за модернизирането на държавата“, казва Даниел Хамилтън, бивш американски дипломат, който прекарва голяма част от кариерата си в Германия. „След намесата в Украйна смятам, че европейските настроения са определено по-различни. Но германският проект продължава и не смятам, че е бил перосмислен“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
*** в крайна сметка го обясни и на тия от Форбс, къде няколко пъти го пишат за най-влиятелната личност на годината. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ох, жалка твар, целуваш ли портрета на жужето преди лягане? Хахаааа, най-влиятелния политик било Малкото Пу, явно управлява някаква много силна икономика....майтап, тя по-малка от Италия или Испания...Сигурно ще да е някакъв властелин на газа и петрола ***...ааа, забравих, едни чаршафи в началото на годината му показаха кой кой е в петрола, а едни други, с корабчета, му показаха същото и за газа.Или може би има най-голямата и силна армия или световна валута, технологичен сектор, иновации и производства...??! *** отдавна е регионален играч, от нивото на Турция, само че с ядрени ракети.Тръмп, Си и Меркел са класи над малкия гном.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
На теб обикновено към колко ти приключва работния ден? Или днес работиш извънредно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Абсолютно си прав.След освобождението, което дефакто си е завземане на територии от страна на Русия по пътя и към мечтания Босфор, та след освобождението Расия няма НИТО ЕДНА постъпка към България, която да е в наша полза!Нито една!После защо Левски, Ботев, Раковски и другите велики българи плюят по расията, защо ли, сигурно е без причина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Че е най-влиятелният - спор няма. Спорът е защо българите не могат да приемат, че освен помощ, от руската политика сме получили и много "тесли"?Ако учебниците ни по история бяха обективни, нямаше да има русофили - нямаше да ги има и русофобите. Щеше да има трезвомислещи българи, които уважават направеното добро и имат едно на ум заради неоспоримото причинено зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Стовенеееей , тъпуко , гледай си паркинга и порното след 11 часа вечерта и не се занимавай с неща , дето само си чувал за тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 9
Императорът
преди 3 години
***, тогава защо Русия толкова ви бърка в разшляканите дрници на всичките болни русофоби? Не, треперите от страх и злоба, защото Русия отново е силна, а Вовата е най-влиятелния политик на света !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
А не трябва ли първо да бъде доказана някаква вина на Русия в предполагаемото отравяне на навални - или няма нужда: Русия е по презумпция виновна? Германия си гледа интереса, което е нормално, а защитава и интереса на околните държави, които също чакат евтин газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
завладее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
IQ96
преди 3 години
Много *** тез германци, бе. Вместо да се д.пят на разните там либерали, кравари и т.н. те какво правят? Гледат си интереса!И не ги е страх, че ВВ ще ги завладея, представяте ли си???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още