IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на отчетите може да приземи цените на поскъпналите акции

Перспективата за по-високи данъци върху корпоративните печалби хвърля сянка върху очакванията за бъдещата възвръщаемост на акциите

13:00 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Глобалните и американските икономически данни надхвърлят прогнозите и има нарастващ оптимизъм, че същото ще се случи с корпоративните печалби, тъй като сезонът на отчетите за второто тримесечие започва през следващите седмици, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

Един силен аргумент, подкрепящ пазарите на акции след най-лошото от пандемията през март, е, че шокът за печалбите на компаниите ще бъде кратък. Смята се, че не след дълго растежът на нетните печалби ще възобнови възходящата си тенденция.

Този отскок се очаква да отнеме няколко тримесечия. Анализаторите предвиждат спад от 21,5 на сто в печалбите на компаниите от индекса S&P 500 през текущата календарна година, според FactSet, придружен от понижение от 3,9 на сто в приходите. Но през следващата година се очаква печалбите да нараснат с 28,2 на сто, като приходите ще се увеличат с 8,5 на сто. Това си е съществен обрат, дори и по обичайно оптимистичните стандарти на повечето анализатори от Wall Street.

Все пак има много пазарни наблюдатели, които смятат, че подобна слънчева перспектива пренебрегва голямата вероятност за бавно и проточено икономическо възстановяване. И това е преди скорошния скок в новите случаи на Covid-19 в редица страни, който засилва предизвикателството пред много компании и техните финансови резултати.

Екипът за стратегии на глобалните акции в Citi, ръководен от Робърт Баклънд, твърди, че акциите по света може да стагнират през следващите 12 месеца. Те препоръчват да се изчака следващото понижение на цените, а не да се „гонят пазарни висоти“ от сегашните нива.

Обосновката им е, че прогнозите на анализаторите за печалбите през следващата година са завишени с 30 на сто. И ако това е вярно, индексът MSCI World, който проследява развитите пазари, се търгува на ниво от 24 пъти печалбата за 2021 г., а не на 17 пъти, както сочат консенсусните оценки. (Дори този множител изглежда скъп, като се има предвид, че преди да започне блокирането на икономиките, индексът се търгуваше на ниво от 15 пъти очакваната печалба.)

Едно от оправданията за по-високите оценки на акциите е драматичният спад в доходността на дългосрочните държавни и корпоративни облигации, който повишава стойността на бъдещите парични потоци чрез по-ниската дисконтова ставка. Перспективата за много по-ниска доходност от облигациите - и, най-важното, очакването централните банки да стопират рязкото й покачване - насърчи инвеститорите да засилят експозицията си особено към секторите на технологиите и здравеопазването. В тези области се очаква компаниите да просперират от ускоряването на цифровите услуги, предизвикани от блокажите, работата от вкъщи и социалното дистанциране.

Обратната страна на това обаче е, че компаниите с най-голям ръст на цените по време на пандемията би трябвало да са уязвими към отчетите за приходите, които значително се разминават с прогнозите на анализаторите.

Ако има усещане от този отчетен сезон, че доверието във V-образното възстановяването на печалбите е неоснователно, тогава въздействието вероятно ще бъде най-силно върху компаниите със слаби баланси и тези, чиито бизнес модели зависят от пълно възобновяване на икономическата дейност. През последния месец компаниите от S&P 500, поели най-много дълг спрямо печалбата си, изостават от конкурентите с по-силни показатели.

Но други сектори може да не останат невредими, предвид замъглеността на перспективите и огромните разходи за овладяване на пандемията. Може би се задават увеличения на данъците за компаниите по целия свят поради необходимостта да се заздравят държавните баланси, отслабени от извънредните разходи. МВФ прогнозира, че брутният държавен дълг на развитите икономики може да надхвърли 130 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година.

Wall Street може да изпита удара от по-високите данъци по-рано от другите пазари. Социологическите проучвания сочат завой към демократите на изборите през ноември. Тази седмица фаворитът за президент Джо Байдън очерта плановете да обърне част от данъчните реформи на администрацията на Тръмп, които дадоха тласък на корпоративните печалби през последните няколко години.

По-нататъшното развитие на този фронт, включително по-съгласувани глобални усилия за затваряне на данъчните вратички, би трябвало да снижи очакванията за голямо възстановяване на печалбите през следващата година, като се има предвид, че правителствата могат да възприемат големите печалби като открита покана за извличане на по-голям данъчен дял. Според Morgan Stanley Wealth Management секторите, които са се възползвали най-много от ниските данъци и използването на офшорни локации, са технологичният и фармацевтичният, чиито акции са сред най-силно представящите се напоследък.

Майкъл Eроун, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors, пресмята, че пълното оттегляне на намаленията в корпоративния данък от 2018 г. може да понижи печалбите на компаниите от S&P 500 със 7 до 8 на сто, като същевременно свие пазарните им оценки. Това важи и за други пазари. Перспективата за по-високи данъци върху корпоративните печалби, а може би също върху капиталовите печалби и дивидентите, хвърля сянка върху очакванията за бъдещата възвръщаемост на акциите, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още