IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TEN-E мрежата осигурява сигурност на енергийните доставки и добри цени

При определяне на проектите от общностно значение трябва да се взимат предвид новите климатични цели, пише в преглед на Регламента

22:32 | 02.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Енергийните проектите от общностен интерес, одобрени по силата на Регламента за трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E), са допринесли за сигурност на доставките, пазарна интеграция и добри цени. Това се казва в проучване, изготвено по поръчка на ГД "Енергетика" на ЕК след преглед на Регламента за TEN-E.

В документа са включени и редица препоръки за промени, сред които и включването на зелените цели на общността при избора на проекти и намаляване на административните разходи. За газопроводите например бъдещето е в преноса на водород и нисковъглеродни газове, затова и те трябва да бъдат оценявани по това дали могат да покрият този критерий.

В края на ноември 2020 година Европейският омбудсман критикува Европейската комисия, че не е имала адекватни критерии за оценка на проекти от общностно значение в газовата сфера.

От анализа обаче е видно, че значително се подобряват условията по отношение на природния газ спрямо ситуацията на пазара през 2013 година, тоест преди одобрение на Регламента. Почти всички държави от общността могат да си осигурят доставки на природен газ, дори и при проблеми с инфраструктурата на национално ниво.

Регламентът се фокусира върху междусистемната свързаност на страните от ЕС и данните показват, че проектите от общностно значение са допринесли за изпълнението на целите. Проектите са основно в сферата на електроенергийните мрежи, но част от средствата, отпуснати от ЕС, са насочени и към газовата свързаност на страните от Централна и Източна Европа.

По този начин се подпомага намалението на енергийната изолация и зависимостта от един доставчик на енергия, пише още в документа.

Ефектът на Регулацията по отношение на климатичните цели, енергийната ефективност и намалението на емисиите от въглероден диоксид е по-незначителен. Все пак през последните години, чрез проектите от общностно значение в електроенергийната сфера, енергията от зелените централи се включва на европейския пазар. Като цяло те са в съзвучие със Зелената сделка на ЕС.

По-неясно и трудно за анализиране е отражението на проектите в газовата сфера. Причината за това е липсата на ясни критерии за оценка на газовите проекти, каквито има за останалите сектори в Регламента. Като цяло обаче ефектът е положителен - газовите връзки подобряват значително пазарната интеграция и осигуряват сигурност на доставките в ЕС.

И газовите, и електроенергийните проекти за свързаност имат по-голямо значение за малките и периферните държави, като те допринасят за интеграцията и в двата сектора, посочват експертите.

С влизането в сила на нормативния акт намалява времето за решение дали да бъде отпуснато европейско финансиране на даден проект, е записано още в доклада.

Така ползите от Регламента надвишава разходите и повишават добавената стойност на ЕС, защото много от постигнатото не може да бъде осъществено от отделните държави в общността.

Прегледът на документа показва още, че може да бъде намалена бюрокрацията относно проектите от общностно значение, както и системата за мониторинг на резултатите. Нужно е текстовете да бъдат съобразени със заявката за въглеродната неутралност на европейската икономика.

Зелената сделка изисква определяне на зелени приоритети за електроенергийната интеграция, включващи по-голяма гъвкавост на мрежите и по-голям дял на зелената енергия, включително и водород, както и цифровизация на мрежите. С приоритет трябва да бъдат инвестициите за нисковъглеродни енергийни източници и биогорива.

Участници в прегледа на Регламента, дали становище по казуса, като например неправителствени организации, посочват, че проекти за петрол и природен газ не трябва да бъдат включвани в списъка с проекти от общностно значение, посочват авторите на доклада. Според анализите обаче природният газ все още може да играе важна роля в енергийната трансформация в някои държави от общността, затова такива проекти са адекватни.

По отношение на препоръките за промяна експертите посочват, че е нужно да бъдат взимани предвид климатичните цели на общността при оценка на проектите и за всички вече трябва да се държи сметка на първо място за устойчивото развитие. По отношение на газопроводите устойчивото развитие означава, че трябва да се държи сметка през тях да може да се транспортира водород или нисковъглеродни газове.

За част от енергийните коридори може да се наложи преоценка на фона на бъдещите предизвикателства за инфраструктурата, посочва още докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още