IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбоносните избори на Мадуро

Доскоро победата на венецуелския президент се считаше за сигурна, но в последните анкети води опозиционер

10:56 | 20.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Дайте ми балкон и страната ще е моя“, гласи легендарното мото на южноамериканските каудильос (водачи, б.ред.). Но ако се водим по това, то на Никола Мадуро ще му бъде доста трудно да спечели днешните избори. По време на церемонията по закриването на предизборната кампания 55-годишният президент се опитваше с всички сили да имитира, че е човек на народа и да предизвика емоции.

Но въпреки професионалния външен вид и професионалното шоу аплодисментите на дошлите зрители останаха механични. Ентусиазмът им бе ограничен. Не помогнаха нито професионалните зяпачи и фенове, нито дошлите фенове на правителството, нито силната музика в стила на салса и реге. Дори аржентинската футболна звезда Диего Марадона, неуморен симпатизант на левите режими на Южна Америка, не бе посрещнат френетично, пише в свой материал германският Handelsblatt.

Днес Мадуро иска да бъде "избран" за следващите шест години. Почти всички кандидати от опозицията бяха изключени по един или друг начин от изборите. Наблюдатели на изборите не се допускат. Опозицията ги бойкотира. Мадуро обещавава на всички онези, които гласуват и представят своята "Отечествена карта", "хубав подарък" в деня на изборите. САЩ, Европа и ключовите държави в Латинска Америка не възнамеряват да приемат резултатите от изборите. „Плюя на това, което Европа и Вашингтон казват", пояснява Мадуро, свивайки юмрук.

Едва ли някой, дори останалите 20 на сто от венецуелците, които искат да гласуват за него, му вярват. Почти всички страдат прекалено много от икономическия хаос, причинен от Мадуро. Страната вече трудно може да внася храна. Хората гладуват и стават по-слаби. Лекарства липсват. 

Венецуелците измират от болести, които отдавна са ликвидирани. Детската смъртност е все по-висока. Що се отнася до протестите, Мадуро отговаря безучастно: „Във Венецуела протестират богатите, а бедните празнуват социалното си щастие".

Само с помощта на мощни съюзници Мадуро ще може да се задържи на власт. От една страна, Китай и Русия са единствените, които все още заемат средства на Венецуела. Куба предоставя военни съветници и персонал за тайните служби, който да поддържа репресивния апарат. Не само полицията и военните се намесват брутално, когато разочарованието на хората на опашките пред празните супермаркети заплашва да се превърне в бунт.

Правителството подкрепя паравоенните милиции, т. нар. Colectivos. Това са банди, чиито въоръжени "наемници" се появяват изневиделица с мотоциклетите си, отвличат, стрелят или в най-добрия случай само бият и разпространяват ежедневно ужас. От средата на миналата година не се е стигало до големи протести срещу режима, при които да има фатални инциденти. Хората вече са твърде уморени и заети с оцеляването си, за да демонстрират.

Въпреки това победата на Мадуро вече не е сигурна. Анри Фалкон, бивш другар на предшественика на Мадуро, Уго Чавес, през 2010 г. се отказа от левицата и се присъедини към опозиционния съюз MUD. 53-годишният бивш военен, адвокат и бивш губернатор се състезава за поста въпреки изборния бойкот на MUD. 

В социологическите проучвания той води с между 30 и 44 процента - много по-напред от Мадуро, зад когото в анкетите застават около 20 на сто. Фалкон иска да „доларизира“ икономиката, да въведе минимална заплата и да върне петролната компания PdVSA към старото ѝ величие. Той разчита на отчаяни бивши привърженици на Мадуро, фенове на Чавес и опозиционни членове, които да гласуват въпреки бойкота. 

Той се нуждае от висока избирателна активност, за да спечели, защото гласоподавателите, контролирани от правителството, ще отидат със сигурност в избирателните секции и ще гласуват за диктатора. Също така и процентите на евангелиста и предприемач Хавиер Бертучи се увеличават през последните седмици и вече достигат около 14%.



Все пак изглежда малко вероятно Мадуро да приеме поражение. На последните избори той много очевидно и тромаво фалшифицира както високото участие, така и гласовете за себе си. Сега нова аржентинска компания достави софтуера за електронните бюлетини за гласуване. Британската компания, която предоставяше технологията до миналата година, се отказа заради манипулациите.

Мадуро залага всичко, за да остане на власт. Той не се поколеба през последните месеци да арестува дори лоялни другари. Особено при все още лоялните военни има акции. Две дузини висши военни служители се смятат за арестувани. Мадуро иска да задуши всеки бунт в зародиш. Той дори каза наскоро, че има само две алтернативи за него: "Да спечели или да умре".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
ех тая пуста власт ... съсипхате си народите заради нея, така и в турция и в русия ... а трябваше да вървим уж напред в развитието си като хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още