IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще трябва ли да се ваксинираме срещу Covid на всеки шест месеца?

Не се знае дали след четвъртата или след петата вълна пандемията ще отмре, или пък Covid-19 с вариантите си ще стане ендемичен

08:36 | 22.11.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският президент Джо Байдън получава трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech. <em>Снимка: Тing Shen/Bloomberg</em></p>

Американският президент Джо Байдън получава трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech. Снимка: Тing Shen/Bloomberg

Бустерните имунизации са необходими, тъй като с течение на времето броят на антителата в кръвта спада. При mRNA-ваксините това по правило се случва около шест месеца след първата имунизация срещу Covid-19. А при другите ваксини, като например еднократната на Johnsоn&Johnson, Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва бустерната доза да се постави дори по-рано.

Но дали оттук нататък ще е все така, пита в анализ за Deutsche Welle Фабиан Шмид. Трябва ли в бъдеще на всеки шест месеца или всяка есен да си поставяме бустерна ваксина, както при грипа? Медиците засега нямат отговор на този въпрос, тъй като им е нужен повече опит. А и трябва да се отчитат различни аспекти: например, че в бъдеще ще се появят нови варианти на коронавируса, към които ваксините ще трябва да бъдат адаптирани - отново както при грипа.

Ще стане ли SARS-CoV-2 ендемичен?

Решаваща роля определено ще изиграе развитието на пандемията. Не се знае дали след четвъртата или след петата вълна пандемията ще отмре, или пък Covid-19 с вариантите си ще стане ендемичен, т.е. ще се появява редовно в определени региони, и то в продължение на десетилетия.

Другият важен въпрос е този за груповия имунитет. Дали скоро ще успеем да го постигнем? И дали това ще стане чрез ваксиниране или пък чрез неумишлено масово заразяване, каквото и сега се наблюдава в големи части от Африка? В контекста на сегашните високи стойности на новозаразени подобно нещо би могло да се случи и в Европа.

Ключовата роля на Т-клетките

Когато говорим за имунитет, трябва да имаме предвид не само антителата, а и Т-клетките. Повече информация по темата дава изследване на учени от Великобритания и Сингапур, което беше публикувано на 10 ноември в специализираното списание Nature. Учените са идентифицирали служители от сферата на здравеопазването, изправени пред голям риск от зараза, които в течение на месеци нито се разболяли от Covid-19, нито PCR-тестовете им излизали положителни. Нищо отличително не било установено и при направените серологични тестове за антитела на тези 58 служители.

Но пък се оказало, че в сравнение с друга тестова група, изложена на по-малък риск от зараза, всички тези 58 души са развили повече от т.нар. Т-клетки - клетките на паметта, които са част от дългосрочния имунитет. 

Същевременно при изследваните хора били открити по-големи количества от протеина IFI27, смятан за индикатор на много ранно заразяване със SARS-CoV-2. Оттам учените стигнали до извода, че всички те имат зад гърба си прекарана лека или "абортивна" инфекция.

Вероятно в този случай са се намесили именно Т-клетките и са прекъснали инфекцията. Но няма яснота откъде изследваните хора са сдобили със силни Т-клетки: възможно е това да е станало чрез предишна зараза с друг коронавирус - например простуден.

Ще постигнем ли групов имунитет?

Това би означавало, че последователното излагане на коронавируси може да помага на имунната система да развива по-добра защита - както с антитела, така и с Т-клетки. Тази защита ни приближава до т.нар. стаден имунитет.

Експертите обаче предупреждават никой да не се чувства неуязвим, защото рискът от липса на имунитет продължава да е висок.

