IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия печели от външнополитическия хаос на Тръмп

Москва със сигурност ще се съгласи, че това е най-добрият американски президент в историята

10:32 | 28.10.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отношенията между Путин и Тръмп будят съмнение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отношенията между Путин и Тръмп будят съмнение. Снимка: Ройтерс

В римско време съдиите биха попитали: cui bono - кой има полза? На въпроса за хаотичната външна политика на Доналд Тръмп, отговорът буди безпокойство. Най-големият победител от доктрината му „Америка на първо място“ е Русия, а не САЩ. Самият критерий на Тръмп дава лоши резултати. Трудно е да се прецени дали той е направил Америка отново велика. Но определено му липсват конкретни цели, пише Едуард Лус за Financial Times.

Търговският дефицит на Америка с Китай миналата година беше с една пета по-голям, отколкото през последната година на Барак Обама. Дефицитът в търговията със света през миналата година беше със 148 млрд. долара по-голям от този за 2016 г. Междувременно разходите за отбрана на Германия са напът да спаднат, докато делът на Америка в бюджета на НАТО е непроменен на ниво от 69%.

Такива резултати не дават много основания за хвалба. Същото се отнася и за дипломатическите пробиви, които Тръмп се опитва да осъществи. Най-големите са ядрена сделка със Северна Корея на Ким Чен Ун, ново иранско споразумение, което да замести постигнатото от Обама, и „сделката на века“ между Израел и палестинците. Всеки от тях е в застой. 

Северна Корея заяви, че ще възобнови ракетните изпитания с далечен обсег на действие, ако САЩ не отменят санкциите срещу Пхенян до края на годината. Тръмп ще бъде силно притиснат да се изправи срещу диктатор, с когото си размени „любовни писма”. Иран не показва признаци да се поддава на американските санкции. Президентът Хасан Рухани отхвърли опитите за уреждане на среща. По същия начин първите усилия за предизвикване на регионален интерес към арабско-израелска сделка пропаднаха в Бахрейн тази година.

По оценките на Тръмп - и както той декларира пред Общото събрание на ООН - неговото президентство е най-успешното в историята на САЩ. Това със сигурност е вярно от гледна точка на Русия. Двете текущи кризи на Тръмп - последиците от изтеглянето на американските войски от Сирия и процедурата по импийчмънт срещу него - са подарък за Москва.

Трудно е да си представим по-добър пиар ефект за Владимир Путин от внезапното изтегляне на Америка от Северна Сирия. Руските телевизионни камери се фокусираха върху знаците за "авариен изход" и недоядената храна в евакуираните американски бази. Кюрдите, най-лоялният регионален съюзник на Америка, бързо прехвърлиха предаността си към Русия. Башар Асад вече може да бетонира контрола си над Сирия, докато Турция се приближава към Русия (и по-близо до напускането на НАТО). В шахматни термини Тръмп току-що отстъпи на Путин офицер. Кюрдите са просто пешки.

Битката на Тръмп срещу импийчмънта е просто политическа криза в САЩ, но е екзистенциална за Украйна. Бившата съветска република не е първата мисъл във Вашингтон, но е на челно място в руските умове. Седмица след избухването на "Украйнагейт" украинският президент Володимир Зеленски отстъпи пред провеждането на избори в Донбас, източният регион на страната, който гъмжи от руски прокси сили. Досега Украйна се съпротивляваше на този ход, като твърдеше, че не може да има свободни избори без изтегляне на Русия. Отстъплението опетни тъкмо започналото президентство на Зеленски и навреди на шансовете на Украйна да съществува независимо. И все пак Тръмп остави Киев без особен избор. Украйна граничи с Русия. Тя може да се противопостави само с помощта на Америка. В руските очи Украйна е далеч по-голяма шахматна фигура от Сирия.

И двете събития се състояха през последните седмици. Като цяло президентството на Тръмп е колосален напредък за Русия. През август той каза, че Москва трябва да бъде приета отново в Г-7. Русия беше изгонена през 2014 г., след като анексира Крим. Най-ценната печалба от анексията е стратегическа, а не географска.

