IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка се изправя пред стария си враг - инфлацията

Очакванията за поскъпването не бяха мъртви, а само скрити, и сега предстои много работа за справянето с последствията

18:40 | 21.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка прекара години в усилия да убеждава гражданите, че може да задържи инфлацията под контрол. Но само няколко месеца на растящи цени бяха достатъчни, за да се унищожи постигнатият напредък, посочва Евгения Писменая в материал за Bloomberg.

„За кратък период инфлацията изпадна от топ 3 на проблемите, притесняващи гражданите“, коментира Валери Федоров, ръководител на Руския държавен център за изследване на обществените нагласи. „Хората нямаха време да вярват в нея“, коментира той.

Опитвайки се да въведе ред, Руската централна банка увеличи лихвените проценти със 125 базисни пункта тази година, като повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват увеличение от цял процентен пункт в петък. Това би било най-голямото еднократно повишение от кризата с рублата през 2014 г.

„Очакванията за инфлацията не бяха мъртви, само скрити“, коментира Олег Вюгин, бивш член на ръководството на централната банка. „Сега ще отнеме много време това да се поправи“, допълни той.

И докато централните банкери в развитите икономики продължават дебата за това колко дълго ще продължи настоящото увеличение на цените, техните колеги от развиващите се пазари се борят да върнат убеждението, че то изобщо ще спре. Русия бе особено силно засегната на фона на растящото търсене у дома, поевтиняването на рублата и световния ценови натиск, които заедно ускоряваха инфлацията.

Сега годишната инфлация е 6,5% - най-високото равнище от близо пет години. Но очакванията са тя да се засили още повече, до 11,9%, показва допитване на централната банка.

„Централната банка продължава да увеличава лихвите“, казва Александър Рязанов, собственик на дялове във верига пекарни и ябълкови градини. „Но не очаквам инфлацията наистина да се забави“, допълва той.

По думите му цените на някои основни за бизнеса му продукти, като слънчогледовото олио и захарта, са нагоре с 65% и дори повече спрямо миналата година. Разходите за пластмаса и хартия за опаковки са се удвоили.

„Макар официалните агенции да твърдят, че приходите растат, знам какво се случва в моите компании“, коментира още бизнесменът. „Увеличаваме заплатите, но не толкова, колкото цените вървят нагоре“, посочва той.

Андрей Павлов, собственик на производителя и търговец на обувки Zenden, казва: „Колкото по-евтини са разходите за продукта, толкова повече се качват цените“. Съкращения на разходите за работна сила и други не са достатъчни, за да се компенсират увеличенията, смята той. „Не знаем дали инфлацията ще продължи дълго или не“, допълва Павлов.

„Внасяне“ на инфлация

През по-голяма част от трите десетилетия след падането на комунизма руснаците трябва да свикват с увеличаващите се цени, пазейки все още спомени за хиперинфлацията през 90-те. Единствено постоянният натиск на Руската централна банка през последните пет години към целевата инфлация сви годишния темп до долния край на едноцифрения диапазон. Той дори бе под целта на централната банка от 4% през по-голямата част от миналата година.

„Откакто започнахме инфлационното таргетиране през 2014 г., имаме благоприятен фон, тъй като инфлацията по света бе ниска“, коментира Наталия Орлова, икономист към Alfa Bank в Москва. „Сега ние внасяме не дезинфлационни фактори, а инфлационни“, допълва тя.

Посочвайки ценовия натиск у дома и на световните пазари, Руската централна банка предупреди, че няма да успее да върне инфлацията към целта преди втората половина на годината.

„Когато цените не растат бързо, руснаците не смятат, че щастието ги е споходило и проблемът го няма“, казва Федоров. „Те смятат, че това е временно и всичко скоро ще тръгне нагоре отново“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Слабоум, вътрешния дълг на Китай е по-голям от външния на САЩ, който всички каскети сочите с пръст, дали това ти е ясно или е важно да се плямпа?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Путин назвал повышение цен на овощи особо острым вопросом"а что если в заголовке слово "овощи", заменить на слово "бензин"... дежа-вю, и так последние лет 15 - 20.... ВВП в который раз назвал повышение цен острым вопросом, а ценам по фиг, что там ВВП сказал.... как росли, так и растут.... и будут расти, пока в нашей прекрасной стране, рулит государство - франкенштейн... не коммунизм, не капитализм, а фуй пойми что..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти си най-гоемият дeeeeбиил! Общата задлъжнялост на Китай е колкото тази на САЩ, ако не и по-голяма. От русия никой не се интересува, но тлъст излишък със заплати от 400 евро не се връзва. Дeeeeбиил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Страховете са други, че Запада е в дългове до ушите, а Китай и Русия са с тлъсти излишъци! Какъв страх ще е, когато и последният деееебиил види, че царят е гоол и всичко гърми по шевовете! А с тия излишъци колко Алясочки тогава могат да се купят! Иначе за тия руски агенти на Блумбург - напомня ми на извечният проблем на руската интелигенция: ху бля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още