IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София остава най-евтина в Европа за чужденците, но цените се покачват

Най-скъпият град в света за международни служители е столицата на Туркменистан Ашхабад, а най-евтиният - Бишкек в Киргизстан

17:54 | 24.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

София остава най-евтиният град за живот в Европа, макар че разходите за живот в столицата на България са се повишили в сравнение с миналата година. Това показва класацията на Mercer за разходите за живот в 209 града в света.

Подреждането цели да подкрепи работодателите в определянето на компенсации за командировани служители, като оценява разходите за жилище, транспорт, комуникации, храна, здравеопазване, образование, облекло, развлечения и др.

София е на 165-то място в тазгодишната класация, като се изкачва с 15 позиции спрямо 2020 г., когато заема 180-то място.

Мястото София споделя с Кингстън, Ямайка, а непосредствено преди нас, с малко по-високи разходи, са Белград и Варшава, След София остават Буенос Айрес, както и Истанбул. Другите най-евтини градове в Европа са Будапеща (162-ро място), Букурещ (160), Лимасол (156), Вилнюс (143), Загреб (140), а най-скъпите са Копенхаген (16), Париж (33), Милано (36), Виена (37), Дъблин (39).

Разместване по върховете на класацията

Тази година начело на класацията застава столицата на Туркменистан Ашхабад, която миналата година беше на второ място. Градът детронира Хонконг, който сега заема втора позиция. На трето място е Бейрут, който се изкачва с 42 позиции в класацията. Този скок е свързан с експлозията на пристанището миналото лято и последвалата политическа криза, заради което чужденците в града търсят повече сигурност. Освен това със сигурност са намалели и годните за обитаване имоти от висок клас.

Бейрут е и градът с втори най-голям скок в класацията, изпреварен само от Порт-о-Пресн, Хаити (напредък с 80 позиции). Следва Мелбърн, Австралия, с 40 позиции.

Топ 10 на най-скъпите градове се допълва от Токио, Цюрих, Шанхай, Сингапур, Женева, Пекин, Берн.

Най-евтиният град в света е Бишкек, Киргизстан. Преди него е Лусака, Замбия, както и Тбилиси, Грузия, Тунис, Тунис, Бразилия, Бразилия.

Най-рязък спад в класацията – със 145 места, отбелязва Виктория на Сейшелските острови, като заема 159-та позиция в тазгодишната класация от 14-то място през 2020 г.

Влиянието на коронавируса

COVID-19 продължава да нарушава международната мобилност, което кара компаниите да преоценят как ще управляват мобилната работна сила в постпандемичния свят.

„Разходите за живот винаги са били фактор за международното планиране на мобилността, но пандемията е добавила изцяло нов слой сложност, както и дългосрочните последици, свързани със здравето и безопасността на служителите, дистанционната работа и политиките за гъвкавост, наред с други съображения“, коментира Иля Бонич, ръководител на Mercer Strategy.

Градовете в САЩ спадат в класацията за тази година най-вече поради колебанията на валутите между март 2020 и март 2021 г., въпреки нарастващата инфлация. Същевременно укрепването на еврото и паунда на валутните пазари тласка нагоре в класацията повечето европейски градове.

Обединените арабски емирства продължават с диверсификацията на икономиката, което намалява въздействието на петролната индустрия върху БВП. Този процес оказва натиск върху цените и в Дубай, и в Абу Даби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
страшна евтиния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още