IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В света на ваксините срещу COVID-19 всеки е сам срещу всеки

Ако богатите държави не оставят достъпни ваксини за по-бедните, то ефектът от медикаментите върху пандемията може да се окаже напълно недостатъчен

08:13 | 03.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Adrienne Surprenant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Всеки се оправя сам - това е страхът на международните здравни власти да изкупят налични ваксини срещу коронавируса и да ги разпределят равномерно по света. Нещата обаче не стоят така, тъй като някои от по-богатите държави вече решиха да действат сами и сключват сделки с производители за бъдещо снабдяване с милиони дози от обещаващи медикаменти, посочва Ройтерс в свой материал.

Според експерти обаче подобни сделки – включително такива на САЩ, Европейския съюз и Великобритания с компании като Pfizer, BioNtech, AstraZeneca и Moderna, подкопават усилията на международните играчи.

„Сключването на двустранни сделки не е начин за оптимизиране на ситуацията“, посочва Сет Баркли, главен изпълнителен директор на алианса GAVI, който ръководи програмата COVAX, чиято цел е да гарантира бърз и справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19.

Pfizer обави миналата седмица, че води преговори с ЕС и някои страни членки за доставки на потенциални ваксини. В сряда пък Великобритания обяви, че е сключила сделка за доставки с GlaxoSmithKline и Sanofi.

Според неправителствената организация „Лекари без граници“ обаче ще разпали още повече глобалната надпревара за снабдяване с ваксини на богатите държави и ще разпали опасната тенденция за „ваксинен“ национализъм.

Притеснението е, че снабдяването с ваксини и тяхното разпределение ще повтори това след епидемията от грипа H1N1, известен като свински грип, от 2009-2010 г., когато богатите държави изкупиха достъпните ваксини, оставяйки бедните държави без достъп.

Но тъй като H1N1се оказа с по-леко протичане, дисбаланса в смъртността заради липса на ваксини по света бе ограничен. COVID-19 обаче е много по-голяма заплаха и невъзможността за снабдяване с ваксина може да продължи пандемията и да увеличи щетите, които тя причинява.

„Има риск някои държави да направят точно това, от което се опасяваме – всеки сам за себе си“, посочва Гайл Смит, бивш ръководител на американската Агенция за международно развитие и главен изпълнителен директор на неправителстваната организация One Campaign.

Над 75 богати държави са изразили интерес към финансовата програма COVAX, която е в съръководство и със Световната здравна организация (СЗО). Но сред тях не са САЩ, Китай и Русия, посочват от GAVI.

А миналата седмица европейски източници заявиха, че Европейската комисия е посъветвала държавите си членки да не купуват ваксини срещу новия коронавирус през схемата COVAX.

Според експерти разумни са очакванията за около 2 млрд. дози ефективна ваксина срещу COVID-19 до края на следващата година, ако водещите кандидати за лечение завършат успешно провеждащите се в момента финални тестове. Амбицията на COVAX е да предостави ваксина за най-малко 20% от населението на страните, участващи в програмата.

Още две години?

Според Баркли от GAVI ако страните и регионите с възможности изкупят ваксини, които да покрият цялото им население, вместо тези дози да бъдат разпределени глобално към най-рисковите групи, това рискува да остави пандемията извън контрол.

Ако шепа, или дори 30 до 40 държави имат ваксини, но останалите над 150 нямат, „то тогава епидемията ще се разрази там“, посочва той.

 „Този вирус… се разпространява като светкавица. Така че ще се окажем в ситуация, в която няма да може да се върнем към нормалността. Няма да може да има търговия, туризъм, пътувания, сделки освен ако не успеем да забавим цялата пандемия“, допълва той.

 За него и други експерти краят на пандемията означава краят и в световен план.

„Разликата е пандемия за още две години срещу още една“, казва Гайл Смит. „Икономическите и здравните последствия от това са огромни“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Демек богатите държави да купуват ваксини, за да ги раздават приоритетно на бедните, защото те били "по-рискови", защото населението им още не се е научило да си мие ръцете и да не дефекира там, където пие вода?Айде няма нужда !!! То тия "бедните" държави, освен "ДАЙ !!!" друго не знаят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
От еволюционна гледна точка, "бедните" държави, все още са като тия животни, които раждат по 50 на веднъж, че да оцелеят 2-3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още