IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веганските фондове побеждават пазара

Фонд мениджърите започват да отчитат влиянието на хранителната индустрия върху климатичните промени

22:27 | 13.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Английското списание The Economist нарече 2019 г. „Година на вегана” в своето издание за тенденциите през настоящата година. „Бизнесът и правителствата ще последват поколението на 21 век”, изтъква списанието.

Точно както движението на младите за спасение на планетата избута екологичните, социалните и управленските тревоги в дневния ред на финансовата индустрия, фонд мениджърите са на път да усетят натиска от влиянието на хранителната индустрия върху климатичните промени, пише Марк Гилбърт за Bloomberg.

Терминът „веганство” доби широка популярност през последните пет години. Това е идея, чието време дойде отчасти заради загрижеността относно начина на живот и здравето, но преди всичко поради щетите за околната среда, причинени от отглеждането на животни.

Преживните животни, включително едрият рогат добитък отделят метан, който допринася за глобалното затопляне, докато произвеждането на храна за добитъка води до обезлесяване.

Броят на американците, които се определят като вегани, е скочил шест пъти за трите години до 2017 г., като 6% от хората казват, че отбягват храни от животински произход според изследване на GlobalData.

През януари Керълин Лукас, единственият британски депутат от Зелената партия, призова за данък върху месото, за да ограничи селското стопанство въглеродните си емисии.

Безмесната храна е последната мода. Burger King наскоро заяви, че планира да продава такива бургери във всичките си 7200 ресторанта в САЩ след успешни проби в Сейнт Луис.

Nestle, най-голямата компания за храни в света, ще започне да продава свои вегански бургери в европейските супермаркети през идните седмици, като предвижда продажбите й на растителни храни да достигнат 1 млрд. долара в рамките на десетилетие.

Акциите на калифорнийската компания Beyond Meat пък се утроиха след първичното й публично предлагане в началото на месеца, като й отреждат пазарна капитализация от 4 млрд. долара.

Базираната в Ню Джърси фирма Beyond Advisors регистрира в американската Комисия за ценни книжа и борси своя Vegan Climate фонд. Борсово търгуваният фонд ще бъде свързан с един от индексите на големите компании, но изключвайки такива, чиито дейности са несъвместими с веганския подход към инвестирането.

От началото на годината индексът Vegan е нараснал с 18% - с 3% повече от индекса на големите щатски компании S&P 500. За по-дълъг период от време той изпреварва още по-значително бенчмарка.

Компанията Brad Pappas още през 1995 г. стартира Rocky Mountain Humane Investing в щата Колорадо. Нейният фонд Vegan Growth изключва компании, занимаващи се с тестове върху животни, промишлено фермерство или такива, които използват животните за забавление, а също и петролни и газови компании. Тази стрятегия проработи много добре през последните пет години.

Перспективите за по-добро представяне от пазара на веганските фондове, заедно с натиска от инвеститорите, загрижени за околната среда, изглежда ще добавят веганството към списъка от въпроси, които фонд мениджърите отчитат при управлението на средствата.

Капитализмът с окървавени зъби и нокти може би ще стане вегански, завършва Марк Гилбърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
А веганите не отделят ли метан? Я: веднага да си набият по една коркена тапа отзад !!!Сега се сещам - ако навремето мамутите и пещерните хора се бяха сетили да п.рдят повече, щяха да спрат ледниковата епоха !!! В историята това ще остане като безумието на 21 век - цялата ЦИВИЛИЗОВАНА част от свата, за която уж знанието трябва да е сила - се води по акъла на 15-годишно с ментални увреждания, което при това системно бяга от училище.... и със сигурност не е и чувало за ледникови епохи, дори за баш-ледниковите... и със сигурност за това, че през 10 век сме навлезли в мини-ледникова епоха, от която сега излизаме. Ама то трябва да се чете, не само да се ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
Hahoto
преди 4 години
***, вегани, пишман еколози това са представителите на новите религии на 21 век. Нищо ново под слънцето - мода, реклама и маркетинг, за да може "Капитализмът с окървавени зъби и нокти" да смуче яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още