IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът планира 2,5 трилиона долара инвестиции във водород до 2050 г.

Германия и Франция са най-напредналите държави в Европа с ясни национални стратегии за водорода

22:05 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Светът планира 2,5 трилиона долара инвестиции във водород до 2050 година, коментира изпълнителният директор на Водородния съвет Дарил Уилсън пред S&P Platts. То оглавява сдружение на големите енергийни и автомобилни компании, заинтересовани от масовото навлизане на водорода като източник на енергия.

Водородът е сочен като обещаващ заместител на въглищата и основен елемент в плановете за енергийна трансформация в глобален мащаб. Създаването на реално функциониращ конкурентен пазар на водород още е далеч и ще отнеме поне 10 години, коментира още Уилсън, но допълва, че първите крачки са вече налице.

Но, разбира се, когато говорим за водород, необходим за енергийната трансформация, става въпрос за "зелен" водород - произведен с помощта на възобновяеми енергийни източници. И в момента се произвежда водород за промишлени цели, но въглеродният му отпечатък е много висок, посочва още S&P.

Във Водородния съвет не се притесняват от амбициите и конкуренцията на електромобилите. Водородът ще бъде решението за тежкотоварния транспорт, смята Дарил Уилсън. Водородът ще бъде основен енергоизточник и в редица енергоемки индустрии, като например производството на стомана и като цяло химическата промишленост.

Германия и Франция са едни от най-напредналите европейски държави по отношение на водородната трансформация. Това се дължи основно на ясните национални стратегии, в чието създаване са участвали представители на индустрията и различни държавни институции.

"Тези стратегии съдържат цели и начини на финансиране, за да бъде ускорено производството", допълва Уилсън.

На този етап все още стои въпросът за транспортирането на водорода. Един от вариантите е използването на съществуващата газова инфраструктура. Това е и насоката на европейските институции. Според анализите на Водородния съвет може да се прави "бленд" между природния газ и до 20% водород.

Всъщност само преди дни научна разработка показа начин за разделяне на природния газ и водорода в крайната дестинация. Ако този метод проработи, това ще е голямо облекчение за индустрията.

Проучванията на Въглеродния съвет показват, че в момента 30 държави по света имат изготвени стратегии за развитие на водород, става ясно още от съобщение на сайта на организацията. Тласък на този сектор дават и все по-ниските цени за изграждане на зелените централи, на които производителите трябва да разчитат, за да произведат водород с нисък въглероден отпечатък.

Към началото на 2021 година се работи по повече от 220 проекта, които могат да се окажат достатъчни за постигането на целите за околната среда. Според данни на организацията само за развитието на водородната инфраструктура до 2030 година са отделени към 300 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още