IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата атомна електроцентрала в арабския свят вече работи

В дългосрочен план ОАЕ възнамеряват да покриват четвърт от енергийните си нужди с атомната електроцентрала и четирите ѝ реактора

18:47 | 02.08.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата в Барака на снимка от 2017 г. Тогава още е била в строеж. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Централата в Барака на снимка от 2017 г. Тогава още е била в строеж. Снимка: ЕРА

Обединените арабски емирства станаха първата държава в арабския регион, пуснала в експлоатация атомна електроцентрала. Страната успешно оперира “първия мирен ядрен реактор в арабския свят", заяви вицепрезидентът на Емиратите и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

В дългосрочен план страната, която има около десет милиона жители, възнамерява да покрие една четвърт от енергийните си нужди с атомната електроцентрала и четирите ѝ реактора. Атомната електроцентрала “Барака” се намира в западната част на Емирствата на брега на Персийския залив и недалеч от границата със съседна Саудитска Арабия.



Строителните дейности по четирите ядрени реактора започнаха през 2012 г., ръководени от южнокорейската държавна компания KEPCO. Според емирствата договорът, който възлиза на 20 млрд. долара (18,5 млрд. евро), включва не само строителството, но и обучението на служителите и управлението на централата с мощност 1400 мегавата.

Според държавната енергийна компания ENEC първият блок ще бъде готов за присъединяване към електропреносната мрежа след няколко седмици, за да може след това да доставя електричество за домакинства и компании. С помощта на централата емиратите възнамеряват да отделят 21 милиона тона по-малко въглероден диоксид всяка година, съобщи държавната информационна агенция WAM.

Емирствата са сред най-богатите страни в света благодарение на приходите си от нефтения и газовия бизнес. Въпреки големите ресурси богатата на слънце страна се опитва да покрие вътрешните енергийни нужди с други средства. В района на Абу Даби например една от най-големите слънчеви системи в света започна да работи миналото лято. Емирствата стартираха своята програма за мирно използване на ядрена енергия през 2009 г.

Съседната Саудитска Арабия също насърчава разширяването на ядрената енергетика. Кралството планира да изгради до 16 реактора през следващите 20 години. В Иран, който се намира в региона, но не е арабска държава, също има един реактор в атомната електроцентрала Бушер в южната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
dikens15
преди 3 години
Еле пЪ ти!!! Влашкият кратунковец бил чист българин( кой знае от кога не си се къпал, хахаха). Голям майтап !!!Вие затова се подкрепяте с ветеринаря с ватенката, еднакво ви е мисленето( там от оня червения регион). Съвременни слънчогледи сте вие. Не бих се изненадал и бай Стоян оли гофрена и той да е от там. Това ще обясни много неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 години
еми няма как всички да сме турски *** като теб... все някой е чистокръвен българин от северозапад. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Грета няма ли да протестира?..Изгуби се нанякъде, а харабите строят АЕЦ-цове необезпокоявани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
dikens15
преди 3 години
Ц ъ р в у л
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
dikens15
преди 3 години
Ветеринаря с ватенката и големите пози май ще се окаже обикновен северозападен ***!!! Обикновено така се получава, без изненади!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не, тя е за белите държави, не за пустиняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
тия за "зелена" сделка не са ли чували ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
fon
преди 3 години
Браво! 20 милиарда долара никога няма да могат да се изплатят, но вече арабите ще могат да изсипват атомни бомби над главите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още