IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглероднонеутрална енергетика до 2070 г. ще коства 31 трилиона долара

Нито една технология или гориво не може да осигури самостоятелно нулеви емисии за енергийния сектор, показва анализ на МАЕ

16:18 | 20.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няма гориво или технология, които сами да успеят да доведат енергийния сектор до нулеви въглеродни емисии, посочва анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ), посветен на чистите технологии в енергетиката.

Например при въглероднонеутрална енергетика комбинацията между нисковъглеродната електроенергетика, водород и базирани на водород горива, както и възобновяеми източници, могат да осигурят 70% от крайното енергийно потребление. В момента изкопаемите горива осигуряват същия дял от потреблението.

Ограничаването на емисиите ще зависи от използването на широк кръг от иновации, както и от спецификите на различните държави. Нужни са инвестиции за развитието на чистите технологии, като пълна въглеродна неутралност на енергийния сектор до 2070 година ще коства 31 трилиона долара.

Първата цел за безвъглеродната енергетика е "позеленяване" на електроенергийния сектор, сочат от МАЕ. Това може да стане чрез комбинация от ВЕИ, технология за улавяне на въглеродните емисии и ядрени технологии. Технологиите по улавяне на СО2 са в състояние да намалят емисиите от въглища, използвани от централите, а и в индустрията като цяло.

Това е от значение за държави, в които въглищните мощности са ключови и още в началото на жизнения си цикъл. Голяма част от въглищните централи в Азия например са построени през последните 10 години.

Безвъглеродната енергетика изисква фундаментална промяна на начина, по който произвеждаме и използваме енергията. Досега намаляването на емисиите в енергетиката е ставало на вълни, водено от политиките на държавите. Например ядрената енергетика навлиза рязко през 60-те и 70-те години на миналия век, но след това строежът на нови централи значително се забавя.

В момента бум имат ВЕИ - от края на 90-те години до днес зелените централи засилват своето присъствие и вятърните паркове вече държат около 5% от общото производство на електроенергия, а соларните - 2,5%.

Новите технологии обаче имат бавно разпространение в един много важен сектор - крайното потребление, където основен фактор е енергийната ефективност. Развитието на иновациите тук ще е от ключово значение за беземисионната енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Опааааа..... и кой ще ги извади тия пари - риторичен въпрос !!!! Не е ли трилион пъти по-ефективно стотина-двеста климатически талибанци просто да бъдат обесени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още