IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трюдо подготвя амбициозен бюджет в опит да си върне мнозинството

Каадският лидер вероятно ще натрупа повече дългове от всички 22-ма премиери преди него, взети заедно

17:04 | 19.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще представи визия за възстановяването на страната след пандемията. Бюджетът, който е първият пълен фискален план на министър-председателя от удара на Covid-19, е възможно да изложи по-дългосрочни стремежи, с които той да си върне парламентарното мнозинство, пише Bloomberg в свой анализ.

Правителството на Трюдо говори за 80 млрд. долара допълнителни средства през следващите три години, които ще бъдат предназначени за инициативи от помощи за деца до зелена енергия. Очакванията са толкова високи, че не може да се изключи още по-амбициозен план. Финансовият министър Кристия Фрийланд определи бюджета като „един от най-значимите“.

За да помогне на бизнеса, докато пандемията все още бушува, правителството ще удължи субсидиите за заплати и наеми до септември и ще приложи нова временна програма за подпомагане на заетостта в размер на 1100 канадски долара на месец за всеки нов служител, според източник, запознат със съдържанието на бюджета, който е пискал анонимност.

Бюджетът предвижда над 2 млрд. канадски долара за грижи за деца и ще наложи нови данъци върху цифровите услуги, които правителството обеща преди това.

Новият финансов план идва в напрегнат момент. Икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, но скорошният скок на случаите на заразени принуждава най-голямата провинция в Канада, Онтарио, да наложи най-строгите ограничения за свободното движение от началото на пандемията.

„Бюджетът е първият федерален бюджет от повече от две години, първият федерален бюджет за Кристия Фрийланд и първият федерален бюджет за жена финансов министър“, каза Елиът Хюз, бивш съветник на предшественика на Фрийланд, който сега работи в базираната в Отава консултантска компания Summa Strategies.

Очаква се Фрийланд да представи бюджета и пред парламента.

Новите разходи ще увеличат с още рекордните нива на дълга, които нацията вече поема.

трюдо трюдо

Канада вероятно ще отчете бюджетен дефицит в размер на 363 млрд. щатски долара, или 17% от брутния вътрешен продукт, през финансовата година, приключила на 31 март.

Трюдо вероятно ще натрупа повече дългове от всички 22-ма премиери преди него, взети заедно.

Фрийланд и други нейни колеги от правителството постоянно обсъждат уязвимостите, на които страната е изложена заради пандемията. Наскоро тя каза, че Covid-19 отвори „прозорец с политически възможности“ за социални помощи за децата.

Canadian Broadcasting Corp., позовавайки се на неназован висш държавен служител, заяви, че дефицитът за току-що приключилата финансова година няма да надхвърли 400 милиарда канадски долара. Удължаването на подкрепата заради Covid-19 беше съобщено за първи път от Toronto Star, а данъкът върху цифровите услуги от Ройтерс, която също обяви, че правителството ще наложи такса върху луксозни стоки като автомобили на стойност над 100 хил. канадски долара, частни самолети и яхти.

Въпреки жертвите на пандемията икономиката е готова да възстанови изцяло миналогодишните загуби още тази година. Това означава, че допълнителните разходи ще трябва да надхвърлят ускореното разширяване. Министрите в кабинета вече започнаха да правят сравнения между усилията си и инфраструктурния план на президента Джо Байдън, чиято цел е да засили дългосрочния растеж в САЩ.

Но политиката може да се окаже най-голямата причина за високите амбиции, след като либералите на Трюдо запазиха властта, но загубиха парламентарното си мнозинство през 2019 г. Анкетите сочат, че имат силен шанс да си го върнат, поради което скоро се очакват избори.

Съществува риск обаче избирателите да накажат Трюдо, ако бъде прекалено безразсъден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Той така и се държи. Тиранин, който банкрутира Канада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Тоз премиер канадски Трюдо, с тази брада заприличал на тия от Близкия и средния изток, като талибан. А без брада имаше по западен вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още