IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестването на веригите за доставки е ключово за глобалното възстановяване

Чрез него правителствата ще могат да се подготвят за внезапни шокове и променящи се условия

20:38 | 22.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Последните месеци показаха, че веригите за доставки пренасят не само стоките на света, но и неговите инфлационни тревоги, геополитически разделения, климатични предизвикателства и рискове за здравето, пише за Financial Times Стивън Падуано, изпълнителен директор на LSE Economic Diplomacy Commission.

Недостигът на полупроводници влияе сериозно на индустриалното възстановяване, след като сушата засегна тайванските производители, а геополитиката раздели пазара. В същото време свиването на доставките на строителни материали доведе до увеличаване на разходите за изпълнителите, което увеличава опасенията относно инфлационния натиск в световната икономика. И тъй като медицинските консумативи са на изчерпване, а производството на ваксини не достига, пандемията от Covid продължава да бушува.

Ето защо беше добре дошло, че финалното комюнике от срещата на върха на Г-7 съдържа признание за заплахите, пред които са изправени глобалните вериги за доставки, и предложение за създаване на обща рамка за тяхното стрес тестване. 

Помислете за алтернативите. Търсенето нараства, тъй като страните с по-високи доходи излизат от коронавирусната пандемия. А предизвиканите от Covid прекъсвания във веригите за доставки оказват възходящ натиск върху различни цени. Колкото и да са временни тези покачвания на цените, инфлационните тревоги се върнаха, а с тях и призивите за конвенционални мерки - намаляване на разходите и повишаване на лихвените проценти. Но грубото потискане на търсенето би било контрапродуктивно.

Проблемът се усложнява, когато инфлационните смущения се дължат на геополитиката. Ако полупроводниците са в опасен недостиг в резултат на нежеланието на страните от Г-7 да работят със свързани с военните китайски хардуерни компании, трябва ли вътрешната икономика да бъде наказана с по-ниски разходи и по-високи ставки? Дали онези, които се притесняват от инфлацията, ще накарат тези държави да свалят санкциите и да отхвърлят опасенията си за сигурността в името на стабилността на цените?

Въпросът за Г-7 е как да се адаптира към променящите се икономически и геополитически условия. В дългосрочен план отговорът ще бъде намерен чрез безконтролни корекции на пазара.

Но междувременно, чрез стрес тестване на веригите за доставки, правителствата могат да направят симулация и да се подготвят за внезапни шокове и променящи се условия. Анализите на неблагоприятни сценарии биха им позволили да моделират устойчивостта на критичните вериги за доставки на фона както на познати финансови събития, така и на възникващи нефинансови рискове.

Как веригите за доставки могат да издържат на мита и кибератаки, на суши и бури, или на избухването на епидемии и нуждата от определени медицински стоки? Ключовото изчисление е разликата между „времето за оцеляване“ на веригата на доставки (колко дълго може да отговаря на търсенето след прекъсване) и „времето ѝ за възстановяване“ (колко време е необходимо за смекчаване или адаптиране към прекъсването). Ако времето за възстановяване е по-голямо от времето за оцеляване, компаниите и властите ще видят, че конкретната верига за доставки се нуждае от укрепване.

На свой ред страните от Г-7 трябва да работят заедно, както направиха след финансовата криза, когато стрес тестовете на финансовите институции бяха предприети енергично. Прилагането на микропруденциални стрес тестове за веригите на доставки би намалило вероятността от парализиращи смущения чрез комуникиране на по-добри практики в частния сектор и насочване на по-интелигентни инвестиции и регулиране.

Предложеният от САЩ „форум за устойчивост на веригите за доставки“ също ще осигури условия за регулаторите да координират макропруденциалните политики, които предвиждат по-широки рискове от заразяване и системни заплахи.

В друго комюнике от срещата на Г-7 беше вкарано обявяването на нова доктрина за интервенционистка икономическа политика. Тя бе наречена „Корнуолски консенсус“ (по името на полуострова графство в Англия, където се проведе срещата на високо равнище – бел. прев.)

За да успее, там където неговият предшественик - Вашингтонският консенсус (на свободния пазар) - се провали, Корнуолският ще трябва да разгледа по-сериозно веригите за доставки, които са в основата на най-важните предизвикателства пред света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още