IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратезите предвиждат нов ръст на акциите - засега

Силните икономически данни от САЩ и Китай и спадащите доходности на облигационните пазари са козове в ръцете на биковете

08:14 | 19.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Високо, по-високо и в крайна сметка срив? Банковите стратези могат да си представят, че водещите международни борсови индекси ще продължат да се покачват дори след седмицата на рекордите. Благодарение на силния старт на отчетния сезон за първото тримесечие, първия план за разходите за милиарди долари на президента на САЩ Джо Байдън и продължаващия поток от пари от централните банки, инвеститорите не изглеждат раздразнени от рисковете на пазарите, част от които са доста разпознаваеми.

Някои експерти очакват, че цените на ценните книжа ще продължават да растат в глобален аспект до лятото. Но други припомнят опасностите от сривове на рекордните нива. При това – като се има предвид, че третата вълна на коронавирусната пандемия далеч не е приключила, а новото напрежение между САЩ и Русия също предизвиква вълнения.

Въпреки новите рекорди на водещите американски индекси в края на седмицата „подемът в САЩ тепърва започва и все още е често подценяван“, казва Робърт Грайл, главен стратег в Bank Merck Finck - „това е една от причините Wall Street все още да има място за подобрение". Високата скорост на ваксинацията в САЩ позволява бързо отваряне. 

„Те проправят пътя за бум на потреблението в САЩ“, очаква той. Фактът, че търговците на дребно в Америка са увеличили продажбите си през март с почти десет процента в сравнение с предходния месец, е „само началото“ за стратега, особено след като "огромната първа фискална програма" на Байдън едва започва да влиза в сила.

И в еврозоната също „има много доказателства, че динамиката на растежа се ускорява“, казва Едгар Уолк, главен икономист в управлението на активите на Bank Metzler. Причини за това могат да бъдат значително ускоряващите се в момента темпове на ваксинация и очакваните положителни икономически сигнали, например от индексите на мениджърите по покупки в края на седмицата.

Водещите индекси в Европа, като германския Dax, вече са се повишили с почти 12 процента от началото на годината, но настоящият отчетен сезон също събужда много оптимизъм. Анализаторите предполагат, че печалбите на компаниите, листнати в широкия европейски индекс Stoxx 600, са се увеличили средно с повече от 55 процента през първото тримесечие, след като са спаднали с почти 40 процента през предходната година, показват данни на Refinitiv.

В допълнение към убедителния сезон на отчетите, постоянният приток на средства към борсовите фондове говори за рали на акциите, пояснява стратегът на Андреас Хюркамп. Силните икономически данни от САЩ и Китай и спадащите доходности на облигационните пазари също са козове в ръцете на биковете.

В края на седмицата международните фондови пазари продължиха своето рали. На американските фондови борси водещите индекси Dow Jones и S&P 500 достигнаха нови върхове и затвориха със седмичен ръст от почти един процент при 34 200 и 4185 пункта. Германският Dax също се изкачи до нов рекорд от 15 474 пункта в петък и завърши седмицата с увеличение от 1,5 процента при 14 459 пункта.

„Изглежда, че средата е създадена като за търговия с акции: икономическите настроения достигат пикови нива, паричната политика остава изключително хлабава“, обобщава пред Handelsblatt стратегът на Helaba Маркус Райнванд. След месеци на наваксване на борсите, акциите обаче вечe са скъпи. Ето защо той вече не очаква големи ръстове на цените.

Кристиан Калер, анализатор в DZ Bank, е на подобно мнеие. За него не е чудно, че фондовите пазари "процъфтяват предвид добрите перспективи за печалбите за 2021 и 2022 г., вместо участниците да се опасяват от потенциални създатели на проблеми“.

Цените на акциите обаче се повишиха по-бързо от очакваното през последните месеци, признава той. „Оценките на фондовите пазари са се повишили поради повишаването на цените“ - някои акции са по-скъпи от февруари 2020 г. преди избухването на пандемията. „Остава да видим дали еуфорията ще оскъпи още повече цените на тези акции “. Анализаторът смята, че очакванията за ръст на печалбите на компаниите са „вече много оптимистични“.

В допълнение несъмнено има рискове, предупреждава Калер. Не само че цените се повишават, ефектите от третата вълна все още не могат да бъдат оценени, а подновеното напрежение между великите сили САЩ и Русия може да доведе до смущения във веригите за доставки, пояснява той.

