IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия – новата военна площадка на Путин

Русия подкрепя режима на Башар Асад и настоява за съвместни действия срещу "Ислямска държава", но зад това се крие таен мотив, пише Die Zeit

20:28 | 11.09.15 г. 66
Автор - снимка
Създател
<p>
	Култът към Путин в Русия продължава да е висок. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Култът към Путин в Русия продължава да е висок. Снимка: Ройтерс

За Владимир Путин изглежда е важно да създаде впечатлението, че Русия е пълноценен участник във войната в Сирия – със засилени пратки на оръжие и инструктори за силно потиснатия режим на Башар Асад. САЩ протестират срещу това, а също и външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер прикани Москва да не пропилява шансовете за мирно разрешаване на конфликта чрез въоръжаването.

Но в Москва гледат на нещата по различен начин. От руска гледна точка има възможност да се помогне на стария съюзник Асад и по този начин да се повлияе решително на войната. Това обаче може да потопи Сирия в още по-дълбок хаос, пише в свой анализ германското издание Die Zeit.

Кремъл премълчава какво точно доставя Русия, но независими руски медии и сирийски опозиционни фигури имат представа за какво става дума. През последите дни са били забелязани дрони от типа „Пчела 1-T“, ултрамодерни бронетранспортьори БТР-82 A, които руската армия има едва от 2013 г., и военни самолети. На видеозаписи се чуват гласове на руски военни в Сирия. САЩ твърдят, че руски военни са построили жилища в близост до сирийското крайбрежие, а транспортни самолети непрекъснато пренасят допълнителен строителен материал за Сирия.

За Кремъл западните предупреждения са само „истерия“. Отдавна било известно, че Москва в продължение на години подкрепя „легитимното правителство на Сирия". Но независими руски наблюдатели виждат промяна в сирийската политика на Путин. Журналистът и експерт по сигурността Александър Голц казва, че „Кремъл рискува да привлече Русия в поредния изтощителен конфликт“ в допълнение към войната в Украйна.

Руският президент има свои собствени съображения. След ядрената сделка с Иран той счита, че позициите на иранците и руснаците в Сирия са засилени. И двете страни са срещу независимата сирийска опозиция, срещу бойците от „Ислямска държава“ и други джихадисти, а понякога и срещу кюрдите, но с цялата си сила се застъпват за сирийския диктатор Асад. 

Сега Путин вижда възможност за съживяване на една стара своя идея - „антитерористичната война". Още след 11 септември 2001 г. Путин предложи на тогавашния президент на САЩ Джордж У. Буш двете страни да се бият в един съюз срещу ислямските джихадисти в света. Буш, както е известно, пое по своите собствени фатални погрешни начинания.

След три седмици Путин възнамерява да предложи на Общото събрание на ООН нов антитерористичен съюз, който засяга преди всичко бойците на „Ислямска държава“ в Сирия. В продължение на седмици Путин се опитва  да спечели САЩ, Йордания, Египет, Турция и Саудитска Арабия за своята идея. В същността си тя не е погрешна, пише още германското издание. Разбира се, би било по-смислено, ако най-сетне всички големи и регионални сили накрая се бият заедно и координирано срещу терористите. Но не и по начина, по който възнамерява да го прави Путин: с Асад и с руските войски на страната на милициите на режима.

Асад е, с или без тероризма на „Ислямска държава“, основната причина за сирийската война. Той тероризираше сирийския народ с артилерия, бомби, бомбардировки и отровен газ, така че сега милиони сирийци бягат от родината си. Всеки, който мисли, че би могъл в дългосрочен план да се бори ефективно с Асад срещу „Ислямска държава“, или няма никакво понятие от случващото се в Сирия, или има други мотиви.

