IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин и Путин са големите губещи от коронавируса

Не е сигурно обаче, че либералните демокрации ще излязат в добро състояние от пандемията

10:43 | 11.05.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вирусът стъжнява живота и на автократите. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Вирусът стъжнява живота и на автократите. Снимка: Bloomberg

Автократите не са имунизирани. Коронавирусът е глобалист - това, което бивш британски премиер нарече „ничий гражданин“. Вирусът не признава националните граници и е също толкова нехаен за естеството на политическите системи. Демокрацията не е защита. Не е такава обаче и тиранията, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Според едно модерно схващане пандемията бележи поредната стъпка към авторитаризма. Деспотите се възползват от глобалната извънредна ситуация, за да втвърдят репресиите у дома и да засилят интересите си в чужбина. Технологиите бяха впрегнати за наблюдение. Лидерите на световните либерални демокрации са оставени да се изправят срещу обществени и икономически фрактури, нанесени от Covid-19.

Да вземем Китай. При объркания запад президентът Си Дзинпин грабна възможността да затегне властта на Пекин над спорните острови в Южнокитайско море, да арестува продемократичните лидери в Хонконг и да сплаши Тайван. Освен това Китай изгражда мека сила, като предоставя помощ на държави, които се борят за овладяване на коронавируса.

В другия край на спектъра на "силовите лидери" премиерът на Унгария Виктор Орбан придоби извънредни правомощия, с които заобикаля парламента. Автократично настроени лидери другаде - Реджеп Тайип Ердоган в Турция, Нарендра Моди в Индия - потискат грубо гражданските права. Би било грешка обаче такъв контрол да се възприеме като доказателство, че пандемията окопава нелибералните режими. В повечето случаи всъщност е по-лесно да се направи обратният извод. 

Си възстанови баланса си, след като вирусът първоначално премина като ураган през китайския град Ухан. По-поразителна от възстановяването му обаче беше нестабилността, разкрита от гневни публични протести заради подхода на властите към епидемията в началото. Изминаха повече от два месеца преди китайският президент да се почувства достатъчно уверен, за да посети епицентъра на огнището. Протестите съвпаднаха с месеците на демократични демонстрации в Хонконг и категоричната изборна победа на политиците, подкрепящи независимостта в Тайван.

Си често е определян като най-могъщия китайски лидер от времето на председателя Мао. Ранният отговор на пандемията обаче говори за крехкостта на неговата сила. Съдбата на много китайски императори през вековете показва, че авторитетът им е бил абсолютен чак до момента на тяхното падане.

Извън Азия коронавирусът катализира промяна, която остави Пекин почти без приятели на запад. Не е необходимо да приемате безбройните конспиративни теории, поддържани от привържениците на американския президент Доналд Тръмп, за да откриете, че първият отговор на Китай на вируса бе потулването. Последващата заплашителна дипломация от страна на Пекин, насочена към освобождаване на режима от всякаква отговорност, само засилване схващането за прикриване на информация. Австралия, която е начело на призивите за международно разследване, обвинява Китай в „икономическа принуда“.

Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
това за Пиф си прав, само че аз не живях в София. едно беше за софиянци, друго за провинцията. и в Пловдив съм живял, на центъра имаше един магазин за портокали за целия град, дето в София имаше почти навсякъде, но това е друга гозба.не разбрах какво истина има в написаното? и не ми отговори на въпроса - ако се засили кризата и Малта закъса, да очакваме ли либерална Нидерландия да се впусне да помага на либерална Малта, или ще действа като всяка нормална страна, упомената като "недемократична" в този пасквил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
EmilK
преди 3 години
Най-вероятно този миш-маш е преведен. Свободни съчинения украсени с откровени неистини - "В другия край на спектъра на "силовите лидери" премиерът на Унгария Виктор Орбан придоби извънредни правомощия, с които заобикаля парламента." Защо да го заобикаля - той има мнозинство в него? Или вече това да имаш мнозинство не е позволено от международния либерален мейнстрийм??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 3 години
За чужденците ясно. Въпроса е Къде сме ние? Как стоят нещата в Родината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това, за качеството на материала, е просто твоето мнение.Не ти харесва написаното, това е истината.А относно моето детство, децата на *** и всякакви съветски гадости, обръщаха 0 внимание, списанието номер 1 беше Пиф. Всяко дете искаше дънки и блуза с надписи, шоколад и дъвки от Кореком, не дъвка Идеал, марципан Кума Лиса и соц сандали. Но основно най-големите комунисти имаха достъп до тях, същите, които днес обясняват колко хубаво било преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Antikvar
преди 3 години
Не мога да разбера защо според някой за Русия трябва, да се пише или добро или нищо...все едно вече е мъртвец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
IQ96
преди 3 години
1 пръв си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
Valentin13
преди 3 години
докторе, не е нужно да съм ***, за да кажа, че автора на това е много добър белетрист. но за това, което се е напънал да бъде никак не го бива. хапнал оттук, хапнал оттам, накрая една супа станала. материал, който не заслужава да бъде четен, но аз стоически го прочетох. материал, който показва, че като ни липсват лидери в нашия свят, трябва да четем безмислени писания, както казва един мой приятел - празни мисли на празен човек.защо ли мисля така - ми то се вижда либерална гозба, онея са лошите Брюксел са добрите. не бих искал да става така, но ако се задълбочи кризата ще видим кой кой е. всеки държавник ще започне да използува своя потенциал и най-малките си резерви. какво ще направят тези дето са глобалисти? Нидерландия с огромна радост ще помага на Малта ли? ако мислиш така, заначи много грешиш.Националната държава със здрав и мъдър лидер ще е по-успешна в кризата.а, бай дъ уей, припомних си списанието *** от детството ми - беше едно приятно изживяване, тичахме в междучасието да си купим новия брой, и сина на номеклатурчика, и сина на репресирания. странно, нали?а ти какво си спомняш от твоето детство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ето го, първата мypзилка се метна на амбразурата и разбира се не по темата.След малко ще пита нещо и за индианците и нeгpите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
https://youtu.be/YQWdFKRUiRU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Да де, за това може да се лъже.А кой да каже, че безработните в САЩ вече са 33 милиона?По-великата депресия коя ще се яви?А тя случайно само да започва?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още