Инвеститорите следят и политическото и икономическото напрежение, след като Вашингтон наложи нови санкции на Москва. Освен всичко друго на американските банки вече не се разрешава да купуват определени руски държавни облигации. САЩ определиха наказателните мерки в отговор на руската намеса в изборите в САЩ, репресиите срещу дисидентите и хакерските атаки. Райнванд от Helaba също смята, че опасностите за срив в цените са се увеличили значително като цяло.

Заседанието на ЕЦБ остава в радара на инвеститорите

В центъра на вниманието през новата седмица ще бъде срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. Експертите не очакват промени в паричната политика, след като едва през март бе взето решение да се увеличи през второто тримесечие значително темпът на закупуване на облигации (PEPP) в сравнение с началото на годината. Инвеститорите ще внимават за възможни коментари на президента на ЕЦБ Кристин Лагард относно условията за финансиране.

Доходността на облигационните пазари наскоро отново спадна, след като опасенията за инфлацията предизвикаха рязко покачване през предходните месеци. „Комбинацията от продължаващата несигурност и успокояващата комуникация на ЕЦБ по отношение на инфлацията имаше ефект“, казва икономистът от Helaba Улф Краус. Докато очакванията за инфлацията се увеличават, дългосрочните очаквания за лихвите стагнират.

Нови импулси за икономиката в еврозоната се очакват с високо оценяваните индекси на мениджърите по покупки в петък. Те вероятно ще са се повишили допълнително през април, особено след като много компании използват историческия априлски спад през предходната година като сравнение, за да оценят настоящата ситуация, казва експертът на Commerzbank Кристоф Вайл. В понеделник ще излязат данните за британския пазар на труда, първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ и продажбите на съществуващи жилища ще бъдат публикувани в четвъртък.

Какво ще следим по-конкретно:

Четвъртък: На пресконференцията за това заседание на Съвета на ЕЦБ президентът Лагард вероятно ще демонстрира задоволство, че наскоро ускорените покупки на облигациите по PEPP са помогнали да се противодейства на затягането на условията за финансиране. 

Колко дълго ще се запази засиленото темпо на тези покупки на ценни книжа засега вероятно ще остане отворен въпрос. В същото време обаче тя може да подчертае, че счита, че експанзивната парична политика е необходима за продължителен период от време, дори след PEPP. Членовете на съвета са убедени, че след временно увеличение тази година инфлацията отново ще бъде доста под целевата стойност от малко под 2 на сто.

Петък: Европейската икономика остава обременена от развитието на коронакризата. Третата вълна не само доведе до затегнати и в някои случаи нови мерки за блокиране в Германия и Франция. Тежестта, произтичаща от това, обаче е разпределена неравномерно между икономическите сектори в еврозоната. Това вероятно ще бъде отразено в индексите на мениджърите по покупки през април.

Изглежда, че индустрията е останала имунизирана срещу Covid-19 и много силна. Индустриалната мощ дава забележими импулси за растеж на европейската икономика като цяло и предотвратява краха. Доставчиците на услуги, от друга страна, страдат значително от мерките за блокиране.

Сезонът на отчетите

Има около 80 компании от S&P 500, които отчитат резултатите през тази седмица, включително 10 компонента на Dow. По-голямата част от фокуса ще падне върху Netflix, който трябва да отчете последните си финансови резултати след камабнката за края на търговската сесия във вторник. Очаква се стрийминг гигантът да отчете коригирани печалби на акция (EPS) от 2,97 долара при приходи от 7,14 млрд. долара.

Може би от по-голям интерес за Уолстрийт ще предизвикат данните за растеж на абонатите, които обикновено играят много по-голяма роля за това как акциите ще се движат след отчета. Акциите на компанията достигнаха рекордно високото ниво на 20 януари, веднага след резултатите за четвъртото тримесечие, но оттогава отстъпиха назад. Опционните пазари оценяват цената на акциите след отчета на ръст от 7%.

Други технологични концерни ще отчетат през седмицата и Intel и IBM, както и Snap о Lam Research.

 

В САЩ календарът на сезона на отчетите за тази седмица включва и известни корпорации като Coca-Col, Johnson & Johnson и Procter & Gamble, както и сините чипове AT&T, Verizon, Lockheed Martin, Harley-Davidson, Halliburton, Honeywell и American Express.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още