А въпросът дали следващата есен ще трябва отново да се имунизираме остава отворен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
е го лекето , цел ден виси на клавиатурата ... баси гнъсния бабчор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хех ... продължаваш да се пос...ираш ... :))) ... тоя дето се е разписал под този пасквил некадърен е некъв хомеопат , стига да знае че той го писал , че то може и да не знае че го е писал , тва антиваксърските павета сте си подли и нека.дърни душици ... та , едно от новите значения на псих...опат е хомеопат ... :))) ... то и доган е има титла доктор ... :))) ... имат ли места за нощни пазачи в РЗИ ... ?! ... да се пробваш нещо смислено да бачкаш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
neon7
преди 2 години
Analysis of ONS data on Deaths suggests the Covid-19 Vaccination Campaign has been an Unmitigated Disaster----The following is an analysis of data published by the Office for National Statistics on the number of deaths in 2021 compared to the five-year average. It suggests the Covid-19 injection campaign has been an unmitigated disaster.https://dailyexpose.uk/2021/11/22/analysis-of-ons-data-on-deaths-suggests-the-covid-19-vaccination-campaign-has-been-an-unmitigated-disaster/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Да питам ваксинните експерти, имам тук една ваксина - парацетамол. Също облекчава симптомите. Също ефектът отслабва след известно време. Също не предпазва от разболяване и от разпространение на вирус. Ако се ваксинирам с две-три дози, мога ли да претендирам за сертификат? Ще си правя и бустерни дози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
neon7
преди 2 години
УЧЕНИ ОТКРИХА, ЧЕ ЗЪБОБОЛЪТ ИЗЧЕЗВА НАВЕКИ, КОГАТО ТИ ОТРЕЖАТ ГЛАВАТАЗапочна се с едно писмо, което достигна до мен като всъщност, няма значение как е достигнало до мен. Не е нищо секретно, поне още 20 хиляди български лекари са го получили.Озаглавено е Информация от СЗО във връзка с правилата за кодиране на умиранията по причини и отражението и в статистическата практика.Интересна тема, не мислите ли?Зачитам се в приложения файл, който разхожда читателя из МКБ (Международната класификация на болестите). И нали съм си любопитен, аз изчитам всяка буква. Благодарение на което достигам до информацията, че Във връзка с разпространението на COVID-19 се въвеждат нови кодове както следва. (Нека поясня, че въвеждането на нови кодове се извършва от СЗО.)Стигам до текст, при чието прочитане зениците ми удвояват размера си, пулсът се вдига с 20-30%... надбъбречните жлези включват на продукция на адреналин.Текстът е наглед простичък, но аз съм си проклетичък:U 12.9 Неблагоприятни реакции при терапевтично прилагане на ваксини срещу COVID-19, неуточнен.Неблагоприятните реакции при прилагане на ваксини не са никаква новост за мен. Рано или късно трябва да влязат в МКБ и явно вече е достатъчно късно, та СЗО са решили, че вече няма накъде.Това, заради което ми се изръсва адреналинът, е словосъчетанието терапевтично прилагане на ваксини.През целия дълъг период, през който ваксини спасяват милиарди хора, те винаги са били промотирани като средство за превенция на инфекциозни болести. ПРЕВЕНЦИЯ. Превенция означава предотвратяване на някаква болест, т. е. превантивното средство се прилага ПРЕДИ тази болест да се е развила.Терапевтично прилагане означава средството да се прилага СЛЕД КАТО болестта вече се е развила. Което означава, че за превенция вече е късно. Което пък означава, че не следва да се използва терминът ваксина.Но някой смята, че няма проблем. Сто прочели, десет разбрали, един реагирал, нула са го чули.Воден от проклетията си (преди ковид-кампанията това се наричаше научно любопитство), аз се качвам на сърфа и тръгвам да сърфирам из виртуалното пространство.И откривам това, което и очаквам да открия.Обърнете внимание, че коментарът ми е върху едва втория интересен материал, на който попаднах. Такива сигурно има още хиляди.Откривам този материал не къде да е, а на официалния сайт на авторитетния Nature. (Мимоходом да припомня тръгвам от официално писмо на МЗ, разпратено до всички лекари в България; минавам през официалната МКБ на СЗО; и стигам до официален авторитетен източник. Т. е. дотук елементът на конспиративност би трябвало да клони към абсолютната нула.)Та на сайта на Nature попадам на статия на няколко японски момци (допускам, че може да има и моми всичките са с японски имена) под заглавие:Therapeutic vaccine for chronic diseases after the COVID-19 Era.И ето къде се оказва заровено кучето...............https://forum.investor.bg/forum/други/отдих-и-развлечение/3677776-анкета-ще-си-сложите-ли-ковид-19-ваксина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не може! Лесен отговор със знания от средното... нали си ваксиниран от шарка, полиомелит и тнт. Да имаш автоимунни заболявания заради това?Ваксината си работи не на 100%, но работи. Няма да спре пандемията разбира се... но основния проблем е че политиците прекалиха, дали от чиста глууупост и некадърност или заради конспирация, незнам. Аз залагам на първото, просто нивото на политическия елит е отчайващо ниско навсякъде по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
Solar Power
преди 2 години
Телата спадат при липсата на вирус който да атакуват. То и няма смисъл да ги прави организма. По опасния вариант е да караш вируса директно. Първо получаваш цялата "гад ост"... тормозиш си докрай организма... вероятно чернодробните ти показатели ще бъдат крайно лоши. Съсирването на кръвта също доста високо. Не виждам смисъл да се рискува и да се натискаш за онзи прословут стол с дупка в средата.... Вземи си малко протеин от вируса с ваксината (добавяш си вирусни дефиниции за твоята антивирусна) и си карай живота :) И не залагай на това ,че ако го караш директно и оцелееш ще изградиш по добър имунитет. Имам приятели които го караха втори път без ваксина .. дори по лошо. Единия си замина....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
и на теб ли ръгането ти е подсъзнателно желание ... :))) ... пълно с извратеняци ей ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
от преболедуване може да излезеш с 11000 антитела , получаваш ли автоимунно заболяване ... ?! ... след пълен ваксинационен модел 2 дози , имаш средно 3000-3500 ... получаваш ли автоимунно заболяване ... ?! ... напротив , даже на хората с автоимунни заболявания , ендокринолозите силно препоръчват ваксиниране , точно за да не им размести вируса стабилизираното състояние , стига да се лекуват де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още