IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в потреблението по време на пандемия спира американския добив на петрол

Много от сондажните компании в САЩ и Канада са притеснени, че след рестартирането на сондажните обекти трудно ще се достигне предишната ефективност

16:18 | 14.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че САЩ ще ограничат производството на петрол в съответствие с постигнатото споразумение между големите производители, което стана факт през уикенда. Всъщност Тръмп няма да промени кой знае какво – свиващата се икономика и сътресенията на петролния пазар карат американските производители да прекратяват дейността на своите сондажни съоръжения, пише в. Wall Street Journal.

Броят на отменените доставки на петрол нараства на фона на резкия спад в търсенето на гориво. Така например компанията Texland Petroleum LP реши да затвори всичките си 1211 петролни помпи и да преустанови производството на течни изкопаеми горива до май.

 „Никога досега не сме правили това“, коментира ситуацията Джим Уилкс, президент на основаната през 1973 г. сондажна компания Fort Worth, която добива по 7000 барела на ден в Тексас. „Винаги сме успявали да продадем петрола, дори на много ниска цена“, добавя той.

Въпреки споразумението между САЩ, Саудитска Арабия и Русия, насочено към покачване на цените, американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - основният петролен бенчмарк в САЩ, приключи търговията в понеделник със спад от 1,5% до 22,41 долара за барел.

От началото на годината фючърсите върху WTI поевтиняха с 63%, а цените са още по-лоши в Мидлънд, Тексас, където огромно количество петрол се добива при разходи, които надвишават търговските цени. Подобно е положението и в Западна Канада, където се извличат най-големите количества канадски петрол. 

За Texland ниските цени и свиващият се брой на купувачите я оставят без алтернативи. Компанията е принудена да затвори своите сондажни съоръжения. Тя информира държавните регулатори за плановете си и кандидатства за заем чрез Програмата за защита на работните места на малкия бизнес, за да продължи да изплаща възнагражденията на своите 73-ма служителя.

перм перм

От пустинята в Западен Тексас, където петролът се извлича чрез технология, наречена фракинг, до дивата природа на Западна Канада, където големите парни инсталации за милиарди долари изсмукват суровия петрол от земната кора, производителите на енергия прибягват до затваряне на производствените съоръжения.

Резкият спад на консумацията на гориво, причинен от пандемията от коронавирус и засилен от враждата между най-големите световни производители на петрол, поставя в особено уязвимо положение компаниите от Северна Америка. Излишните количества петрол задръстват петролопроводите, рафинериите и съоръженията за съхранение. Дори когато има къде да бъде изпратен този петрол, ниските цени в крайна сметка водят до загуба.

От средата на март производителите на петрол, вариращи от Exxon Mobil Corp. и Royal Dutch Shell до Oklahoma City Devon Energy Corp. и Cenovus Energy Inc, колективно обявиха съкращения на разходите на обща стойност от около 50 млрд. долара.

Броят на работещите сондажи в САЩ е намдо около 600, което е спад от близо 800 спрямо месец по-рано, по данни на Baker Hughes Co. От друга страна, в Канада действат 35 сондажи – най-малкият брой, регистриран някога от Baker Hughes.

петрол петрол

Компанията заяви в понеделник, че ще намали разходите и одобри план за преструктуриране, който ще намали приходите с 1,5 млрд. долара през първото тримесечие. Дружеството също така отписва 15 млрд. долара поради намалената бизнес активност.

Производството в САЩ е спаднало с около 5% от рекордните нива през март, според Администрацията за енергийна информация (EIA).

Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Е сега мълчат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
А някои туканка пищяха от кеф как Вовата щял да моли за помощ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още