IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебна победа на лидер на „Ку Клукс Клан“ може да предпази и Тръмп

Защитата на подбудителната реторика от закона за свободата на словото може също да помогне на президента, ако бъде обвинен за щурма на Капитолия

09:06 | 17.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dustin Chambers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg

Решение на Върховния съд на САЩ от 1969 г., което отменя присъда на лидер на „Ку Клукс Клан“, може също така да защити и президента Доналд Тръмп от преследване заради подбуждането му към безредиците миналата седмица на Капитолия. Това оставя малко алтернативи за тези, които биха поискали да предприемат правни действия срещу него, посочва Bloomberg.

По време на митинга преди щурма на Капитолия Тръмп направи пламенно изказване, в което призова тълпата да отиде в Конгреса и да поиска от законодателите да вземат предвид неговите все още необосновани твърдения за масови измами на президентските избори през ноември. Той призова последователите си да „покажат сила“ и „да се борят по-упорито“. Руджи Джулиани, Доналд Тръмп-младши и членът на Камарата на представителите Мо Брукс също говориха преди безредиците, отнели живота на петима души.

Някои демократи и също така републиканци вече посочиха, че има възможност Тръмп да бъде преследван от закона за подстрекаване на бунт. Временният главен прокурор на област Колумбия Майкъл Шъруин, разпали подобни спекулации, след като намекна, че неговата служба може да разследва ролята на президента.

Но мнозина експерти по право са скептични, че обвинения ще бъдат повдигнати срещу Тръмп.

„Преследване е възможно, но малко вероятно“, посочва Джон Банцхаф, професор по право в университета „Джордж Вашингтон“. Според него присъда би била дори още по-малко вероятна.

Това е така заради решението на върховния съд по делото „Бранденбург срещу Охайо“, според което конституционното право на свобода на словото защитава употребата на подстрекателска реторика, освен ако нейната цел не е „незабавно незаконно действие и е вероятно да инициира или възпроизведе такова действие“.

С решението се отменя присъдата на Кларънс Бранденбург, лидер на „Ку Клукс Клан“ в Охайо. Той е бил разследван за реч, в която защитава насилието над афроамериканци и евреи.

Делото, по което Американският съюз за граждански права представлява Бранденбург, залага висока летва за криминалното преследване на случаи на подстрекателска реч. За да образува дело срещу Тръмп, прокуратурата трябва да докаже, че той е имал намерение да провокира насилие. Думите му обаче са достатъчно неопределени, така че е възможно да се каже, че той просто е призовавал привържениците си да протестират мирно пред Капитолия.

„Намерението за подстрекаване винаги е трудно да се докаже“, посочва Ширин Синар, професор по право в Станфордския университет, която изучава правната реакция срещу политическото насилие. „Много от доказателствата тук могат да бъдат интерпретирани по различни начини“, смята тя.

От своя страна американският президент във вторник заяви, че изказването му от митинга миналата сряда е било „напълно уместно“, отричайки да има вина за последвалите събития.

За да докажат наличието на предварително намерение, прокурорите може да използват определени фрази, които той е използвал в речта си, подчертавайки конкретни думи или фрази, които зоват за насилие. Може също така да се вземат предвид и думите на президента във видео, публикувано, след като полицията започна да си връща контрола върху сградата на Конгреса, в което казва – „обичаме ви, вие сте много специални“.

И все пак – тези думи са далеч от подтикване към насилие, посочва Едиберто Роман, професор по право в Международния университет по право във Флорида. Според него думите на Джулиани за „дело чрез битка“ при уреждане на изборите са много по-близо до насърчаването на насилие.

Хари Сандик, бивш федерален прокурор, заяви, че редица от участниците в щурма може да бъдат обвинени в участие в противодържавна конспирация, която включва двама или повече души, които са се съгласили да използват сила, за да попречат на изпълнението на американските закони или да присвоят правителствена собственост, както посочва законът.

„Има доказателства за координирани действия в социалните медии между бунтовници“, посочва Сандик. „Също така има и изказвания на бунтовници, които разбират, че действията им са по искане на Тръмп“, допълва той.

Досега федералната прокуратура е повдигнала обвинения на над 50 човека, участвали в щурма на Капитолия. Те са обвинени в редица закононарушения – от неправомерно преминаване до нападение, като също така са разследвани и за смъртта на полицай Браян Сикник, загинал по време на безредиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Тръмп пожела да бъде американският хитлер по подобие и ще бъде смазан от демократичната им система - няма никакъв шанс.Затова америка е велика, не за друго. Тва не е европа да толерира палячовици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"студен" е неизбежно състояние ... паметникът също ... въпрос на време , което също не се знае кога ще свърши за индивида .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
edimi
преди 3 години
Принципно си прав. Само да не се окаже, в този смисъл, че той сам ще я настъпи "случайно" при някакъв "инцидент". Че там с толкова пушкала под път и над път и Уабилни чоУеци, знае ли се...Чувството за самосъхранение според мен ще надделее и желанието за приказки рЕзко ще се изпари. По- добре позабравен но жив, отколкото с паметник но студен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Хилари Клинтън: Освен импийчмънт, трябва да се приемат закони за репресии над подкрепящите Тръмп"завръщането на мумията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Тръмпа има много за разказване ако почне ... тъй че за "демократите" е по-добре да не настъпват мотиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
фиг.1
преди 3 години
Много ще му отива ако се позове точно на този прецедент. Но не виждам с какво ще му помогне, дори и да не влезе в затвора, след като успя да се опозори в края на мандата си, с политическата му кариера е свършено. Най-много да го вземат за говорител на Ку Кукс Клан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още