IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три страници от Джонсън, 33 – от Барние

Великобритания и ЕС представиха своите позиции за търговско споразумение след Brexit, но на този етап е трудно да си представим, че ще има споразумение

10:31 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Bloomberg</em></p>

Илюстрация: Bloomberg

Преговорите за британското споразумение за напускане на Европейския съюз (ЕС) бяха продължителни и най-накрая напускането е факт. Сега следват преговорите за споразумението за свободна търговия, а те обещават да бъдат много по-сложни. Това, което се чу от Лондон и Брюксел, създаде първото впечатление за предстоящите кръгове и иде реч за опасна комбинация от „дунапрен“ и технически трудни въпроси.

Докато преговарящият Мишел Барние представяше позицията на ЕС в Брюксел по обичайния си, поразително крехък, начин, в Лондон беше зададен съвсем различен тон. Премиерът Борис Джонсън държа бурна реч в пристанищния град Гринуич пред портите на столицата. Според него суверенната нация на Великобритания най-накрая се била пробудила след дълъг зимен сън като велика нация за свободна търговия и ще покаже на света пътя към бъдещето.

Джонсън нито веднъж не спомена думата Brexit в половинчасовата си реч. Това е миналото, казва той. Сега става въпрос за бъдещето. Великобритания не се нуждае от споразумение с ЕС, заяви премиерът. Ако ЕС не се съгласи да предложи на Обединеното кралство някакво споразумение от типа на това с Канада (почти без мита, почти никакви квоти за внос), тогава ще минем и без договор, смята той. Тогава Великобритания ще търгува с ЕС, както го прави Австралия, тоест без договор, но с мита и квоти за внос.



Австралия вече е новата ключова дума. Изборът на британското правителство е да пренапише споразумението без договор, тоест заплашва да прекрати разговорите без споразумение. Джонсън вече не може да използва двете думи No Deal, защото обеща на избирателите през декември, че ще има сделка. Фактът, че тогава ставаше дума за договора за напускане, а не за бъдещото търговско споразумение, се пропуска доста удобно.

Засега Австралия и ЕС нямат споразумение за свободна търговия, но действат въз основа на партньорство. Това, което Джонсън премълчава, е, че Австралия и ЕС водят преговори по търговско споразумение от 2018 г. Тук става въпрос и за регулации, така че едната икономика да не се възползва от другата. Австралийското правителство вече заяви, че споразумението ще означава, че Австралия ще трябва да спазва минималните международни стандарти по отношение на социалните разпоредби и регулациите на пазара на труда и държавните помощи.
 
Само за избрани журналисти

Както често прави, Джонсън остави без отговор въпросите на журналистите за тези несъответствия след речта си. Следобед последва смут: правителственият щаб на „Даунинг Стрийт“ 10 бе поканил британски представители на медиите на брифинг, но само журналисти, които им харесват. Представителите на анти-Brexit пресата, а именно журналистите на британските Independent, Daily Mirror, Huffington Post и други критични медии, не бяха допуснати. Това е тактика, която американският президент Доналд Тръмп използва от дълго време.


Във Великобритания обаче досега беше немислимо критичните журналисти да бъдат лишени от достъп до важни пресконференции. В знак на протест многобройни представители на медиите, които трябваше да имат достъп, напуснаха „Даунинг Стрийт“ 10, включително журналисти от BBC, ITV, Financial Times и Guardian.

Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още