IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временният ръст на инфлацията в САЩ не е тревожен

Динамиката в предлагането и търсенето, свързана с пандемията, изкривява ценовите сигнали в краткосрочен план

13:10 | 24.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изненадващото покачване на потребителските цени в САЩ през юли може да предизвика разбираеми страхове, че инфлацията се завръща. В крайна сметка Федералният резерв подкрепя икономиката агресивно, Конгресът отпусна фискални помощи за трилиони долари, а златото достигна рекордни върхове, пише Конър Сен за Bloomberg.

Но това, което наистина се случва, е, че динамиката в предлагането и търсенето, свързана с пандемията, изкривява ценовите сигнали в краткосрочен план. Макар че може да сме свидетели на горещи данни за инфлацията в продължение на няколко месеца, трябва да очакваме те да се върнат към нормалното си състояние, както става с производството.

Най-добрият пример за тази динамика може би е пазарът на употребявани автомобили. Цените им, според официалната статистика, са се повишили с 2,3% през юли на месечна база (но са все още с 0,9% надолу на годишна). Други измерители обаче показват, че цените нарастват много по-бързо от това. Според Manheim Auctions, най-голямата компания за продажба на коли втора ръка в света, цените през юли са нараснали с 5,8% на месечна и с 12,5% на годишна база. Говори се, че дилърите пазаруват употребявани превозни средства, за да попълнят запасите си, а онлайн търговецът на използвани автомобили Carvana Co. неотдавна отбеляза в прогнозата си за печалбата, че недостигът на коли вреди на финансовите му резултати.

Това не означава, че Америка се превръща в хиперинфлационна държава, в която хората заменят кеша си с употребявани автомобили, за да поддържат покупателната си способност. По-скоро предлагането и търсенето на превозни средства се сринаха през март и април, тъй като потребителите не излизаха от домовете си, а фабриките затвориха. После търсенето се възстанови по-бързо от предлагането. За известно време автокъщите разполагаха с достатъчно излишно предлагане, за да се справят. Но тъй като търсенето продължава да се нормализира, докато предлагането изостава до известна степен, резултатът бе свиване на запасите и по-високи цени, след като дилърите трудно намират коли, които да продават на купувачите.

По-необичаен пример за недостиг в предлагането, свързан с пандемията, са монетите в страната - от четвърт долар до центове. Ако напоследък сте имали досег с обекти, които често работят с кеш, може би сте забелязали табелите, изискващи точни суми. Федералният резерв дори наскоро излезе със становище за ситуацията. Тя отчасти произтича от закриването на банки, което затруднява бизнеса да се снабди с монети, след като е върнал ресто на клиентите си. Страната разполага с достатъчно монети, за да задоволи търговските нужди на бизнеса и потребителите, но  въпросът е на разпространение поради временните промени, предизвикани от коронавируса.

Но не всеки отрасъл се затруднява да задоволи търсенето с достатъчно предлагане, което е причина да вярваме, че какъвто и инфлационен натиск да изпитва икономиката в краткосрочен план, той трябва да намалее с течение на времето.

Петролът остава с добро предлагане на световните пазари, като всъщност производителите доставят по-малко от капацитета, защото търсенето остава потиснато поради пандемията. Цената на черното злато все още е с 20% под тази преди година. Ако цените се повишат заради ръст на търсенето, тогава пазарът ще е в състояние да предложи милиони барели повече на ден, за да го посрещне.

Пазарите, които не са в равновесие, никога не са нещо добро, но някои от тези производствени дефицити имат и положителни страни. Недостигът при употребяваните превозни средства или на други пазари, поради търсенето, което се възстановява по-бързо от предлагането, означава, че можем да очакваме бъдещо производство и работни места, които го поддържат, тъй като заводите отварят, а запасите се възстановяват. Видяхме някои знаци за това в последните проучвания за промишлеността.

И доколкото сме свидетели на големи краткосрочни увеличения на цените, съпътстващи намаляването на запасите, това може да означава, че в бъдеще ще видим движение надолу при някои от тези цени, което ще повиши покупателната способност на потребителите по-късно през тази или следващата година.

В крайна сметка трябва можем да сме сигурни, че инфлацията, която преживяваме в момента, е временна. Ако Конгресът или Фед прекалят с фискалните или монетарните стимули, тогава би трябва да видим това отразено в данните. Това е нещо, за което трябва да внимаваме, но в момента не представлява истинско безпокойство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Временният ръст на инфлацията в САЩ не е тревожен Това, че сме едни от най-измиращите етноси, ако не и най-измиращият временно не е тревожен.... Като стигнем 10 000, то инфлацията в САЩ ще стане още по-тревожна. Даже breaking news по медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още