IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровините може да не бъдат вечно евтини

Има много причини за отслабване на американския долар, което би повишило цените им

12:05 | 08.02.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Днес в света има много скъпи активи. Изминалото десетилетие на разхлабена парична политика и изливане на пари от централните банки създаде скандалния „повсеместен балон“. Това е една от причините, поради които сега имаме странна йо-йо инвестиционната среда, в която едновременно се повишава всичко - от рисковите акции до безопасното злато, пише Рена Форухар за Financial Times.

Едно нещо остана надеждно евтино - суровините. Докато пазарът на акции в САЩ, който продължава да постига нови върхове, е почти толкова скъп, колкото и през последните 150 години, суровините са почти толкова евтини спрямо акциите, колкото са били през последните 100 години.

Част от това е естествено - и структурно. През последните 200 години реалната цена на индустриалните стоки се движи надолу. Това е така, защото всеки път, когато нов пик на цените разрушава това, което обикновено е дългосрочен мечи пазар, фирмите и потребителите се приспособяват. Те могат да заменят по-скъпа суровина с по-евтина, да разработят технологии, които позволяват по-ефективно извличане или - забележете, да се опитват да консервират енергия. По този повод Форухар отбелязва президентския апел на Джими Картър на фона на енергийната криза към американците да намалят термостатите си, който той отправя от Белия дом, докато носи дебела жилетка.

С изключение на няколко скока, оттогава цените на индустриалните стоки спадат спрямо индекса S&P 500. Повечето хора смятат, че има основателна причина това да продължи.

В дефлационен свят, в края на цикъла на възстановяване, със застаряващо население, потребяващо по-малко, и световна икономика, която е по-малко зависима от енергоемката промишленост в сравнение с услугите, има много фактори, които държат суровините евтини, дори и ако не настъпи рецесия в САЩ или останалия свят.

Към тези фактори се добавят ескалиращият конфликт между САЩ и Иран, както и глобалният натиск за по-активни действия за предотвратяване на климатичните промени. Последното може и да не е приоритет за администрацията на САЩ, но именно младите активисти съставляват нарастващ дял от избирателите.

Подобно на повечето изпълнителни директори, икономисти и политици, по-младите поколения смятат, че изоставянето на изкопаемите горива е неизбежно. В инвестиционните кръгове дори се говори за петролни танкери, които се превръщат в "проблемни активи", чиято стойност ще спада бързо, тъй като възобновяемата енергия ще заеме централно място.

И все пак, след като наблюдавах последния движен от търсенето голям скок на петрола през 2008 г., както и този предизвикан повече финансово през 2011-12 г., който в крайна сметка се обърна, когато централните банкери се оттеглиха от количественото облекчаване, мисля, че е неразумно да приемем, че сме навлезли в постоянен мечи пазар на суровините - поне все още не, казва Форухар.

Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Слабоумен ***, нали за излопаеми горива бръщолевеше, бе! Хващал се на бас нещо. Инвестирал бил.И като усети дебелия край, веднага смени плочата.Спокойно, всяка година възобновяемата енергия ще се увеличава, за ужас на теб, пенсионирания старшина милиционер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Зелков - онлайн книжарници и ябълки се създават... суровините - НЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Глyповат ***, ти изобщо не разбираш за какво говоря !!! А аз говоря за минни компании - мед, желязо, алуминий, злато, паладий, платина, никел, кобалт... не за енергийни !!! Апропо - Шел планира да стане най-големия производител на света на електроенергия в срок от 10 години !!!Каква възобновяема енергия, *** - тая ли, дето дава 14% от енергийния микс? Главата ме заболява, когато се опитвам да мисля на толкова ниско ниво като твоето - толкова си кух !!! Имаш една мозъчна гънка, с формата на хокейния стик на Путин !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
ами то на клона на добиващите суровини много са накацали ... скъпи няма да станат ... :))) ... само чакат някой да се "престарае" в цената и хоп ... нова мина ... :))) ... виж , такива като теслата , ябълката и онлайн книжарницата са кът ... нали импе !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чети бавно: В Ъ З Б Н О В Я Е М А Е Н Е Р Г И ЯГлупости, че някои ще ни връщал в пещери и общи приказки за голяма доходност от мини за въглища.Явно доста си изкарал от дяловете си в най-голямата въгледобивна компания на САЩ...опппа, *** тя фалира скоро.Между другото, така са говорили и каруцарите, като се появили автомобилите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Инвестирам в най-водещите минни компании - не знам на какви критерии оценяват суровините като евтини или скъпи - но зная, че минните компании ми носят изключително сосна доходност !!! На бас и че изкопаемите горива няма да бъдат елиминирани, при тоя непрестанен ръст в търсенето на енергия. Потреблението на петрол държи ниво, а търсенето на природен газ бележи огромни ръстове. Тия какво си мислят, че човечеството ще се върне в пещерите за техен кеф ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Мед, злато ...други. Избор голям. Само за урана вече не съм сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още