IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли човечеството да се пребори с намаляващото население?

По-голямата образованост и повечето жени в работната сила означават по-малко деца, като това са фактори, които няма да изчезнат в обозримо бъдеще

13:02 | 02.02.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В своето неотдавнашно обръщение към нацията руският президент Владимир Путин отдели около 20 минути на предложение за мащабна конституционна реформа, предназначено да го задържи на власт за неопределено време, и около два пъти повече време за идеи, насочени към повишаване на раждаемостта. Това е характерно за европейските национално-консервативни правителства и дори за някои сравнително либерални, които предприемат политики в подкрепа на раждаемостта поради намаляващото население, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Може би те имат нещо наум. В работен документ икономистът Чарлз Джоунс от Станфордския университет създава някои модели, за да покаже, че така наречените родилни политики може да са „много по-важни, отколкото смятахме“ при определяне на това дали нациите и светът като цяло ще се окажат с намаляващо население и без икономически растеж, или със стабилен растеж както на населението, така и на икономиката. Интуицията зад моделите е, че растежът е по същество функция на способността на хората да измислят нови идеи и ако броят на хората спре да расте или спада, знанията престават да се разширяват.

„Социалният планьор би искал икономиката да има много по-висок коефициент на раждаемост”., пише Джоунс Само че глобалната тенденция върви в обратна посока: 

В исторически план равнището на раждаемостта в страните с високи доходи е спаднало от 5 деца на жена на 4, 3, 2 и сега дори на по-малко. От гледна точка на семейството няма нищо специално относно „над две деца“ спрямо „под две“ и демографският преход може да доведе до това семействата да имат по-малко от две деца. Макроикономиката на проблема обаче прави това разграничение критично важно: то е разликата между Разширяващия се космос на експоненциален растеж на населението и жизнения стандарт и Празна планета, в която доходите стагнират и населението се стопява.

Данните за населението на Организацията на обединените нации показват, че равнището на раждаемост намалява рязко дори в онези части на света, където до съвсем скоро изглеждашете, че нивото никога няма да спадне под коефициента на заместване от 2 раждания на жена. Например в Азия това се очаква да се случи между 2055 и 2060 г. По-образованото население и повечето жени в работната сила означават по-малко деца, като това са фактори, които няма да изчезнат в обозримо бъдеще.

В Европа, разбира се, темпът на прираст на населението вече е отрицателен. В по-заможните страни спадът все още се компенсира от имиграцията от места, където се раждат прекалено много хора. Такъв е случаят в Германия и Франция. В посткомунистическата Източна Европа родилните политики са единственият очевиден начин да се забави намаляването на населението, засилено от емиграцията, която политиката на Европейския съюз за свободно движение на хора стимулира. Освен това политиките за повишаване на раждаемостта вървят ръка за ръка с национализма, като в редица източноевропейски страни избирателите, а впоследствие и правителствата, са предпазливи в опитите си да увеличат имиграцията.

Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Същността на ЕС е съвсем друга, но да се хаби човек да я обяснява на празна кратуна, пълна със сърпове и чукове, е загуба на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Тягостно! Още един повод да се плюе и заклеймява Източна Европа и не отчита НИТО ЕДНО положително нещо на база авторови посредствени познания в тази област. Очарователен повод да се плюе по Путин и Орбан. Защо ли???? ГФР беше първата страна, в която още през 70-те и 80-те години се постигна отрицателен естествен прираст. После тя проведе програмата за гастарбайтерите, но и тя чрез мюсюлманското население и неговата плодовитост не помогна да положителен прираст. Нямат го и днес, ако не направиха така, че да изсмукват младите и образовани хора от Източна Европа, а страните в Източна Европа да западат. Такава се оказа същността на ЕС. АКО ВИ ХАРЕСВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
изключително малоууумна статия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
"Намалява само бялото население.Защото белите майки се юркат да правят кариера,смесват си генетичният материал с поне 7 мъже ина дърти години деца йок!"Като допълнение и 36 вида пеераси , рекламирани и възхвалявани в гейпарадите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
При първата здравна криза, като в Китай, Индия ще трябва да я закрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Земята няма нужда от 15-20 млрд. население! Дори и от 10. Нека има мало редуциране. Лошото е, че има само в развитите страни, е Африка, Бангладеш, Пакистан, Индия и тн. продължават да се развъждат като скакалци. А това влошава изключително генофонда на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 5
Мето
преди 4 години
Абе либерасти изклатени ,ха решете сърби ли ви ,боли ли ви. Веднъж се жалвате че хората станали много и щели да съсипят планетата, друг път че били малко и ще ви се спихне растежа. Истината е че нямате никакви принципи и извъртате нещата както ви изгодно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Що за глупост?!!Намалява само бялото население.Защото белите майки се юркат да правят кариера,смесват си генетичният материал с поне 7 мъже ина дърти години деца йок!Сълзи, сополи, кинти, пак йок!Особено за любителите на нетрадиционни изживявания.Човек има генетика, бактериите имат генетика, вирусите - тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още