IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите технологични акции - по-скоро като дългосрочни облигации

Половината от индекса Nasdaq е като спекулациите, които видяхме през 1999 г., докато другата половина е по-изложена на лихвен риск

14:03 | 22.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инвеститорите в Nasdaq имаха много поводи за радост през последните две години. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Инвеститорите в Nasdaq имаха много поводи за радост през последните две години. Снимка: Bloomberg

Ехото от миналото често рикошира в пазарите, за да даде представа за настоящето. И така, за дългогодишните наблюдатели на пазара с навлизането в 2021 г., е трудно да не видим паралели между по-надценените части на технологичния сектор и дотком бума, пише в свой анализ за Financial Times Майкъл Макензи.

Настоящите условия все още са далеч от манията от 1999 г., когато технологично ориентираният индекс Nasdaq Composite се изстреля почти 90% преди спукването на балона през 2000 г.

Но има няколко тенденции на пазарите, които напомнят на онези времена. Само през последните две години Nasdaq Composite регистрира годишни ръстове от по около 40%.

Покупката на технологични акции от дребните инвеститори не е съвсем на нивото  от дотком манията, но шеметното изкачване на компании като Tesla показва, че много инвеститори са готови да оставят настрана съмненията относно бизнес моделите, за да заложат на обещанието за иновации в енергетиката, здравеопазването, роботиката и изкуствения интелект. 

Една проява на тази треска е изключителното покачване на борсово търгуваните фондове на Ark Investment, фокусирани върху компании, обещаващи технически пробив. С големи вложения в акции като Tesla, флагманът Ark Innovation ETF, управляван от Кати Ууд, постигна сензационен ръст от 150% през 2020 г. Ark’s Genomic Revolution ETF скочи с космическите 180% за същия период. И двата добавиха по още 17% от началото на тази година. След голям приток на средства, Ark сега се нарежда в топ 10 на емитентите на борсово търгувани фондове с 41 млрд. долара под управление, според данни на Bloomberg.

Притокът навява сравнения с известния фонд Янус 20, който проправи пъртината на доткома бума. В началото на 2000 г., в пика на балона, половината от парите, които се вливаха във взаимни фондове, отиваха към групата Janus, преди тя да пострада тежко при спукването му. Скот Скоелцел, бивш мениджър на фонда Janus 20, наскоро каза пред Bloomberg, че подходът на Арк е подобен на неговия в началото на века.

Настоящите пазарни оценки обаче вече породиха скептицизъм. „Борсово търгуваните фондове, фокусирани върху технологичните иновации и зелената енергия, са пълни с компании, които губят пари и имат високи коефициенти на оценка, коментира Андрю Слимън, портфолио мениджър в Morgan Stanley Investment Management. Някои от по-надценените технологини области днес му напомнят за края на 90-те. „Оценките тогава стигнаха до крайност, която не можеше да оправдае очакванията и загубите бяха болезнени“, спомня си той.

Най-общо казано, оценките на Nasdaq са по-малко завишени сега, отколкото през 2000 г. Но суровият урок от маниите е, че плащането на премия за бъдещите очаквания относно технологичния сектор може да ви накара дълго да се разкайвате.

Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още