IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на ниските лихви в САЩ

Безотговорната политика на Федералния резерв направи кризата с коронавируса по-лоша, отколкото трябваше да бъде

16:24 | 19.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Фед Джей Пауъл. <em>Снимка: Getty</em></p>

Председателят на Фед Джей Пауъл. Снимка: Getty

Беше необходима вирусна епидемия, за да се разкрие слабостта на американските финанси. Изкривяването на цената на кредита е не толкова странична причина за бушуващите пожари, които Федералният резерв продължава да гаси чрез ликвидност, пише Джеймс Грант за Wall Street Journal.

Но пожарникари са самите подпалвачи. Потискането на разходите за заеми от страна на Фед и неговото предсказуемо желание да намали периодичните изблици на разпродажби на Уолстрийт бяха това, което компрометира финансовата стабилност на американската икономика.

Пандемията от коронавирус във всеки случай щеше да предизвика драматичен отговор от централната банка. Дори и най-консервативно финансираната икономика не би могла да издържи на официална заповед за преустановяване на търговската дейност. Но крехките корпоративни счетоводни баланси и прекалено раздутите пазари обясняват в пълна степен огромния размер на интервенциите.

Може би никога преди корпоративна Америка не е поемала повече нискокачествен дълг спрямо способността си да генерира печалби, отколкото днес. И рядко цените на акциите са надвишавали тези отпреди коронавируса.

„Англия може да издържи много неща, но не и лихви от 2%“, казва Уолтър Бейджхот, редактор на Economist от викторианската епоха, относно негативните странични ефекти от ниската цена на капитала. При нужда от доходи инвеститорите ще поемат неразумни рискове. И ако 2% лихва кани неприятностите, нулевите проценти почти ги налагат.

Лихвените проценти са критичните цени, които измерват инвестиционния риск и определят настоящата стойност на очакваните бъдещи парични потоци. Колкото по-ниски са ставките, при равни други условия, толкова по-високи са цените на акциите, облигациите и недвижими имоти - и толкова по-голям е рискът от притежаването на тези скъпи активи.

През 2010 г. Федералният резерв реши да вдигне пазарните цени чрез програма за потискане на ставките, наречена количествено облекчаване. Председателят Бен Бернанке беше откровен за своите намерения. „Облекчените финансови условия ще насърчат икономическия растеж", писа той по това време. По-ниските лихви биха направили жилищата по-достъпни, а бизнес инвестициите - по-желани. По-високите цени на акциите биха „увеличили богатството на потребителите и биха помогнали за повишаване на доверието, което също може да стимулира разходите.“ Фед вкара стойността на инвестициите в услуга на правителството. Той създаде бичи пазари в интерес на обществото.

Но инвестиционните оценки не съществуват, за да служат на дневния ред на публичната политика. Целта им е да насочват капитала. Изкривяването на тези ценности води до загуба не само на пари, но и на време.

Подобно на акула, кредитът трябва да се движи. Заемите имат срок на изплащане и трябва да бъдат погасени или удължени (или в краен случай просрочени). Когато икономиката спре, както сега се случва по света, кредиторите вероятно ще поискат парите, които не всеки кредитополучател ще може да осигури.

За да се справи с опустошителната паника от 1825 г., Английската централна банка оказва „всяка помощ по нашите сили“, както свидетелства директорът й.

Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 3 години
Абсурдността на провежданата през последните години от ЦБ политика бе ОЧЕВАДНА за всички , които искаха да явидят , но тя отговаряше на парадигмата на безудержното печатане на пари без покритие с цел да се стимулира потреблението , а от там и производството. но както в природата всеки опит да не се съобразяваш с естествените закони се наказва , така и в обществото тази противоречаща на на икономическите закони политика в края на краищата се обръща срещу нейните създатели, а от там и срещу всички на планета ЗЕМЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Хубава статия, обяснява нещата, но накрая завършва с пожелание, което няма да се случи. Централите банкери трябва да бъдат заставени да ограничат излишните интервенции. Ама никой в света не може да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Bones
преди 3 години
Добре казано Крас. Само дето след войната с "вируса" ни очаква и световна такава. В момента се оформят лагерите и изненадващо дори за мен, доскорошните приятели се превръщат в първи врагове. Чака ни мармалад, по-*** и от ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 3 години
БРАВО ПЕТЬО!ТОВА ОТ СТАТИЯТА ТИ МИ ХАРЕСА МНОГО: " ......Подмамени от свръх ниските лихви, американците заемат и кредитират в нещо като ФАЛШИВА икономика, която кандидатът за президент през 2016 г. Доналд Тръмп правилно осъди тогава...."ТРЪМП ГИ ОСЪДИ НО НЕ ПРОМЕНИ НИЩО!!!Първоначално настояваше ФЕД да вдига лихвите за да спре това безумие. После се извъртя на 180 градуса и реши да СВАЛЯ лихвите обвинявайки нещастният шеф на ФЕД в пасивност и в това, че не СЛЕДВА ПРИМЕРА НА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ЕЦБ, които стигнаха до безумието банковата система да работи при отрицателна доходност !!!ТЕПЪРВА ЩЕ БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ НА ТАЗИ АНТИПАЗАРНА СИСТЕМА В КОЯТО НИ ВКАРАХА МАОИСТИТЕ ОТ ЕЦБ!!!Къде са ПАЗАРНИТЕ ПРИНЦИПИ НА КОНКУРЕНЦИЯТА ИЗМЕСТЕНИ ОТ БЕЗУМНИ РАЗДАВАНИЯ НА ПАРИ ПО НЯКАКВИ ЕВРОПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ ОТ РОДА НА "Разказване приказка за старата костенурка" по който бяха обрулени едни стотици хиляди евра?!!!ДА СМЕНИШ ПАЗАРНИЯ ПРИНЦИП НА КОНКУРЕНЦИЯТА С ТОЗИ НА БЕЗУМНИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ означава да си направиш харакири , от което ще загубят милиони честни хора , а ще спечелят един файтон бандити. КЪДЕ ОТИДЕ БИТКАТА НА ТРЪМП ДА ВЪРНЕ СЪЗДАДЕНАТА С ПАРИТЕ НА ФЕД КИТАЙСКА ИКОМОНИКА ?!! Тръмп продължи безумието на Обама да храни лъва който ще го изяде. ФЕД пускаше пари, които вместо американската икиномика отиваха и въртяха КИТАЙСКАТА!!! Сега постави света в ПРИНУДИТЕЛНА КОМА надявайки се да спре чудовището КИТАЙ което бе отгледано с парите на ФЕД и САЩ. СОРИ НО ИЗПУСНАХТЕ ДУХА ОТ БУТИЛКАТА. В момента в който света бъде изведен от състоянието на кома , ще бъде УДАВЕН ОТ ЕВТИНА СКЛАДИРАНА КИТАЙСКА СТОКА. Извода : КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ПОБЕДИ ИМПЕРИЯТА САЩ С НЕЙНИЯ ЛИБЕРАЛЕН , БЕЗУМНО ДЕГРАДИРАЛ НЕПАЗАРЕН КАПИТАЛИЗЪМ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още