IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Северна Корея администрацията на Тръмп се насочва към Русия

Инициативата за диалог с Кремъл последва месеци на опипване на почвата от страна на Тръмп, изправен пред съпротива от висши политически съветници и дипломати

13:22 | 16.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броени дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, администрацията на президента Доналд Тръмп прави стъпки към нов диалог с друг дългогодишен противник - Русия, пише в. „Вашингтон пост“, цитиран от БТА.

Очаква се президентът да се срещне с руския президент Владимир Путин следващия месец, докато е в Европа за срещата на върха на НАТО, посочват висш служител на администрацията и двама дипломати, запознати с графика. В съответствие с тези планове Тръмп заяви пред репортери вчера, че е „възможно“ да се срещне с Путин това лято.

Инициативата за диалог с Кремъл последва месеци на опипване на почвата от страна на Тръмп, изправен пред съпротива от висши политически съветници и дипломати, оспорващи стойността на срещата с Путин, и опасения, че разговорът на четири очи може да хвърли сянка върху мероприятието на НАТО в Брюксел.

От гледна точка на Тръмп, той имаше една успешна среща с Ким Чен Ун и сега иска да постигне същото с Путин, обяснява Анджела Стент, експерт от администрацията на президента Джордж У. Буш. По думите й съветниците на Тръмп са били скептични от самото начало. 

Интересът на президента да се срещне с Путин стана публично известен през март, когато Кремъл разкри, че Тръмп е отправил покана в телефонен разговор с руския лидер. Американски представители обаче в частни разговори твърдят, че Тръмп неофициално искал от сътрудниците си да уредят среща с Путин още откакто разговарял с него във Виетнам в кулоарите на многостранен икономически форум.

„След тази среща президентът каза, че иска да покани Путин в Белия дом. Ние го игнорирахме“, заявява служител от администрацията, цитиран в статията.

По онова време висшите сътрудници от Съвета за национална сигурност са били против идеята за двустранна среща и не възприемали интереса на Тръмп като заповед да я уредят. „Те решиха: нека да изчакаме да висим дали той ще повдигне въпроса отново“, казва източникът на „Вашингтон пост“.

Сега Тръмп е открит застъпник за диалог с Русия.

По-рано тази седмица той повтори становището си, че Русия трябва да бъде върната в групата на индустриалните икономики.

Висши служители от Държавния департамент признават, че среща между двамата лидери би могла, теоретично, да помогне за решаването на дългогодишни противоречия относно Украйна, Сирия, киберсигурността и намесата в чужди избори, но някои изтъкват, че подобно мероприятие е преждевременно предвид липсата на напредък в уреждането на дребни проблеми като връщането на руските дипломатически имоти по Източното крайбрежие, иззети в наказание за намесата на Москва в изборите.

Междувременно посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман урежда визита в Москва на делегация американски сенатори републиканци след продължително затишие в конгресните посещения в страната заради руска намеса в президентските избори през 2016 г. Той е сред малцината активни поддръжници на диалог с Русия сред сътрудниците на Тръмп.

„Посланик Хънсман иска няколко сенатори да отидем в Москва, за да разберем какво се случва“, казва сенатор Джон Ховън от Северна Дакота, според когото все още се работи върху детайлите на визитата.

Според източник, запознат с намеренията на Хънтсман, той цели да покаже на руснаците от първа ръка, че дори най-големите хардлайнери в Конгреса желаят диалог с Русия, стига тя да положи усилия и да демонстрира добра воля. 

Но организирането на подобна визита се оказа трудно, отбелязва вестникът. През декември двама републиканци отмениха планирано посещение в Русия, след като Москва отказа виза на сенаторът от Демократическата партия Джийн Шахийн, яростен критик на Кремъл. 

Според  сенатор Джон Нийли Кенеди от Луизиана, който потвърдил интереса си към посещението, то би могло да помогне на сенаторите да разберат как САЩ могат да имат по-добри отношения с Русия.

„Опитайте се да отгатнете как мисли Русия, какво е отношението на руснаците, до каква степен Путин говори от името на средния руснак“, пояснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още