IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксина ли е руската ваксина, с която Владимир Путин иска да излекува света?

Руският ваксинен гамбит се появява в момент на трескава надпревара между биотехнологичните компании за намиране на защита срещу коронавируса

17:22 | 12.08.20 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Getty</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Getty

Спомняте ли си, когато президентът на Русия Владимир Путин показа видео на гостуващия холивудски режисьор Оливър Стоун, на което се вижда как руски хеликоптер стреля по войници на Ислямска държава в Сирия? Когато сегментът се излъчи по американската телевизия, видеото бързо беше идентифицирано като изтеглено от YouTube, на което всъщност американски хеликоптер се бори с войници в Афганистан, пише Холман Дженкинс Дж. в коментар за The Wall Street Journal.

Владимир Путин вероятно прекарва голяма част от времето си, като сортира дезинформация, ласкателство и манипулация от хората около себе си. Той вероятно не знае дали това, което чува от своите експерти и специалисти, е истина или лъжа. Този проблем включва и новината за откритата ваксина, чието откриване руският държавен глава обяви във вторник (11 август), за която се предполага, че е била изпробвана върху една от собствените му дъщери (чието съществуване той обикновено не признава).

На външен човек ще бъде простено, че не може да прецени дали такава ваксина съществува и дали действително е била разработена от руски учени според някакъв известен или правдоподобен принцип на разработване (макар че достатъчно руски репортажи предполагат, че има). 

Всичко това може да е театрална постановка „ала Потьомкин“ в отговор на заповед, дадена от Путин чрез неговите другари-олигарси, според която СЕГА трябва да се намери ваксина.

Светът със сигурност ще има полза, ако руска ваксина или всяка друга ваксина се окаже ефективна. Но тъй като през последните години Русия непрекъснато се свързва с различни прояви на дезинформация, е трудно човек да си представи новината като истина.

Но какво всъщност представлява руският ваксинен гамбит отвъд медийното пространство? На пръв поглед изглежда, че Путин би предприел огромен риск за доброто на човечеството, като насърчава собствените си хора да играят ролята на морски свинчета за доказване ефективността на ваксината. Ако ваксината ги разболее или предизвика катастрофални странични ефекти, особено при майките и неродените деца, Путин рискува да бъде сравнен с легендарния румънски владетел Влад Цепеш. Руските граждани вече са достатъчно недоволни, независимо от референдума, който наскоро удължи мандата на Путин като президент с възможност за допълнителни 16 години.

Така че Путин несъмнено е обмислил рисковете. Със сигурност тази ваксина, която ще бъде разпространена сред руснаците, няма да е просто плацебо. От една страна руското правителство може да се възползва от по-редките случаи на смъртност сред заразените, като в същото време за губернаторите, контролирани от Путин, остава грижата да пренебрегнат в статистиката по-леките инфекции на коронавирус.

Руският президент, който е дал разрешение за разработването и тестването на въпросната ваксина, със сигурност ще се окаже победител. Моделът тук е продажбата от края на 2016 г. на дял в контролираната от държавата петролна компания „Роснефт“ на международни инвеститори. Продажбата е разрешена в законодателен акт, подписан от Путин. Планираното предлагане цели да подчертае победата на Русия срещу антируските санкции. И тъй като 2016 г. е същата онази година, която Путин определи като краен срок за това действие, много експерти залагаха, че продажбата ще се осъществи.

Всъщност Путин не разполага с такъв талант в прогнозите. Само се преструва. Той е подпомогнат от факта, че пандемията не е просто явление. Както и от това, че медиите в страната са под негов контрол. Симптомите на COVID-19 могат да се сбъркат с такива на обикновен грип, алергии и други по-стари коронавирус инфекции. Разпространението на болестта е до голяма степен загадка на повечето места, включително и в САЩ.