При Тръмп САЩ изглежда като голяма сила, която вече не претендира за изключителност. Както Уилям Бърнс, бивш високопоставен американски дипломат и ръководител на фондацията Карнеги, написа наскоро: „Тръмп потвърди отколешното убеждение на Путин - споделяно от автократите по целия свят - че американците са си користолюбиви и погълнати от себе си, като само лицемерничат. Тръмп просто престана да се преструва.

Много американци са убедени, че Путин държи компромат срещу Тръмп. Това е възможно. То дава обяснение за неамериканската външна политика на президента. Това е и най-успокояващата теория. Алтернативата е безсънието. Вместо да претърпи отклонение, което може да бъде коригирано с отстраняването на Тръмп, Америка се превръща в нормална голяма сила. Което и обяснение да е вярно, Русия с радост се възползва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Нарича се дедукция.Хахаха... Нарича се дръндукция и с нея се занимават празноглави безделници - латентни, неосъзнати ко мунета, фенове на левия пе_дал-либерален зелен глобалсоциализъм. Фенове, а не участници, защото поради ментална недостатъчност не са допуснати до разпределение на берекета, а са призвани да кляфкат двуизмерно-двутактови псевдоинтелегентни дитирамби в безплатните уж кинтаджийски сайтове... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Мда, и ти беше там, яде, пи и се весели, видя всичко, а един мормот завиваше шоколад... и доколкото виждаш, палците ти са в контакта и от там тече достоверна информацая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 14
korn
преди 4 години
Няма печеливши от политиката на Тръмп, само губещи, дори и САЩ. Въпроса е кой колко ще издържи да губи. САЩ и ЕС са най подготвени за войната, Русия най малко. Тръмп официално короняса Китай като новия световен играч. Англичаните също трябва да внимават защото при един БРАКЗИТ без сделка, може да се окажат на самотен остров заобиколени от акули усетили кръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 14
Бидонойл
преди 4 години
Тръмп от самото начало е проект на Путин, който го качи на власт в замяна на няколко услуги: Да подкопае единството на Свободния свят, да внесе хаос в Европа и да спре икономическата експанзия на Китай. Доколкото виждам, той съвестно се опитва да си изпълни задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Тръмп нищо лошо срещу Путин и Русия не е казъл.Защото знае, че може да му ритнат стола!Да владееш 1/4 от енергетиката на САЩ (ядрените централи), барабар с урановите рудници на Канада, Австралия, Казахстан и пр. не е шега работа.А и зимата от Ямал никакъв втечнен газ няма да видят.Тръмп не е глупав, че за всички гадости има праг на търпение.https://youtu.be/d_N-JOVkXZ8Почему спокоен Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Западняците никога за нищо не са виновни.А от 2008 насам работата отива към гризване на хурката.И трябва виновник!Русия е идеална за целта!А, че Тръмп е агент на Путин, това и последното нeгърче в Алабама го знае. Какво изобщо да си чешем езиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Твърденията в горната статия са подвеждащи.От всичко което се случва през последните 5-6 години печели Китай. Всички останали са губещи. И това не е само от времето на Тръмп, а още от времето на Обама. Така, че на въпроса cui bono, отговорът е: Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Бе моля ти се .... Кой ми с ра в гащите...?! Той и Джонсън им е виновен за Брекзит... И Меркел им е виновна за хаоса в ЕС... А най-виновен е Путин, щото англосаксонският Запад е налазен от екзистенциално криза и се тресе по сички шевове, но загладените от преяждане и разврат мозъци до там стигат - да задействат нервни импулси за сочене с пръст... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
... правилно ли е да се посочи Тръмп, като виновник за този политически хаос? ....най-смешното е, че се оплакват от нещо, което самите те си причиняват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
"Москва със сигурност ще се съгласи, че това е най-добрият американски президент в историята."Хихи... Лошо нема. И Уошингтън доста си харесваше Горбачов и Елцин... То па не мое постоянно да играеш и на ези и на тура, или както казва кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - нема вечно щастие. Не мое цел живот да сакаш и у я докрая и душата в рая - се некой ден ше стъпиш на мотиката, та ако ще и УСА да се казваш.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още