IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново се опитва да пренапише историята

Скорошната защита на нацистко-съветския пакт от страна на Путин е тревожно изопачаване

12:00 | 11.01.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 1987 г. Съветският съюз и Полша предприеха необичайната стъпка за създаване на комисия за проучване на „белите петна“ в тяхната обща история - тоест чувствителни събития, забранени за обществено обсъждане или фалшифицирани по идеологически причини. Инициативата бе под надзора на комунистическите партии на двете страни. И все пак това беше първото плахо официално признание, че не само историческите събития, но и десетилетията мълчание и лъжи около тях са подкопали доверието между двете държави, пише Тони Барбър за Financial Times.

Повече от 30 години по-късно манипулирането на историята за политически цели се завръща с пълна сила. В последните дни на 2019 г. руският президент Владимир Путин защити нацистко-съветския пакт от август 1939 г. и обвини за избухването на Втората световна война предполагаем сговор между Адолф Хитлер и европейските правителства, включително това на Полша. Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Путин, че „по различни поводи” разпространява откровени лъжи за Полша. „Обикновено това се случва в ситуация, когато властите в Москва чувстват международен натиск, предизвикан от техните действия", коментира той.

Според Моравецки последните неудачи на Кремъл включват забраната за руските спортисти заради спонсорирани от държавата допинг програми; разширяването на санкциите срещу Москва заради анексирането на Крим през 2014 г.; това, което той нарече неуспешен опит да се постави Беларус изцяло под руски контрол; резолюция на Европейския парламент, която приписва началото на Втората световна война както на германските, така и на съветските действия.

Използването на историята като оръжие от руския президент, обаче, може да се разгледа в по-широк контекст, след като с наближаването на 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа през май Путин не иска нищо да помрачи честванията на съветската победа. Откакто той предприе по-авторитарен стил на управление и по-войнствена външна политика, триумфът от 1945 г. се превърна в крайъгълен камък за легитимността на режима му. Това е успех, който руснаците помнят с гордост през век, белязан от смъртта на милиони в революции, гражданска война, терор и глад, предизвикани от държавната политика.

Второ, Русия е обезпокоена от въздействието на историческата истина върху стабилността на политическите системи, особено на тези, които ограничават свободата. По време на ерата на Михаил Горбачов - последния съветски лидер, а след това и на Борис Елцин - първия президент на възстановената руска държава, Кремъл призна мрачни епизоди от историята на 20-ти век с непозната дотогава и след това честност. Храбростта на Горбачов дискредитира идеологията, която бе в основата на съветската държава и тя се разпадна по-малко от седем години след като той пое властта. Това е урок, научен от Путин, както и от днешните китайски лидери.

При Горбачов съветското ръководство осъди тайния протокол на нацистко-съветския пакт, който стои зад нахлуването на Русия в Полша през септември 1939 г. и анексирането на балтийските държави. По-късно Москва пое отговорност за екзекуциите през 1940 г. на над 20 000 офицери от полската армия, полицаи и хора от интелигенцията в Катинската гора и на други места. Кремъл също така призна за грешка нахлуването през 1968 г. в Чехословакия с цел потушаване на Пражката пролет.

Като позволи на горчивата истина да излезе наяве, Москва проправи пътя за държавите от Централна и Източна Европа да възстановят както националната си история, така и независимостта си след Студената война. Поради тази причина тези държави са разбираемо загрижени от скорошните усилия на пропагандата на Путин да се пренапише историята на нацистко-съветския пакт, Катин и Пражката пролет. През май 2014 г., два месеца след завземането на Крим, Русия прие закон, който забранява "реабилитацията на нацизма" - мярка, използвана на практика, за да наклони историческите дискусии в полза на Кремъл.

Трети момент е, че руснаците и техните съседи наистина имат различен прочит на историята на 20-ти век. В проучване от 2017 г., проведено от Центъра Левада - най-уважаваната руска социологическа агенция, около 45 на сто от анкетираните „напълно или донякъде одобряват“ нацистко-съветския пакт. Само 17 на сто не го одобряват. В Централна и Източна Европа пактът се разглежда като прелюдия към 50-годишен кошмар от страдания под нацисткия и съветския тоталитаризъм.

Като ехо на инициативата от 1987 г. полски и руски учени през 2002 г. създадоха „група за трудни въпроси“, за да разгледат наново отношенията между своите страни през 20-ти век. Пропастта във възприятията беше толкова голяма, че когато издадоха книга под заглавието „Бели петна, черни петна“, те решиха да позволят на полски и руски историци да разгледат от своя гледна точка всяко деликатно събитие.

