IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внезапният апетит на местните купувачи към турската борса е нож с две остриета

Търгуваните обеми на Borsa Istanbul достигнаха рекорд във вторник, за което заслуга има „свежата кръв“, вляла се в редиците на инвеститорите

10:38 | 10.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търговията с акции е в разцвета си по време на коронавирусната блокада, като все повече и повече хора искат да правят пари от борсата. Но на малко места активността е толкова значителна, колкото в Турция, където обемът на търговията с акции в бенчмарка Borsa Istanbul 100 Index достигна рекордни нива във вторник.

Активността отчита петкратно увеличение през тази година – по-бърз ръст от този на развиващите се пазари, като успява да изпревари дори страни като Бразилия, посочва Bloomberg в свой материал. 1 1

Ниската възвръщаемост от продуктите с фиксиран доход и депозитите в банките накараха неопитните трейдъри да повярват, че големите пари са в акциите. Но на фона на тяхното активизиране чужденците започват да напускат турския пазар, насочвайки се към привлекателни дестинации. В същото време интересът към пазара на дребно кара някои ветерани да се притесняват.

„Чух един продавач да обяснява какво е цена на акция и счетоводна стойност на друг човек онзи ден – до такава степен е вълнението сред местните“, посочва Бурак Четинчекер, фонд мениджър на Strateji Portfoy. Според него твърде много приказки за акции на улицата могат да събудят притеснение за случващото се на пазара.

Instagram експерти

Броят на профилите за търговия на местния пазар е нараснал с 33% в рамките на около година до 1,56 млн., показват данни на турския Централен депозитар на ценни книжа. Повечето ентусиазирани новаци търгуват по съвети на свои приятели или следват тези на стотиците профили в социалните мрежи за търговия.

Инвестиционни съвети, включително цени и анализи, се споделят от всевъзможни спецове, които могат да привлекат до 150 000 последователи, посочва Хайдар Акун, управляващ партньор на Marmara Capital. „Ако дори само няколко процента от тези техни последователи отидат на пазара и изпълнят съветите, то започват да се формират големи обеми“, допълва той.

Феновете на подобни профили в социалните мрежи с препоръки – някои от които са платени чрез Whatsapp групи, често залагат на относително непознати имена на борсата, коментира Мерт Йълмаз, заместник-изпълнителен директор на брокерската фирма Info Yatirim Menkul Degerler AS. „Някои от тях рекламират акции, за които дори не съм чувал, а съм в този бизнес от 25 години“, допълва той.

По-голяма част от възстановяването на истанбулския пазар по време на блокадата се дължи на т. нар. „странични“ акции – такива, които са встрани от тези на известните и високо оценяваните компании. Индексът на Borsa Istanbul за малки и средни по пазарна капитализация бизнеси отбелязва ръст от впечатляващите 114% от началото на годината спрямо 4% за основния индекс.

Останалите рискове

Междувременно чуждестранните инвеститори са изтеглили 3,95 млрд. долара от пазара на турски ценни книжа през 2020 г., а обемът на собственост на акции намалява под 50% за първи път от 2004 г. насам. мерките на властите за защита на пазара като забраната за продажби на късо, наложена тази седмица за Goldman Sachs Inc., JPMorgan Chase & Co. и четири други чуждестранни брокерски компании, може да предизвика още отдръпване на чуждестранен капитал. Регулаторите побързаха и да отправят предупреждение за вълнението около турските акции, съветвайки инвеститорите да внимават за мошеници.

Евентуално увеличение на лихвените проценти може да спъне ралито и да създаде проблеми за хилядите новооткрити профили за търговия, посочва Акън от Marmara Capital. Това може да подложи на изпитание тяхната решителност и да хвърли сянка върху прогнозите за това колко от тях въпреки всичко биха останали на пазара и биха продължили да инвестират, допълва той.

Но въпреки това Турската брокерска асоциация е уверена, че новите участници в търговията ще се задържат. Ръководителят на организацията Алп Келер заяви тази седмица, че очаква новобранците да останат задълго, насърчавайки по-доброто запознаване с пазарните рискове.

„Дори и да изгубя всичките си пари, ще продължа“, казва Шавас Каймаз, 46-годишен инвеститор от Истанбул, който споделя, че търгува най-вече с 30-те акции с най-висока стойност. „Човек не може да се научи да печели, без да изгуби“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още