IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трябва да защитят Хонконг

Америка не трябва да гледа на града като на разменна монета, а като на визия за това как бихме искали да изглежда Китай

13:10 | 05.08.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращи в Хонконг срещу законопроекта за екстрадиция в Китай. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Протестиращи в Хонконг срещу законопроекта за екстрадиция в Китай. Снимка: gettyimages

Когато наскоро напуснах поста си на генерален консул на САЩ в Хонконг, новинарските агенции съобщиха, че Белият дом ефективно е цензурирал моите прощални бележки, тъй като президентът Доналд Тръмп очевидно не е искал да наруши търговските преговори с китайския лидер Си Дзинпин. Вестник Washngton Post дори написа, че съм бил „кастриран“, пише Кърт Тонг за Bloomberg.

Оставете настрана краткосрочната политика. Важното е да разберем какво всъщност е в основата на настоящите протести в Хонконг и какво трябва да направят по въпроса правителствата на Хонконг, Китай и САЩ.

САЩ имат по-голям интерес в Хонконг, отколкото мнозина американци осъзнават. Отварянето на вратите към свободната и честна търговия с Китай и други партньори е последователен основен интерес на САЩ в западната част на Тихия океан. Хонконг е в центъра на това усилие още откакто САЩ отвориха консулството си в града преди 175 години.

Днес Хонконг заслужава търговското, финансовото и стратегическото уважение и подкрепа на Америка, защото икономиката и обществото му са положителни модели за цяла Азия. Градът показва как отворените пазари и прозрачното управление работят заедно, за да създадат просперитет. Ценностите на града се подкрепят от върховенството на закона, а не от самия закон, и от независимостта на съдебната власт и чувството за честна игра.

Ето защо повече американски фирми - близо 1 400 - сега работят в Хонг Конг, отколкото когато британците връщат някогашната си колония на Китай през 1997 г. Много важни американски компании, особено във финансите и услугите, продължават да предпочитат града за азиатските си седалища. 

Високата степен на автономност на Хонконг е необходимата съставка за този успех. Нарастващите китайски посегателства върху тази автономия обаче представляват много реална заплаха за специалния статут на града и бъдещата му конкурентоспособност.

"По време на трите ми години като консул на САЩ видях намесата на Пекин в много форми: дисквалифицирането на кандидати по време на избори въз основа на техните политически възгледи, забраната на политическите организации и преследването на политически активисти за насърчаване на други хора да блокират движението преди пет години", пише Кърт Тонг.

Тази година бе белязана от огромната грешка на правителството на Хонконг да приеме законодателство, позволяващо екстрадиране към несправедливите съдилища в Китай. Рекорден брой граждани излязоха на улицата в знак на протест, като протестите продължиха дори след като губернаторът на Хонконг Кари Лам обяви, че законодателството на практика е „мъртво“.

Последна актуализация: 05:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 4 години
бре ... нова иновация. Руски *** да обижда на ***, хахахахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Asparuh681
преди 4 години
Стояне, ти си много куха руска лейка. Първо нямаш елементарни познания по история - например, разрови се за един глад, който предизвикват англичаните в Индия и ми напиши колко милиони индийци са умрели тогава от глад - после сложи това число до думата "уважение" и се застреляй. Второ, недей да бъркаш създаването на инфраструкура и ред с цел заграбване с добри намерения. Примерно и римляните са строели във великата ти британия градове, бани, пътища и стени и не за да им е хубаво на диваците там, а защото са добивали различни руди. ***, ***, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 4 години
железна логика от чугунена глава ... викаш не сме гласували нито в Пазарджик нито в хонконг, следователно е едно и също ! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
колкото има избори в Пазарджик, толкова има и в Хонконг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 4 години
като те чета за момент реших че вече има избори в Кинг конг и Китай ! :):) маситъъъп! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 1
многодобре
преди 4 години
...от скоро се върти един виц- ...да те бият на протест в Париж е демократично, а да ядеш бои на протест в Хонконг е насилие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 4 години
Боклучарино, англичаните са уважавани където и да са били "колонизатори". Съществува британска общност от над 40 държави в които английската кралица формално или не, се счита за държавен глава. Уважението произтича от факта, че където и да са стъпили англичаните се опитват да въведат закона. Ама то боклучари като теб, защо ли им е законът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Запомнете ми думите, Хонконг ще погълне Китай. Давид и Голиат. Друг път няма, колкото и да им се иска на комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
Стефчо
преди 4 години
тия верно са много нагли. Навремето губернатора на Хонконг беше англичанин назначаван директно от Лондон без никакви избори при 1 % английско население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 6
mick
преди 4 години
Откога Хонконг е американски? Или се намира в задния двор на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още