За Владимир Путин Сирия е идеална стратегическа площадка за маневри, на която може да постигне редица цели. Там може да се прояви като съмишленик на иранците, така че Техеран след ядрена сделка не се обвърже твърде много със Запада. Той може да се върне на световната сцена като креативен директор на един нов антитерористичен алианс. А може и да повиши руското стратегическо значение, включително и чрез постоянно военно присъствие на три части от въоръжените сили в Средиземно море. Той може, ако е необходимо, да поддържа в продължение на години Сирийската война. Последиците - под формата на бежанци и дестабилизация, в момента не се понасят от Русия, а от Близкия изток и Европа.

А фактът, че в бъдеще ЕС ще се концентрира над милионите бежанци, а не над ситуацията в Украйна, е може би добре дошъл страничен ефект. Подобна хибридна война до пълно изтощаване има много странични ефекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Ето още прилики с това което се случва в Сирия и Украйна! Главите там и порошенко и Ал Багдади са сънародници! :))"===Не разбрах за какво биха могли да са минусите !??? Не съгласие ли има? Това не е мнение , а Ф-А-К-Т ! :) Факта си е факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Ето ти да прочетеш какво мислят американските инженери за руските системи за залпов огън "Буратино" които от наскоро се ползват от иракчаните срещу ИД. На пръв поглед не се отличават външно от западните аналози ...НО... Прочети си нататък в това специализирано издание. Ако не разбираш езика на любимците си помоли и ще ти го преведа. ;) "....But when it comes to land-based weapons systems, its hard to find something scarier that the TOS-1A....Thermobaric rockets are a "fuel-air" weapon system. When fired, the rockets disperse a cloud of flammable liquid into the air around the target, and then ignite it. The results are devastatingnot only is the explosion significantly longer and the shockwave significantly hotter and stronger than a conventional warhead, but all the oxygen in the near vicinity is also consumed, creating a partial vacuum." http://***.popularmechanics.com/military/weapons/a17324/the-scariest-soviet-tank-mounted-rocket-launcher-ever-will-blow-you-up-now/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Ааааа, това мнение не беше за Страхо,....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Либия, Египет, Ирак, Йемен, те какво са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 0
pet5555
преди 8 години
"независимата сирийска опозиция"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Ето още прилики с това което се случва в Сирия и Украйна! Главите там и порошенко и Ал Багдади са сънародници! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
http://communitarian.ru/novosti/politika/na_puti_k_velikomu_izrailyu_glavar_igil_yavlyaetsya_shtatnym_agentom_mossada_saymonom_eliotom_13012015/"На *** к Великому Израилю: главарм ИГИЛ является штатный агент Моссада Шимон Эллиот""Так, независимые источники еще летом 2014 года сообщили, что настоящее имя халифа Аль-Багдади - главы ИГИЛ (Исламского государства в Ираке и Леванте), - Саймон Эллиот (Элиот Шимон), он родился от двух еврейских родителей и является агентом Моссада.Ниже мы представляем информацию из трех источников, которые подтверждают эти данные.Настоящее имя Абу Бакра аль-Багдади Саймон Эллиотт, который был завербован израильской разведкой Моссад и обучался шпионажу и психологической войне против арабских и исламских сообществ. Эта информация была приписана Эдварду Сноудену и опубликована в газетах и на других веб-сайтах: глава Исламского государства Абу Бакр аль-Багдади, сотрудничал с секретными службами - британской, израильской и США для создания органидл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Руските специални части, които от 1 седмица са в Сирия се справиха с лекота с една от задачите поставени им от президента Владимир Путин. Те само за 6 минути успяха да изпепелят три блока в покрайнините на столицата Дамаск, пълни с ислямисти, съобщиха от сайта asialive.info.Системата за изхвърляне на втечнен триплазмен огън бе предшестван от силен обстрел с тресиращи снаряди на артилерията по позициите на ИД. Нито един от джихадистите не е успял да се спаси, преброихме 64 трупа, 29 от тях овъглени. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Да те чете човек е пълна загуба на време ...да те напопържа също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
Ако смяташ да пишеш тука , аз ще съм първия дето ще се извини в аванс за нецензурния си понякога език...та , както си забелязала вече , тука има хора разни и говорят на различни езици , а трябва да им отговориш така , че да те разберат веднага !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още