IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трябва да използват силата на компаниите за инвестиции в непубличен капитал

Американското правителство би могло да намали данъка върху капиталовата печалба, за да подпомогне индустрията

13:09 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Коронавирусна помощ за около 3 трилиона долара, одобрена от Конгреса, помогна на икономиката на САЩ да преживее пандемията, но какво се случва, когато средствата се изчерпат? При 40 милиона души без работа е време да се разгърне силата на компаниите за инвестиции в непубличен капитал, пише за Wall Street Journal Мохамед Десъки, асоцииран декан за академичните бизнес програми в Skema Business School.

Тези компании разполагат с капитал за инвестиции в размер на 2,5 трлн. долара, според глобалния доклад за непубличния капитал на Bain & Co., публикуван по-рано тази година. Те трупат капитал на фона на жестоката конкуренция, растящите цени на търгуваните активите и влошаването на икономическите условия. Пандемията предоставя възможност за закупуване на подценени активи - ако силата на частния капитал бъде разгърната.

По време на финансовата криза през 2008 г. затруднените банки бяха спасени от правителството, което предизвика сериозна и заслужена обратна реакция. Според доклади в пресата компаниите за инвестиции в непубличен капитал и техните лобистки групи са поискали стимулиращи фондове за своите вложения, но засега исканията им са отхвърлени.

Правилата за „принадлежност“ на Администрацията за малък бизнес не позволява на фирми, притежавани от компании за инвестиции в непубличен капитал, да получават средства. Всяка промяна би се възприела като косвено спасяване на частния капитал, а и браншът разполага с достатъчно неизползвани ресурси.

Приоритетът трябва да бъде подпомагането на американците да се върнат на работа чрез нови инвестиции. Един от начините, по които правителството може да помогне за стимулиране дейността на частния капитал, е поддържането на ниски лихвени проценти, но по-силен ход ще бъде намаляването на данъка върху капиталовата печалба.

Намаляване на данъка върху капиталовата печалба с 5 или 10 процентни пункта би насърчило инвеститорите да влагат средства в затруднени бизнеси. За Конгреса това би било по-добра инвестиция, отколкото още 2,5 трилиона долара помощ.

Винаги ще има критици, които да твърдят, че компаниите за непубличен капитал натоварват фирмите с дълг, лишават ги от активи, след което ги продават на печалба на неквалифицирани купувачи. Това е просто невярно. Тези активи се продават на други компании за частен капитал, стратегически купувачи или на публичните пазари чрез първично публично предлагане.

Компаниите за инвестиции в непубличен капитал далеч не действат като „вампири“, както твърдят някои политици, а спасяват стотици предприятия и хиляди работни места всяка година. Те влагат капитал и експертиза в провалени бизнеси, често слагайки ръководители, които имат познания в бранша. За разлика от хедж фондовете, които понякога инвестират само за няколко седмици или месеци, компании за частен капитал имат по-дълъг инвестиционен хоризонт.

Както повечето индустрии, и тази на частния капитал страда. Apollo Global Management, с активи за 68 милиарда долара към края на март, отчете загуба за първото тримесечие. Но подобно на другите в индустрията Apollo продължи да инвестира, разглеждайки спада като „възможност за купуване, наливайки десетки милиарди долари в непубличен капитал“, както WSJ наскоро отбеляза.

Частният капитал не обърна гръб на пазарите и правителството не трябва да му обръща гръб. Инвеститорите в непубличен капитал трябва да играят основна роля за възстановяването на икономиката и връщането на Америка отново на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още