IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регресивна ли е данъчната система в САЩ?

За първи път през последните сто години работническата класа плаща по-високи данъчни ставки от милиардерите

16:00 | 06.11.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Ето кратък тест на вашите преценки за стойността. (Няма правилен отговор.) Ако свободните пазари започнат да разпределят все по-неравномерно доходите преди данъци, трябва ли правителството да го пренебрегне, смекчи (като направи данъчната система по-прогресивна) или изостри (като я направи по-малко прогресивна)?

Въпросът не е хипотетичен. И може да се изненадате, като научите, че политическата система на САЩ даде ясен отговор: Изострете неравенството, пише за Wall Street Journal Алън Блайндър, професор по икономика в Принстънския университет и бивш заместник-председател на Федералния резерв.

През септември Статистическото бюро на САЩ публикува два важни доклада, съдържащи данни за неравенството. Първо излезе годишният доклад за бедността и неравенството в доходите, базиран на текущото изследване на населението, който показа, че неравенството през 2018 г. е на косъм от рекордната 2017 г. Този факт не предизвика особено отразяване.

Но медиите обърнаха внимание около две седмици по-късно, когато бюрото публикува различни данни, този път от изследване на американската общност, показващи, че неравенството през 2018 г. е надхвърлило максимума от предходната година. Новият рекорд привлече интереса.

На пръв поглед сякаш имаме противоречиви данни: Една мярка за неравенството сочи нагоре, а другата - надолу. Но разликите между двете мерки са миниатюрни. И според двете неравенството в доходите в Америка сега е на, или малко под, своето най-високо ниво. Същественият факт е, че неравенството се увеличава почти 40 години. Дали върхът е настъпил през 2017 или 2018 г. е без значение.

Какво да кажем за прогресивността на данъчната система? Двама икономисти от Калифорнийския университет, Бъркли, Еманюел Саез и Габриел Зукман, току-що издадоха важна нова книга „Триумфът на несправедливостта: Как богатите избягват данъците и как да ги накараме да плащат.“ Може би най-смайващата констатация е следната: „За първи път през последните сто години работническата класа плаща по-високи данъчни ставки от милиардерите."

Помислете върху това за момент. Може би си спомняте как Уорън Бъфет се оплакваше, че плаща по-ниска средна данъчна ставка от секретарката си. Очевидно не беше единствен.

Достигането до този извод отне много изчисления. Федералният данък върху доходите на физическите лица, който получава най-голямо внимание, със сигурност е прогресивен. Но Саез и Зукман отидоха отвъд тази мярка в анализа си. Те положиха много усилия, за да оценят всички федерални, щатски и местни данъци (включително силно регресивните данъчни намаления на Тръмп) и да отнесат към акционерите данъчните плащания на корпорациите. Тази последна корекция е от решаващо значение, тъй като повечето ултра богати печелят парите си от инвестиции, а не от заплати.

Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
За най-едрия бизнес вече казах в предишен пост - ако искате го бесете и колете. Той е раковото образувание на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Това описание за бизнеса и държавата, което си дал го подкрепям. НО, има едно голямо НО. То важи за определен бизнес - най-вече малък и среден. При големия бизнес нещата се обръщат. Също така не важи за покровителствения бизнес (независимо дали е малък, среден или голям). Покровителствения бизнес е този, зад който седят политици, кметове, разни лобиращи кръгове и т.н. Този бизнес с лекота печели пари, поръчки, взима най-апетитните места, независимо дали става дума за строителство, туризъм, търговия и т.н. На този бизнес изобщо не му пречи, това че плаща данъци и осигуровки, ако ще и да са огромни. Всичко това е поради простата причина, че *** огромни пари с лекота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Явно емоциите ти пречат да мислиш логично. В действителност е точно обратното. Държавата краде от бизнеса. Ако бизнеса го нямаше, единствения начин по който държавата би могла да се финансира е като си продава ресурсите. Бизнесът е този, който създава добавената стойност, с което прави държавата по-богата, той е който храни мнозинството от гражданите, всъщност той храни всички. А за благодарност му конфискуват по-голяма част от печалбата под формата на данък и на всичко отгоре го карат да се чувства гузен за всичко което е постигнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
добре малко съм объркал цифрите, но не с много ето виж това за 2017Било Бермуда, а не Бахамите :) води САЩ (Вероятно от Делауер)https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Top_10_partners_for_flows_of_extra-EU_foreign_direct_investment,_EU-28,_2017_(billion_EUR)_GL2019.pnghttps://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/9/96/Extra-EU_foreign_direct_investment_positions%2C_by_partner%2C_EU-28%2C_2017_%28%25_of_extra-EU_total%29_GL2019.pngИ питам следния въпрос, ква част от световните инвестиции идват от такива места. Това са пари без произход ... откраднати от нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
стига си писал глууупости... само ще цитирам един факт от официалната статистика, около 50% от чуждите инвестиции в ЕС идват от Бахамите! На това ли му викаш по-слаба иконимически държава ??? За мен си е престъпление от всякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Нещо мисля, че се обърка в твоя въпрос. Тук не говорим за икономически слаби държави, а за силни или над средното равнище такива, които предлагат "данъчен рай" за богаташи от всякакъв тип - от бизнесмени, до политици, спортисти, актьори и т.н. Това са Ireland, Singapore, Netherlands, Luxembourg, Liechtenstein, Bermuda, Gibraltar, Cayman Islands, Taiwan, Hong Kong, Malta, Cyprus, Bahamas и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Ако икономически по-слабите държави започнат да въвеждат същите данъци като богатите, те завинаги ще си останат бедни. Какво му е справедливото на това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Напълно съм съгласен с твърдението, че ако някой иска да почне да търси някаква справедливост на тази тема, то трябва да почне от така наречените страни данъчен рай. Това нещо е абсолютно незаконно (независимо, че в момента е обвързано с някакви уж закони), несправедливо и очевидно дразнещо всичко нормални хора. Нямам обаче никаква представа кой може да подхване сериозно тази задача като всички богати и с власт са в кюпа. Разследващата журналистика вече го направи на няколко пъти, но до къде се стигна, май не много далече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
щом го решава съда, значи можеш спокойно и с чиста съвест да ходиш и да шиеш деца в тайланд!... но за мен си оставаш престъпник и изверг!дано ми разбра примера който не иска да те обиди,а да почнеш да мислиш с тая глАва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 4 години
днес пак бах майканти на околовръсното , хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още