IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се нуждаят от устойчива форма на капитализъм

Пандемията осигурява възможност за изграждане на здравословна, справедлива и нулево-въглеродна икономика

12:24 | 05.07.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През 2006 г. написахме материал на тези страници, озаглавен „За хората и планетата“, в който аргументирахме дългосрочния, устойчив и основан на различните заинтересовани страни подход към бизнеса. Казахме, че американските корпоративни лидери трябва да поставят екологичните, социалните и управленските фактори (ESG) в центъра на процеса по вземане на решения, пишат за Wall Street Journal Ал Гор (бивш вицепрезидент на САЩ) и Дейвид Блъд, съответно председател и старши партньор в Generation Investment Management.

Четиринадесет години по-късно идеята се е превърнала в доказан модел за бизнеса. Кръглата бизнес маса в САЩ и Британската академия подкрепиха подхода, основан на различните заинтересовани страни през последните девет месеца. Защо? Защото устойчивият капитализъм е по-подходящ от обичайния бизнес за предизвикателствата, пред които сме изправени.   

Обемни изследвания показаха убедително, че бизнесите, които правилно интегрират ESG факторите в своите планове, обикновено са по-успешни и печеливши. Тъй като стойността на тази парадигма става широко призната, инвеститорите, които не я имат предвид, могат да бъдат изложени на риск от нарушаване на доверителното задължение към своите клиенти.

С отварянето на американската икономика след пандемията е от съществено значение регулаторите да не се върнат към мисленето по подразбиране отпреди коронавируса. Covid-19 с цялата си разгръщаща се трагедия представлява задължение за преосмисляне на отношенията между бизнеса, пазарите, правителството и обществото, което възниква веднъж на век. Това, което е отчайващо необходимо и което трябва да осигурим, е устойчива форма на капитализъм.

Инвеститорите имат критична роля. Всички инвестиции, направени днес, трябва да имат предвид дългосрочните последици за климата и обществото. Всъщност преминаването към бизнес модел, включващ нулеви въглеродни емисии, вече е в ход. Започват да се трансформират цели сектори: енергетика, селско стопанство и хранителни продукти, риболов и защита на океаните, горско стопанство, архитектура и строителство, мобилност и транспорт, и други въглеродно интензивни сектори, като химикали и тежка промишленост. Вярваме, че този преход ще бъде най-съществената промяна в икономическата история. Възможностите са налице сега. Трябва да инвестираме в тях със същото чувство за неотложност, което хората изискаха за смекчаване на заразата.

Пандемията вече разкри от какво наистина са направени компаниите. Здравните фирми изиграха жизненоважна и видима роля в проследяването на вируса, тестването и доставката на лични предпазни средства. Компаниите в други сектори също се включиха, като помогнаха на ресторантите да се ориентират към дигиталните канали за поръчка и насочиха малкия бизнес към финансовата подкрепа, от която се нуждае, за да премине през кризата.

Някои компании реагираха, като възприеха отговорна, дългосрочна перспектива спрямо това предизвикателство - поемайки разходи, където е необходимо, за да защитят своите служители. Основните търговци на храни споделят данни, логистична инфраструктура и дори персонал в огромно усилие за поддържане на продоволствената сигурност. Това безпрецедентно сътрудничество е възможно благодарение на регулаторите, които се отказват от стандартните правила за конкуренцията.

Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Пандемията, каквато и да е тя, отключи какви ли не анализи и тълкувания. Нещо като универсален аргумент за каквото и да е твърдение.Пандемията категорично показа ............., и ни убеди че ...../Нужното да се подчертае, ненужното да се задраска/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Социалистическите прасенца винаги ги познавам по квиченето. Поздрави от мен другарката Нинова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
защо реши че съм социалистически ***? щото се изходих на главата ти, а не на темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Можех да го сменя, но исках някой социалистически *** да се изходи по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ако смениш там където си писал социализъм с капитализъм и обратното, твърдението ти пак ще е горе долу толкова вярно, но не напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
"Устойчива форма на капитализъм", "справедлив капиитализъм" или "държавен капитализъм" са ефемизми. Истинската дума е социализъм. Социализмът не може да замени капитализма, освен съвсем за кратко и трябва да се разглежда само като временно решение. В дългосрочен план това е немислимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
"Пандемията осигурява възможност за изграждане на здравословна, справедлива и нулево-въглеродна икономика"Работническо делоП.п. Ама верно ли Пеше това за САЩ иде реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още