IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убива ли евтината зелена енергия проектите за улавяне и съхранение на СО2?

Технологията е разработена за големите индустриални замърсители, но е източник единствено на разходи и няма ползи

08:55 | 07.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ниската цена на енергията от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) вероятно ще сложи край на проектите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид дори и за тежката индустрия, пише в анализ EurActiv.

Улавянето и съхранението на въглероден диоксид цели намаляване на замърсяването и ограничаването на вредните ефекти върху климата. Технологията беше вариант за големите играчи, като въглищните централи например, които са един от големите източници на замърсяване.

В последните години обаче разработките в тази област загубиха инерцията си, а евтината зелена енергия вероятно ще се окажат последния пирон в ковчега им, пише още изданието. Анализатори смятат още, че технологията се е оказала безперспективна, прекалено скъпа е и всъщност проектите в тази област не са успешни.

В Холандия обаче все още виждат възможности за успех. Пристанището в Ротердам се координира с Норвегия и планира да се превърне в първия европейски клъстер за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Целта е уловените въглеродни емисии да бъдат транспортирани до хранилища, които се намират в крайбрежните зони.

Според много експерти улавянето и съхранението на емисии е единствената възможност за декарбонизация на тежката индустрия - производство на стомана, химическите заводи и производителите на цимент. Те са силно енергоемки, но не могат да се възползват директно от намаляващите цени на зелената енергия.

Този позиция обаче също може да бъде оборена. Например производителите на стомана могат да използват водород за производството на нужната им електроенергия. Това означава, че развитието на зелените технологии остава без бъдеще усилията за улавяне на въглероден диоксид, макар че това все още е единственият вариант за циментовата индустрия.

Екологозите са съгласни, че технологията трябва да остане за индустрии, за които няма други варианти, но и посочват, че тази технология няма принос към производството. "Това са само разходи и затова няма бизнес модел", смята Лорънс Тубиана, изпълнителен директор на Европейската фондация за климата (ECF).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още