IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив при щатските технологични акции засега е малко вероятен

Техните оценки все още на са толкова раздути колкото при дотком бума

13:51 | 20.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсата NASDAQ, близо до Таймс Скуеър в Ню Йорк, на която се търгуват много технологични компании.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Борсата NASDAQ, близо до Таймс Скуеър в Ню Йорк, на която се търгуват много технологични компании. Снимка: Bloomberg

Пазарите купонясват както през 1999 г. Американските технологични акции достигнаха рекордни върхове с приключването на сезона на отчетите за второто тримесечие, което доведе до ръст на индексите. Данните от реалния свят обаче сочат нарастваща безработица в САЩ и срив на БВП. Освен това може би е на път втора вълна на пандемията от коронавирус. При рекордно оценените технологични акции спрямо пазара като цяло, сравненията с ерата на дотком балона и неговото пукане са неизбежни, пише Financial Times в редакционен коментар.

Дотком еуфорията съвпадна с някои оптимистични очаквания за глобалната икономика. Този път икономическият фундамент изглежда много по-слаб. Според Citigroup световният брутен вътрешен продукт се очаква да се свие с 3,7 на сто тази година - най-големият спад от 2009 г. Инвеститорите разбират, че компаниите и потребителите могат да ограничат инвестициите в информационни технологии, ако ситуацията не се подобри.

И все пак пандемията даде неочакван тласък на много от най-големите американски технологични компании. Работата от дома и онлайн комуникациите се увеличиха драстично.

Очакванията за средния ръст на продажбите на компаниите от индекса S&P 500 паднаха до нула, според данните на Bloomberg, тъй като секторите на търговията на дребно, енергетиката и пътуванията понасят основната икономическа тежест на пандемията. Приходите от най-големите 1000 технологични компании обаче се очаква да нараснат със 17% тази година, по сметките на Morgan Stanley. Оценките за печалбите отразяват тези различни перспективи за растеж: -3% за американските технологични компании и почти -20% за S&P 500 след февруари.

Разликата в очаквания растеж на печалбите е най-голямата от началото на века. Въпреки това тя трябва да се разшири още наполовина, за да достигне историческия връх.

По-стабилните печалби, отчасти дължащи се на приходите от подновени абонаменти (83 на сто при софтуерните фирми), поддържат съотношенията на цената на акциите на технологичните компании спрямо различните им финансови показатели. При цена от 25 пъти очакваната печалба секторът е двойно по-евтин от нивото по времето на дотком бума, а според коефициента цена/очаквани продажби (на ниво от 5) е на около една трета от тогавашния пик.

Не толкова раздутите оценки правят повторението на драматичния срив, с който завърши предишния балон, по-малко вероятно. Подемът при технологичните акции може да не е в унисон с по-широката икономика, но инвеститорите в тях нямат много поводи за изтрезняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
нима ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Colossus
преди 3 години
И коя точно технологична компания се търгува при 25 пъти очакваната печалба? Повечето са значително над това, особено по - известните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още