IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възлага ли твърде много надежди на Китай глобалната петролна индустрия?

Дори малка корекция в перспективите за търсенето на петрол от азиатската страна ще има огромни последици за глобалния пазар, предупреждават от Oxford Energy

23:00 | 12.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският внос на петрол е сред най-наблюдаваните показатели, отразяващ световните тенденции при търсенето на суровината. Много анализатори вярват, че ако Китай купува, всичко е добре и цените на петрола ще се повишават. Ако Китай намали своите покупки, перспективите веднага биват помрачени, пише за Oilprice Ирина Слав.

Напоследък обаче нещата не изглеждат толкова прости. Китайският внос на петрол през април е по-голям отпреди година, но се понижава спрямо март. Това доведе до съмнения относно възстановяването на Китай от пандемията.

Първоначално представените данни показват, че китайският внос на петрол нараства с 5% на годишна база, но се свива с 11 на сто на месечна. Официалните митнически данни в последствие обаче разкриват, че вносът се понижава с 0,2% и на годишна база. Дори един такъв лек спад е достатъчен, за да предизвика тревога относно темпа на възстановяване на китайската икономика, докато много петролни трейдъри продължават да възлагат надежди на устойчивия, непрекъснат растеж на икономиката на азиатската страна. 

Въпреки че вносът през април е намалял спрямо същия месец преди година, както и спрямо март, има и други фактори, освен търсенето, които трябва да бъдат оценени. Това е сезонът на планирана профилактика на китайските рафинерии. Следователно е нормално операторите да забавят темпа на преработване, а оттам и поръчките на суров петрол, особено след месеци на рекордно високи покупки на фона на ниските цени на суровината.

Сега цените на петрола се възстановяват, което също възпира купувачите, които свикнаха на евтини и изобилни доставки.

Според изчисленията Китай добавя около 1,29 млн. барела на ден петрол към своите стратегически запаси през 2020 г. Не е ясно дали и сега страната купува петрол за своите резерви, тъй като Китай не публикува данни относно запасите си. Според някои анализатори при дневни покупки от под 10 млн. барела на ден е малко вероятно Пекин да заделя за резервите си. При обеми над 11 млн. барела може да се предполага, че част от количествата отиват към запасите.

Този въпрос има по-голямо значение за краткосрочните решения за търговия с петрол, отколкото в дългосрочен план. Потреблението на петрол в Китай нараства трикратно през последните две десетилетия – от 4,7 млн. барела на ден през 2000 г. до 14,1 млн. барела на ден през 2019 г., сочат данни на Oxford Energy, публикувани през 2020 г.

В същото време се очаква търсенето на петрол от страна на Китай да продължи да нараства през следващите години въпреки плановете на Пекин за стимулиране на възобновяемата енергия. Според Oxford Energy този растеж ще бъде по-бавен поради гореспоменатите планове и амбиции, но той все пак ще бъде налице. И ще бъде важно колко точно нараства търсенето.

"Дали търсенето на петрол в Китай ще се увеличи с 3 или 4 млн. барела на ден през следващите две десетилетия е изключително важно за световните пазари, особено в контекста на глобалния енергиен преход и опасенията за достигане на пиковото търсене", пишат анализаторите от Oxford Energy „Дори малка корекция в перспективите за страната, която консумира 14 млн. барела на ден петрол през 2019 г., ще има огромни последици за доставчиците, рафинериите и търговците по целия свят“, предупреждават те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Възлага ли твърде много надежди на Китай глобалната петролна индустрия? Не ве Пурко, трябва да са пак работилницата на света, но тока да го произвеждат по следният начин:да се въртят китайчета подобно на катеричка в колело (с динамо).По-зелено от това, здраве му кажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още