Но не само броят на смъртните случаи намалява. Всеки ден се появяват нови и нови доказателства за съществуващ имунитет при определени хора и популации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
За производство на ваксина има съответни протоколи, т.е. как се прави. Третата фаза обикновено изисква около 30к души. Руската ваксина е тествана върху 76 души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Руската ваксина е на ниво, на което е и твоята грамотност...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Статията е глупава , а гърчовете на сороспийте че руснаците първи направиха ваксина са направо комични
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
27
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аа, още нещо, относно смешната ви пропгандичка в Италия - вестник Politico доказа мазната ви следа, как сте предлагали по 300 евро да веят московския ви ***. Доказано. Има статии, прочети ги. Все пак вашите опищяха света, като излязоха на бял свят.А за "помощта" за САЩ, оказа се, че било не помощ, а покупка на половин самолет с някакви материали. Платена, разбира се.Толкова си преяло с опорки, човеченце. Първата ваксина ще излезе скоро, това руското е като самолета им 5то поколение...хаха...ала бала и дръж ми шапката! Аз, за разлика от теб, не ти желая да се обесиш, а ти желая да живееш дълго.... с печалбите от акциите ти в газпром! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, безмозъчна твар с копейка в кратуната, вместо мозък, се е обадила??!Едно е да изнасяш нанякъде, защото някой си е платил да му направиш някакъв private label, друго е да изнасяш готови форми на лекарства, щото местното производство е трагично.Да потретя, 95% от руските марки лекарства са копия, генерици с лошо качество и много странични ефекти.*** откъде празна копейнишка клава да ги знае тия работи??! Не е официалната пропаганда, все пак.Между другото, как са,акцийките на газпром? Богатееш ли, богатееш лиАаа, ми те 200 рубли били и преди 10 години, 200 рубли и сега, само дето рубличката се в обезценила някакви си 3 пъти срещу долара за това време...Нищо, инвеститор и пропагандатор на руския газ и нефт, парите на са най-важното, по-важно е да громиш тия гадняри, дето вадят кирливите ризки на твоето идолче жуже! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Жалко подобие на Homo Sapiens - Софарма изнася и за САЩ. Значи и американците не могат да направят аспирин? В Швейцария няма ли американски лекарства по аптеките например - Швейцария - дето е Меката на фармацията? Толкова си гнъсен, че не проумявам как сам се търпиш, аз на твое място щях да се обеся, за да не се налага светът да ме търпи. Да - Русия помогна и на САЩ и на Италия. Италианците гориха грозния син *** със жълти петолъчки и развяха руското знаме - за резил на ЕС, в който държавите си крадяха едни на други доставките със санитарни материали. Сега Русия създаде първата ваксина, и колкото и отчаяно да квичиш, като гувичник, докато го кoлят, не можеш да промениш НИЩО. Дано по-скоро се озъбиш от квичене, защото с присъствието си събуждаш само отвращение у всеки нормален човек. Всеки нормален би се радвал на създадена ваксина - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ кой и къде я е направил... но не и такива увредени *** като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аа да, бях забравил, Софарма се спуква да изнася към Рашка, щото горките един аспирин не могат да направят, но иначе сега "ваксина" измислили.Разчитат на индивиди с доказан вакуум между ушите да им ръкопляскат на лъжите.Всички си спомняме измамата с Камазите пръскачки, дето алкохолиците изпратиха, гръмките статуси как вече спасявали и ваксинирали...хаха!А глупостите, дето рашките ни били пратили апарати за обдишване, как го бяха кръстили "светкавична братска помощ"...А как не били свалили самолета и убиха 300 души?! Или като пратиха войници в Крим и уж не били те, но после *** си призна?!От *** тече само гнусотия, лъжи, фалш и гадост и това светът го знае вече. Всички го знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 6
Mechkata
преди 3 години
На руската ваксина светът ще повярва ако в предаване на живо г-н Тръмп извърши ваксинация и набоде дупарата на ***. Подчертавам - в предаване на живо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 9
Спящият бик
преди 3 години
За неспособността на руснаците да произвеждат дори генерици говори фактът, че са основен таргет на Огнян Донев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още