IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешните инвеститори се учат от историята и историците

Настоящата криза ускори съществуващите инвестиционни тенденции

15:44 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Нюйоркската фондова борса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сградата на Нюйоркската фондова борса. Снимка: Bloomberg

Историците много държат да посочат последиците от минали кризи. Чумните епидемии изглежда са специален фокус. Антониновата чума (165-180 г.) се твърди, че е предизвикала началото на края на Римската империя. Черната смърт (1347-1351 г.) сложи край на феодализма. Някои смятат, че Голямата чума в Лондон (1665-1666 г.) е довела до внасянето на капитализма от Холандия.

Добрите инвеститори се учат от историята. Учат се и от историците - не на последно място, за да избегнат уклонът към потвърждение, който ви кара да виждате слаби причинно-следствени връзки там, където често няма такива, пише за Financial Times Саймън Едилстен, съмениджър на Mid Wynd International Investment Trust и Artemis Global Select Fund.

По време на големи кризи, ако искате да защитите богатството си и да използвате възможностите, трябва да предвидите последствията. Подобно на историците, често работите с недостатъчни или лоши данни. Ще трябва да екстраполирате. Само не забравяйте, че тенденцията не е съдба.

Читателите, коментиращи напоследък, поискаха някои практически илюстрации за това как професионалните активни фонд мениджъри подхождат към това предизвикателство и как оправдават своите такси.

Има много различни подходи за изграждане на портфейли. Някои използват алгоритми и графики, търсейки модели в числата. Начинът, по който моят екип управлява пари - подобен на най-често срещания подход - е да се опита да идентифицира секторите с дългосрочни перспективи за растеж. Тези тенденции често се ръководят от демографски, екологични или регулаторни промени и са малко повлияни от икономическия цикъл.

След като сме идентифицирали силни инвестиционни области (обикновено в портфейла имаме около 10, но ги наблюдаваме отблизо, тъй като значението им във времето се увеличава или намалява), инвестираме в компании от тях, които се радват на високи бариери за навлизане в техния отрасъл и така могат да генерират привлекателен и устойчив поток от пари.

Какво означава това на практика? През последните няколко години тези критерии ни накараха да инвестираме сериозно в технологични компании и здравни бизнеси - области, които може би сте забелязали, че изглеждат добре позиционирани да се адаптират към света след Covid-19.

Критериите ни помогнаха да избегнем много сектори, които ще срещнат значителни предизвикателства и които могат да имат трудности да се върнат към пълния си капацитет или предишните маржове на печалба за известно време, ако изобщо. Ние продадохме всички инвестиции, свързани с пътувания, по това време на миналата година, тъй като туристическият сектор изглеждаше надценен, а екологичното въздействие на евтините полети ставаше видимо от политиците. Въпросът за биосигурността не беше в челото на дневния ред, но присъстваше. В инвестирането винаги има елемент на късмет, както и на преценка.

Настоящата криза може да се усеща като повратна точка, но тя ускорява съществуващите тенденции, водейки до повече от същото при избора на акции: слабите все още стават по-слаби, а силните - по-силни.

Ще има някои промени обаче. На някои сектори ще им е трудно да се върнат към нормалността, докато други сега изглеждат по-жизнеспособни за бъдещите ни планове. Перспективата кръчмите и ресторантите да трябва да прилагат правилата за социално дистанциране за още няколко месеца е сърцераздирателна за някой като мен, който е прекарал доста голяма част от живота си, наслаждавайки се на тяхното гостоприемство. Също така няма да бързам да се кача в самолет, когато полетите се възобновят. 

Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още