IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи европейската сигурност

То не е против някого, а за всички нас, изтъква бившият финландски премиер Стуб

13:38 | 12.05.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Атаката на Русия срещу Украйна има много непредвидени последици. Една от тях е, че Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО тази година, пише за Financial Times бившият финландски премиер Александър Стуб.

Официалният път към членство започна с изявление на Саули Ниинистьо, президента на Финландия. Швеция ще последва примера до дни. Съвместно изразяване на намерението за присъединяване към НАТО се очаква в началото на идната седмица. 

Деветото разширяване на НАТО от основаването му през 1949 г. ще се помни като разширяването на Путин. Без атаката на Русия срещу Украйна то нямаше да се случи.

Тази тактическа и стратегическа грешка на руския президент беше повратната точка. Изводът беше ясен. Ако Владимир Путин може да избива своите славянски братя и сестри в Украйна, нищо не му пречи да направи същото другаде.

Проучванията на общественото мнение относно членството в НАТО се промениха почти за една нощ. Сега има огромно мнозинство в подкрепа на присъединяването към алианса както във Финландия, така и в Швеция.

За Финландия решението беше по-лесно, защото се основава на реалната политика. По време на Студената война тя беше неутрална поради необходимост, а не по избор. Финландия не е неутрална от началото на 90-те години. Шведската традиция на неутралност е по-дълга и по-идеологическа.

Но когато реалността се променя, и двете страни се адаптират. Сигурността в крайна сметка е свързана с реалността, а не с идеологията. Ето защо ние винаги сме подкрепяли отбранителното сътрудничество в ЕС.

Политически, промяната изглежда значителна, но в действителност не е драматична. И Финландия, и Швеция бяха близки партньори на НАТО през последните три десетилетия, като участваха в операции за управление на кризи по света и в съвместни учения в региона на Балтийско море.

Членството на Финландия и Швеция в НАТО изобщо не е изненадващо. То носи само ползи за региона на Балтийско море, алианса и европейската сигурност. Кандидатите не получават повече съвместимост с НАТО от това.

Във финландския случай съвместимостта беше съзнателно решение. След края на Студената война ние поддържахме възможността да се присъединим към НАТО и гарантирахме, че нашата армия се развива съответно.

Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
По скоро си мисля,че тези от гъзграждане много ги пръскат самолетите ... защото те вярват и на тази теория :) Ами глуп ави хора се събират с такива .... нищо ново под слънцето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Като ще говорим за числа , то русия в своята история е водила над 200 войни от които само 4-5 защитни , всички останали са завоевателни СРЕЩУ съседи. Отвори сега атласа и виж сам кой е агресора всъщност ! Жалко ,че САЩ даваха оръжия на Сталин през ВСВ.... В крайна сметка русия ще бъде заобиколена от ядрени държави , а най-опасната е Китай :) Да си посяга на каквито иска бутончета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
мммм знаем как я удари през 1939-та ... чак се спъна :) Значи според теб русия има право да защити някой град а другите нямат това право ? Мисля,че нещо си си объркал правата и то доста :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Според алекс обаче ние всички сме роби на русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Мурзилажа, разберете го най-накрая. Всяка страна е свободна сама да избира бъдещето си. Даже и съседите на Мордор. Ако иска ЕС, ще влезе в ЕС. Ако иска НАТО, ще влезе в НАТО. Това е избор на суверенна държава. Не се дръжте като деца, на които някой е изял сладоледа. Преди Крим, Украйна искаше просто да влезе в ЕС, след Крим вече искаше и в НАТО. Защо ли? Преди 24.02. 2022 нито Швеция, нито Финландия искаха НАТО. НАТО ли е виновно в случая за новите кандидат членки или любимия Мордор? Кое да право на Русия да определя бъдещето на съседите си и да ги напада? Писна ми да слушам аргументи от рода ние нападаме, за да не ни нападат те. Кой точно нападна Русия след ВСВ господа в*тници? Афганистан? Молдова? Чечня? Грузия? Украйна? Време е кардинално да си преосмислите опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Както каза финския президент - заслугата за нашето влизане в НАТО е именно ваша, opки! Вижте се я огледалото! Пропаднали алкохолици, живеещи от смyкане на природни ресурси, толкова са на дъното във всяко едно отношение, че времената на ссср сега изглеждат като нещо недостижимо. Каквото посяхте, сега ще жънете мордорски скотове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
къш да плашиш пенсионерите с тая ядрена война... русия трябва да бъде унишожена!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Сдухан копейка ***. Каква заплаха от унищожение на РФ? Кой изобщо ще се занимава с тази територия? Ще ги остават да си кретат в концлагера и това е. НАТО съществува от 1949 година като ОТБРАНИТЕЛЕН съюз, точно за да не се случва това, което се случва в момента със съседите на Русия. Не съм чул за 70+ години НАТО да е нападало Мордор. Какво те кара да мислиш, че и сега Западът ще си зареже хубавият начин на живот и ще атакува калните степи? Късият щял да срине Европа и САЩ с ядрено оръжие?! Вземи се осъзнай малко. НАТО има 7000 ядрени бойни глави. Какво те кара да мислиш, че от Русия ще остане нещо? И от света изобщо? Няма печеливши от ядрен конфликт, просто няма. Да де ама и плашенето се изтърка вече. В момента сте се затънали до уши и като няма друго айде на бутона. Какво точно очаквате? Вземаме Грузия, иначе червеното копче. Вземаме Украйна, иначе ... и т.н. Така може и до Берлин да стигнете ... Няма как да стане обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Ако изключим ядреното оръжие, Финландия сама ще насмете руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Импо, пак не си си пил хапчетата. Всички виждаме сринатите градове в Украйна. Общо взето Мариупол е едно към едно с един друг сирийски град. Така, че какво перце, какви пет лева. В Украйна си е чиста война. Това, че Мордор се е уср*л до уши в нея си е поради некадърността на *** армията и няма общо с никакви перца. Финландия не я мисли. Пердашила е Русия в миналото, взела си е урок и в момента има една от най-боеспособните армии. Много по-боеспособна от украинската, а последната направи Мурзиландия за смях. Казваш Финландия ще влезе в НАТО и Русия ще я удари силно? Верно ли бе, фантаст? Мордор три месеца не мърда в Украйна, ще удари силно натовска държава. Хахаха. НАТО какво ще прави през това време? Верно си много наивен. Показателното в случая е друго. След 200 години неутралитет Швеция е готова да влезе с Финландия в НАТО. Втората до 24 февруари също беше силно неутрална страна. Сещаш ли се защо? Късият проигра всичко и загуби доверието на цивилизования свят. Само такива минж*турки като теб, дълбоко обременени фенове на *** все още си мислят, че Чебурашка е някакъв супер герой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още