Дори това беше полезно начинание, защото даде възможност на всяка страна да разбере по-добре гледната точка на другата. Историческата наука, която служи на такава цел, заслужава аплодисменти. Лъжите и изопачаванията в името на държавната власт трябва да бъдат представяни в пълна светлина поколение след поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 4 години
няма лошо, все някой трябва да вземе короната за най-големи идиииоти на тая Планета от макетата ! ... днес русия, утре, северна русия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 2
darcas1981
преди 4 години
Във ВСВ всеки си е изцапал ръцете. Хитлер е голямо зло, Сталин също, да не забравяме и Япония, която прави не по-малък геноцид в Китай от този, който Хитлер прави в Европа, ама за него не се говори. Американци продават петрол и ресурси на Хитлер до Пърл Харбър. Полша също не са невинни, особено пред чехи и украинци. Манипулирането на фактите и събитията няма да помогнат на никого. Истината винаги излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 23 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
Аз му говоря за лично мнение и впечатления, той ми отвръща с някакви негови умозаключения. Ходи си лекувай някъде манията за величие и не ни занимавай с напъните да изкарваш черното бяло и бялото черно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 31 rate down comment 20
fon
преди 4 години
Русофилска пенция от факти не разбира. Тя търси все злото за съюзник. Русия е била зло не само за България и Полша, а и за целия свят, създала социализма и всичко ретроградно на този свят. Бил ли е Сталин приятел на Хитлер или не в крайна сметка, че нищо не ти се разбира от несвързаните бръщолевения колко били лоши поляците дето не обичали и не уважавали поробителя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 19
Императорът
преди 4 години
" ....Доближи до масите, спря се, огледа, души като сватбарски котарак и аха-аха да седне. Тъкмо посягаше за стол и един едър, побелял и с много ордени по гърдите поборник се изправи пред него, загледа го, загледа лицемерно, па му грабна рунтавия калпак и го тупна в земята.Бай Филчо хъката-мъката и нищо не можа да рече. Защо го закачате човечеца думам, нали и той се е бил за майка България, нали е опълченец и има право, както всички? Какъв опълченец! Сукин син! Комшия ми беше в града. Пушка не е видял в живота си. ***! Скатина такая! Че и медал окачил отгоре.И като дигна бастуна, изрева: Марш! Марш оттука! Ама бай Глигоре аз, без докачение, вода такова вода съм носил на юнаците при Шейново, такова Носил си вода на майка си да ти пере гащите. Гарга с гарга! Дето има леш, и ти все там. Не минава ни курбан, ни задушница, ни трапеза без тебе. Махай се оттука!Бай Филчо изфъфла нещо, наведе се, взе калпака, обърса го с лакът и заситни надолу към гората. Неизминал стотина метра, извърна се и като видя, че опълченецът вече е седнал, нахлу пак големия калпак, върна се назад и пристъпяйки тежко и важно, поизбиколи, настани се на един стол на противоположната страна на трапезата, грабна една лъжица и бързо и лакомо засърба насипаната вече чорба. "Цитатче от разказът на Чудомир - "Комита". Лос Говедорес са точно същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 23 rate down comment 24
Императорът
преди 4 години
Напротив - всичко, което УЖ Русия пренаписва, е въпрос на факти и на документи - архивите са живи, както се казва !!! Полските *** и *** много бързо забравят, че половината им мpъсна държавица е на германска и отчасти чешка територия, което дължат изцяло на "лошият" СССР. Няма по-неблагодарно и мpъсно племе от поляците и Бисмарк също го е казал това. Дори вечно наглите говедари са се включили в историческите манипулации - изкарвайки се, че те и едва ли не само те са спечелили ВСВ... как бе - като изчакахте Вермахтът да премести всички боеспособни дивизии на изток, опитвайки да спре съветското настъпление - оставяйки на атлантическия бряг само куцо, кьораво и сакато ли? Или като хвърлихте БОМБИ върху два мирни японски града? Кога изобщо Говедорес са спечелили истинска война? И досега нападат само видимо по-слаби и малки държави и то по възможност - бомбейки ги от максимално далече... щото ако воюваш очи в очи - дори слабият враг може да ти тегли куршумът !!!Или островните обратняци спечелиха ВСВ, криейки се зад Ламаншът като мишкуняци? Там най-големият мъж беше Бабето (тогава още не беше бабе), като отказа да напусне Лондон, когато Луфтвафе го сриваше със земята !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 27 rate down comment 21
Императорът
преди 4 години
Напротив - всеки с очи вижда, кои се държат с нас като с роби !!! Само преди два дни някакъв нагъл краварски мерзавец, заяви в прав текст, че - разбираш ли САЩ били против НАШИЯ Балкански поток и се готвели да ремонтират НАШАТА Конституция !!! Разбира се, основният проблем е, че не се намери нито един наш политик или институция, да му даде такъв шут отзад, че да прелети по инерция през целия Атлантик !!! Ние колония ли сме или окупирана територия, че да ни променят основния закон новите господари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 27
fon
преди 4 години
С моя приятел Сталин, на 22.9.1939-та в Брест си спретнахме голям парад на Вермахта и Червената армия. После това изчезна от савецките и българските учебници все едно никога не е било. Бе заместено с "фашистка Германия нападна вероломно СССР" в което пенциите още вярват безусловно.https://offnews.bg/istoria/polsha-balgarski-istoritci-i-zhurnalisti-izopachavat-istoricheskata-i-719099.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 30 rate down comment 18
Semi
преди 4 години
Работя от 30 години с руснаци. Може би трябва да уточня - с високо интелигентни руснаци. Категорично са най-добрите работници и бизнес партньори. Отнася се и за руски евреи. А най-крадливи са германците. Това е личният ми опит. По принцип не трябва да се обобщава за цяла нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 21
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Аз също работя с поляци и се държат нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още