IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздялата на Deutsche Bank с Тръмп може да се окаже по-трудна от очакваното

Дори и банката да намери купувачи, ако реши да продаде експозициите си, наследството на нежеланите асоциации вероятно ще остане

14:03 | 18.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

От технологични гиганти през спортни организации до академичните среди – всички в САЩ се дистанцират от президента Доналд Тръмп, след като неговите привърженици щурмуваха Капитолия в началото на януари. За жалост на Deutsche Bank – основен кредитор на търговските инициативи на държавния глава, тази притеснителна връзка може да се окаже по-трайна от очакваното, пише колумнистът Елиза Мартинуци в материал за Bloomberg.

Отношенията на Deutsche с Тръмп датират още от началото на 90-те години, но след събитията на Капитолия кредиторът предпочита да се отдръпне. От банката обявиха, че няма да имат бъдещи бизнес отношения с Тръмп и компанията му. Но все пак тя трябва да получи най-малко 300 млн. долара кредити обратно от бизнеса на Тръмп, които не се очаква да бъдат изплатени преди 2024 г.

Марката и бизнесът на Тръмп – най-вече в хотелиерския и развлекателния сектор, вече са под натиск заради пандемията. В добавка към това сега се появява и риск от бойкот – или поне предпазливост – който може да утежни възстановяването. Американската асоциация на голфърите вече обяви, че няма да проведе тазгодишния си шампионат в клуба на Тръмп, тъй като това би било пагубно за нейния бранд.

Ако Deutsche Bank иска окончателна раздяла, то едната възможност е да продаде експозициите си на друга банка или на специализиран кредитен фонд или фондове. Но дори и да намери склонни купувачи, наследството на нежеланите асоциации вероятно ще остане.

Въпреки че банката не е обвинявана в нередности, нейните отношения с Тръмп са под стриктно наблюдение в рамките на няколко продължаващи разследвания, в рамките на които служители на институцията най-вероятно ще трябва да дават показания. Миналата година кредиторът каза пред New York Times, че провежда вътрешно разследване за конфликт на интереси по сделка с недвижими имоти между дългогодишния банкер на Тръмп Роузмари Враблич, бивш служител на Deutsche, и компания частична собственост на зетя на Тръмп.

Процедурите по отпускане на кредит – някои от заемите за Тръмп са от 2015 г., и това, че тя е единствената голяма международна банка, която продължава да работи с президента, трябва да са от значение за инвеститорите. Тези въпроси са от особено значение за кредитор, който се опитва всячески да се отърси от противоречията около името си и да подобри управлението и контрола, за да спечели доверието на своите регулатори. Банката все пак е платила над 18 млрд. долара под формата на санкции за закононарушения от финансовата криза насам.

Статутът на Deutsche Bank в САЩ е от стратегическо значение. Някога най-голямата в света компания за финансови услуги все още държи на САЩ – най-важния ѝ пазар след Германия. За секторите, където Deutsche Bank продължава да се конкурира, Wall Street е мястото, където трябва да бъде актуална. Северна и Южна Америка съставляват около една трета от приходите ѝ от инвестиционно банкиране. Таксите от посредничество при първични публични предлагания в САЩ обаче са по-малки спрямо тези от други региони през миналата година.

Наистина, отношенията с Тръмп в миналото не означават автоматично, че международните мениджъри на активи, например, ще се отрекат от Deutsche Bank. Но амбициите на банката за експанзия и нарастващата ангажираност с клиентите няма да бъдат подкрепени от удара, който претърпя с Тръмп.

Инвеститорите, които следят все по-отблизо и социалните и управленски постижения на компаниите, също ще си вземат бележка. Анализатори от консултантската компания Institutional Shareholder Services Inc. дават оценка на Deutsche Bank „D минус“ – най-ниския резултат – заради противоречия, свързани с бизнес етиката ѝ. А акционерите ще искат да са сигурни, че компанията не печели пазарен дял, защото поема рискови бизнес начинания, които конкурентите ѝ с радост напускат. Те искат Deutsche Bank да стане скучна, но тя все още не е успяла да го постигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 3 години
DB е една банкрутирала бaнкa и тя разпродава активите си явно за да набере капитал... DB скоро ще се раздели със собственото си съществуване не само с Тръмп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
За едни ще е трудно, за други лесно Да сложат на тезгяха дълговете му срещу половината им цена и веднага ще се отърват от него. Даже самият Тръмп ще си ги изкупи на секундата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още