IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е да посегнем към ативите убежища?

Ако достатъчно много притеснени инвеститори се насочат към един клас активи и най-лошите сценарии не се сбъднат, могат да понесат загуби

08:45 | 13.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Епидемията от коронавируса предизвика масово преразпределение на капиталите, тъй като инвеститорите прехвърлят пари към така наречените активи убежища, които се смятат за безопасни по време на спад в глобалната икономика. Това доведе до смут на фондовите пазари, рекордно ниски лихви по американските облигации, но могат да се появят и нови рискове. Ако достатъчно много притеснени инвеститори се насочат към един клас активи и най-лошите сценарии не се сбъднат, то те могат да реализират загуби, вместо да ги избегнат. Растящото търсене на американски държавни облигации дори донесе напрежение и на други пазари, пише Bloomberg.

Какво е актив убежище?

На финансовите пазари убежище е термин, които се използва за активи, чиито стойности се очаква да се повишат, когато инвеститорите в световен мащаб загубят апетит към риска. Обикновено са търсени при низходящи тенденции в икономиката. Активите убежища се очаква да имат и по-добра ликвидност.

Примери за активи убежища

Американските държавни облигации са сред възприеманите като едни от най-сигурните убежища, тъй като никой не очаква САЩ да не изпълнят задълженията си. Но огромното търсене от страна на притеснени инвеститори на дългови ценни книжа е изпратило доходността им до най-ниските им исторически нива. В този отбор попадат и германските държавни облигации, като търсенето им от страна на инвеститорите прати доходността им под нулата.

На валутните пазари всеки ден се търгуват валути на стойност 5 трлн. долара, като сред тях за убежища са възприемани щатския долар, японската йена и швейцарския франк.

Златото отдавна се възприема като актив убежище. Когато перспективата за стабилна възвръщаемост на друго място намалява, златото става все по-привлекателно.

Но защо златото се държи странно в последните дни вижте в продължението на анализа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още